Tulipan - sposób założenia + problem z dekielkiem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

Tulipan - sposób założenia + problem z dekielkiem

Witam.

Może się Wam to wydawać trywialne ale mam pytanie dotyczące nakręcenia na obiektyw tzw. "tulipana". W instrukcji jest narysowane że czerwona kropka na tulipanie ma się zgrać z tą na obiektywie i wtedy przekręcamy.
    Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??

Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
    Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Wszystko jest w porządku tak to już jest zrobione

Komentarz

• Mellan
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1851

Zamieszczone przez Fakungio
      ... jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
      Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków...
      Dobre pytanie do Canon'a
      Zakładam go tylko kiedy chowam sprzęt, nigdy w międzyczasie fotografownia. Przy grubych palcach może sprawiać to trudności. Alternatywą jest zdjęcie osłony, czego nie czynię często.

... Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole...
      Faktycznie! Nie zwróciłem na to uwagi, aż pobiegłem sprawdzić i rzeczywiście, na dole!
      C-F-K - forever

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
        chyba tylko dla lansu

Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
        Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??
        dekielek to drobiazg - można dokupić z wewnętrznymi przyciskami.
        spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Elmarqo
          Bywalec
          • 2007
          • 245

To rzeczywiście masakra... Ja najczęściej ustawiam polara a później zakładam tulipana. Chyba, że mi się nie chce to próbuje z tulipanem
          mareksliwinski.pl

Komentarz

• betinus
            Bywalec
            • 2005
            • 113

napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
            no cóż, jedni zaklejają wszystkie napisy, żeby nie było widać jakim sprzętem fotografują, a inni wprost przeciwnie Tak jak napisał gwozdzt:

Zamieszczone przez gwozdzt
            chyba tylko dla lansu

Zamieszczone przez gwozdzt
            spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....
            to też nie jest takie straszne... w miniony weekend byłem na sesji gdzie kręciłem polarem zakręconym na 70-200/2.8 z założonym tulipanem i jakoś dawałem radę, a zaznaczam, że nie mam jakichś super długich palców
            sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• ARN
              Uzależniony
              • 2008
              • 757

ja ostatnio zamieniłem 24-105, w którym tulipan jest bardzo znośny, na 24-70 i to co przeżywałem ostatnio, kręcąc szarą połówką, nie są w stanie opisać żadne kulturalne słowa.
              Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.

Teraz coraz bardzie obawiam sie mojej letniej wyprawy z połówką i polarem

Komentarz

• betinus
                Bywalec
                • 2005
                • 113

Zamieszczone przez ARN
                Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.
                z reguły też tak robię, ale zwykle mam taki problem, że jak już zdejmę dekielek to go gdzieś zawsze tak schowam, że potem nie umiem znaleźć i po 5 minutach szukania po kieszeniach aparat ląduje w torbie bez dekla 8)

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1503

Przy moim obiektywie nie mam kłopotów z ustawianiem polara lub zakładaniem dekielka przy założonej osłonie (oryginalnej) - być może przy C 17-85 mm (akurat tym modelu) jest poprostu łatwiej to zrobić mimo, że moje kończyny są słusznych rozmiarów. Co ciekawe dokupiłem sobie zapasowy dekielek Hama w stylu nikonowskim. Mimo zacisków usytuowanych od wewnątrz wcale łatwiej mi się tego dekla nie zakładało, niż ten oryginalny (zostałem przy canonowskim). Z napisem (stosując się do instrukcji zakładania) na tulipanie rzeczywiście wychodzi, że jest on umieszczony na dole - w sumie niewidoczny. Jeśli chcę, aby napis był widoczny, to osłonę zaczynam zakładać w ten sposób, że logo wraz z czerwona kropką mam z prawej strony. Po wkręceniu osłony na obiektyw napis jest wtedy na właściwym (widocznym) miejscu. Być może japończycy wyszli z ogólnego założenia, że część obiektywów podczas zmiany ogniskowej ma ruchome tubusy, więc i tak napisy będą w trakcie użytkowania różnie umieszczone względem obiektywu. Najprościej byłoby zadać stosowne pytanie Canon Polska - odpowiedzi jednak być może doczekalibyśmy się w przyszłej dekadzie A apropos Canon Polska to bardzo mnie dziwi, że canonowska centrala toleruje taki oddział, który nie tylko canonierów, ale przede wszytkim zasady marketingu i zarządzania ma w "głębokim poważaniu". Miejmy nadzieję, że kiedyś to się zmieni ;-) A wracając do tematu, to chyba różnie jest w poszczególnych modelach obiektywów z trudnością zakładania dekielków lub ustawiania polarów przy założonej na nich osłonie przeciwsłonecznej - ten mój chyba należy do tych łatwiejszych w tej kwestii.
                  Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
                  C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi.

Za parę dni sprofanuję mojego Canona deklem 58mm od Nikona. Zobaczymy czy się nada Choć może się okazać że Nikon specjalnie w dekielku zrobił inne ząbki, które nie będą pasowały do obiektywu Canona hehe

Pozdro!!
                    Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.
                    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• ewa_olsztyn
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 311

Ja też mam problem z kręceniem polarem, gdy mam założoną osłonę na 70-200. Ale już wiem jak to rozwiązać. Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.

Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..

Komentarz

• tomdz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 637

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                        Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..
                        Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...
                        Body, stałki, zoomik

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.
                          Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ewa_olsztyn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 311

Zamieszczone przez piast9
                            Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło.
                            Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!
                            Dzięki!

Zamieszczone przez tomdz
                            Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...
                            wszystkie slim..

Komentarz

• betinus
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 113

Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!
                              ale to chyba nie ma znaczenia, bo osłonę można założyć, albo tym nieszczęsnym napisem do góry albo na dół, więc rozwiązanie będzie działało w dwie strony :wink:

Komentarz

Pracuję...