Foty broni myśliwskiej - proszę o radę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quins
    Coś już napisał
    • 2008
    • 68

Foty broni myśliwskiej - proszę o radę

Witam,
    wpadlo mi wlasnie zlecenie wykonania do katalogu i na strone WWW zdjec ekskluzywnej broni mysliwskiej. Przede mna wylozylo sie na tym temacie juz dwuch smialkow wiec chce sie dobrze do tematy przygotowac.

Beda to zdjecia calej broni jak i szczegolow jej elementow z naciskiem na elementy grawerowane w metalu.
    Do dyspozycji mam sprzet podany w stopce oraz 2 softboxy z dwiema lampami halogenowymi o stalym swietle 2x500W lub 2x1000W

Prosze o wszelkie mozliwe podpowiedzi odnosnie techniki wykonania takich zdjec.

Z gory dziekuje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chodzi o tego typu zdjecia:
    Ostatnio edytowany przez quins; 17740. Powód: Automerged Doublepost
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.
  • popi
    Początki nałogu
    • 2007
    • 390

Nie wiem z jakiego miasta jesteś, nie mam też az takiego wielkiegoi doswiadczenia ale co mogę poradzic. Przydalby Ci sie duzy namiot bezcieniowy bądź stół bezcieniowy, Jesli jestes z Wawy polecam wypozyczyc studio (50zl/h)
    sigpic

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Ja(podkreslam ) bez porzadnego sprzetu studyjnego w postaci 4-6 lap studyjnych z konkretnym osprzetem bym sie takiego zlecenia nie podjal. Z takimi lampkami to sie chyba namordujesz nieziemsko.

Co do rad - to jesli chcesz uzyskac podobny efekt to poszukaj tutkow odnosnie fotografii szkla i tego typu odblaskowych rzeczy - mysle ze technika bedzie bardzo podobna(oksydowane/chromowane lufy itd) a opisana jest w niemal kazdej lepszej ksiazce o fotografii studyjnej.
      www.kwapisz.org

Komentarz

• quins
        Coś już napisał
        • 2008
        • 68

Foto szkla

Z ta porada odnosnie fotografii szkla to chyba dobry pomysl. Osobiecie myslalem jeszcze o doczytaniu o foceniu bizuterii.

W jednej ksiazce niestety byla tylko wzmianka ze jest technika wykonania zdjecia dwuch pierscieni ze zlota, jeden blizej obiektywu a drugi dalej. Robi sie wtedy dwa zdjecia i w PS laczy tak zeby ostrosc byla na obu pierscieniach.

Prosze napiscie jak mozna zrobic dwa zdjecia bez poruszenia aaratem zeby na jednym byl ostry pierscien blizszy a na drugim ostry byl pierscien z tylu ? Ten trick bym wykorzystal przy foceniu szczegolow grawerki.

Komentarz

• popi
          Początki nałogu
          • 2007
          • 390

ze statywu i wybierasz sobie punkt af ktory ma byc ostry..... najpierw zeby byl ostry pierwszy potem zeby byl ostry drugi a ze stoi na statywie to poruszenia byc nie powinnoo
          sigpic

Komentarz

• quins
            Coś już napisał
            • 2008
            • 68

punkty ostrosci

Byc moze nie doczytalem instrukcji obslugo do mojego 40D ( mam go dopiero 3 tyg) ale nie mam pojecia jak moge zmienic punkt ostrosci. Mozesz mi to jakos wytlumaczyc ?

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

sigpic

Komentarz

• Yenox
                Początki nałogu
                • 2007
                • 291

Więc ostrz manualnie, a w między czasie doczytaj instrukcję
                Pozdrawiam,
                Michał

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Zamieszczone przez quins
                  Byc moze nie doczytalem instrukcji obslugo do mojego 40D ( mam go dopiero 3 tyg) ale nie mam pojecia jak moge zmienic punkt ostrosci. Mozesz mi to jakos wytlumaczyc ?
                  spróbuj dżojstikiem

Zamieszczone przez quins
                  wpadlo mi wlasnie zlecenie wykonania do katalogu i na strone WWW zdjec ekskluzywnej broni mysliwskiej. Przede mna wylozylo sie na tym temacie juz dwuch smialkow wiec chce sie dobrze do tematy przygotowac.
                  Obawiam się że jak przez trzy tygodnie nie dowiedziałeś się jak zmienia się punkt ostrości to za parę tygodni ktoś napisz post że dostał zlecenie na fotki broni i że na nim wyłożyło się trzech śmiałków
                  Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• popi
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 390

Bez urazy, ale brać się za takie no powiem trudne bo łatwe na pewno nie są zdjęcia, nie znając podstawowych ustawień w aparacie to jest odwaga na miarę XXII wieku :P:P:P

A tak na poważnie to poczytaj instrukcję, dużo tam wyczytasz :P
                    sigpic

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez quins
                      Radziłbym ci zrezygnowac z tego zlecenia. Bo jeśli nie masz w tym temacie doświadczenia, szukasz proad na forum a wyłożyło się dwóch śmiałków przed tobą, to ty też się wyłożysz, niezależnie jak dobre rady tu uzyskasz.
                      Bo rady trzeba jeszcze zastosować w praktyce, dostosować do siebie, a raczej nie będziesz miał na to czasu i wielu podejść.

Komentarz

• quins
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 68

ostrosc

Przed Canonem mialem Minolte, ktora miala jojstick do kierowania ostrosci w rozne punkty obrazu bez zmieny polozenia kadru. Canona sie dopiero ucze i zapomnialem, ze przeciez nie musze pracowac na ostrosci automatycznej

Wyznaje tez zasade, ze nie ma glupich pytan...

Raz jeszcze dzieki za rady. Jak tylko wyfoce cos fajnego to sie pochwale.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez quins
                          Przed Canonem mialem Minolte, ktora miala jojstick do kierowania ostrosci w rozne punkty obrazu bez zmieny polozenia kadru.
                          Przecież 40D też ma joystick do kierowania ostrości w różne punkty obrazu bez zmiany położenia kadru .
                          Owszem... ilość tych punktów jest ograniczona. Jak za mało to zbieraj na serię 1D

Komentarz

• quins
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 68

ostrosc

Zlecenie dostalem od mojego stalego klienta. Biorac pod uwage, ze juz kilka razy walczyli z fotami swojej broni to beda mieli cierpliwosc w oczekiwaniu na efekty mojej pracy. Wypozyczyli mi kilkia grawerunkow, dzis zamowie stol bezcieniowy i bede cwiczyl.

Z tym kierowaniem jojstickiem ostrosci to faktycznie musze doczytac...

Komentarz

• quins
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 68

No i jestem po pierwszej sesji zdjeciowej z bronia.
                              Do zrobienia tego zdjecia uzylem stolu bezcieniowego, kalki technicznej, 2 lamp, 1 softboxa i szkla 100/1,8 MACRO - okazalo sie ze na takie focenie to mam za male biuro

Czy powinienem cos poprawic ?
                              Wszelkie sugestie milo widziane.

W katalogu bron ta ma miec tlo z aksamitu - prawdopodobnie ciemna zielen.

Komentarz

Pracuję...