Co zrobiłem nie tak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lavoc

Co zrobiłem nie tak?

Witam
    Proszę o wskazówki odnośnie poniższego zdjęcia, nie wyszło tak jak oczekiwałem. Co zrobiłem nie tak? Niby kadr taki jak sobie wymarzyłem wydawało mi sie ze mam "to" jedno jedyne ujecie i zawaliłem ekspozycje Nie chciałbym po raz drugi popełnić takiego błędu.
    Zdjęcie robilem 400d z kitem
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Na to pytanie nie da sie odpowiedziec jednoznacznie.

Mogles wybrac zla metode pomiaru swiatla(pewnie matrycowy a masz niebo w tle) jesli fociles w trybie (pol)automatycznym, mogles zle ustawic parametry w manualu, mogles zmienic kompensacje ekspozycji, mogles wybrac zla godzine na focenie itd. Jesli robisz w rawach takie lekkie niedoswietlenie nie jest niczym strasznym, zreszta nawet z tego jpega wyciagnal bys to do sensownej postaci. Dodatkowo pewnie uzyty czas jest za dlugi i ptaszysko jest poruszone.

A na przyszlosc przed zadawaniem takich pytan poczytaj o podstawach fotografii i obslugi swojego aparatu - szanuj innych forumowiczow.

A kadru nie masz co zalowac - nic ciekawego delikatnie mowiac.
    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez wojkij
      Na to pytanie nie da sie odpowiedziec jednoznacznie.

Mogles wybrac zla metode pomiaru swiatla(pewnie matrycowy a masz niebo w tle) jesli fociles w trybie (pol)automatycznym, mogles zle ustawic parametry w manualu, mogles zmienic kompensacje ekspozycji, mogles wybrac zla godzine na focenie itd. Jesli robisz w rawach takie lekkie niedoswietlenie nie jest niczym strasznym, zreszta nawet z tego jpega wyciagnal bys to do sensownej postaci. Dodatkowo pewnie uzyty czas jest za dlugi i ptaszysko jest poruszone.

A na przyszlosc przed zadawaniem takich pytan poczytaj o podstawach fotografii i obslugi swojego aparatu - szanuj innych forumowiczow.

A kadru nie masz co zalowac - nic ciekawego delikatnie mowiac.
      Camera Make: Canon
      Camera Model: Canon EOS 400D DIGITAL
      Image Date: 2008:03:23 14:13:46
      Flash Used: No
      Focal Length: 55.0mm
      CCD Width: 22.28mm
      Exposure Time: 0.0020 s (1/500)
      Aperture: f/11.0
      ISO equiv: 800
      White Balance: Auto
      Metering Mode: Matrix
      Exposure: shutter priority (semi-auto)
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

- lekkie niedoświetlenie, przy fotografowaniu białych obiektów zawsze trzeba robić korektę EV na + (wydłużać czas naświetlania względem pomierzonego)
        - za ciasny kadr, lepiej by to wyglądało, gdybyś pstryknął chwilę później
        - brak filtra polaryzacyjnego, dlatego błekit nieba wyszedł taki brudny i niezdecydowany
        I jeszcze jedno, jeśli wrzucasz zdjęcie z prośbą o ocenę techniczną zawsze warto dać link do wersji w pełnym rozmiarze. Np tutaj: zdjęcie nie jest specjalnie ostre ale nie wiadomo czy to wina szkła czy nieumiejętnego zmniejszania.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...