Sigma 18f/2.8 czy ktoś coś wie na jego temat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romko
    Coś już napisał
    • 2007
    • 75

Sigma 18f/2.8 czy ktoś coś wie na jego temat

Witam, pojawiła się tania oferta kupienia tego chyba bardzo rzadko spotykanego szkła - jak w temacie. Niestety nigdzie tu na forum, ani w archiwum CB, ani w googlach nic nie znalazłem. Słoik chyba manualny, ma kilka lat, ale co stałka to stałka, może warto.
    Wdzięczny będę za wszelkie opinie i sugestie. Szkło jest w doskonałej kondycji (wg opisu) i można go mieć za ok. 550-600 zł. Z góry przepraszam jak coś przeoczyłem i żle szukałem.
    5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Czy Ci ona na pewno potrzebna skoro masz 16-35 2.8? Szczerze watpie by oferowala ona lepsza jakosc
    www.kwapisz.org

Komentarz

• schabu
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1352

Zamieszczone przez wojkij
      Czy Ci ona na pewno potrzebna skoro masz 16-35 2.8? Szczerze watpie by oferowala ona lepsza jakosc
      i lepszego AFa. zwłaszcza jeżeli to starsze szkiełko bez aktualnego softa.
      Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• romko
        Coś już napisał
        • 2007
        • 75

Fakt, co prawda to znajomy znalazł gdzieś na aukcjach , a poszukuje ultraszerokiej stałki pod 40D. A rzeczywiście może być problem z kompatybilnością starej sigmy, po ilości informacji znalezionej na jej temat (trochę się zdziwiłem, że nic nie znalazłem) to raczej nie warto.
        5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
        to tylko 1 %...

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez romko
          Fakt, co prawda to znajomy znalazł gdzieś na aukcjach , a poszukuje ultraszerokiej stałki pod 40D.
          18mm @ 40D to nie jest absolutnie ultraszeroko, tylko ledwo co szeroko.
          Jak chce mieć 18mm to niech sobie zwykłego KITa kupi, a jak chce lepsze to jest do wyboru jest całe stado zoomów od 17/18mm ze stalym światłem f/2,8

Ultraszeroka stałka na cropa w przyrodzie nie istnieje. Nawet 14mm po cropie dale ledwo eqv.22mm, to co prawda już jest szeroko, ale nie "ultra" :-)

Jedyne ultraszerokie obiektywy do małych matryc to tylko zoomy 10-20, 10-22mm itp...

natomiast wracając do tyłowej Sigmy; nie wiem, jak szukałeś; ale na hasło "Sigma 18mm" google na jednej z początkowych pozycji wypluło mi link do tej aukcji na eBayu:
          http://cgi.ebay.pl/Nikon-AI-Sigma-18...QQcmdZViewItem

jak widać, manual z mocowaniem Nikona, więc mozna podpinać i sam bym to z ciekawości podpiął ale do 5D :-)
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...