[400d] pomiar swiatla i pkty AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

[400d] pomiar swiatla i pkty AF

witam, czy ktos sie orientuje, czy jeżeli ustawiam pkt AF np skrajny prawy góra i pomiar światła skupiony to on te kilka procent pobiera z tego pktu czy nadal ze środka
    Czy w 40d albo 5d coś się w tej materii zmienia?
    Pozdrawiam
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

odpowiedz

widze ze kilka osob zagladalo wiec moze przedstawie to co znalazlem

Opinie o Canon 400d oraz 450d Aparat Canon 400d i 450d. Recjenzja Canon 400d i 450d. Test Canon 400d i 450d. Lustrzanka artykuły o Canon d400

jest tam powiedziane ze istotnie jest powiazenia AF point pomiar światła

Komentarz

• RNz
      Uzależniony
      • 2007
      • 708

tylko centralny

Komentarz

• Pirx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 485

Za RNz,
        tylko centralny.

Aktywny punk AF ma wpływ na automatykę ekspozycji wyłącznie przy pomiarze matrycowym.
        Pozdrawiam,
        Pirx

Komentarz

• fahrenheit
          Początki nałogu
          • 2008
          • 360

chyba czegoś nie rozumiem. Centralny to to samo co matrycowy? Ja z tą stroną http://www.e-cyfrowe.pl/rozne-rodzaj...4a09db85a8a4eb rozróżniałem tylko punkowy(1-3%), selektywny(ok 10 %) centralnie ważony i właśnie matrycowy i wielopunktowy
          Pozdrawiam

Komentarz

• FlatEric
            Uzależniony
            • 2007
            • 574

Aktywny punk AF ma wpływ na automatykę ekspozycji wyłącznie przy pomiarze matrycowym.
            Może głupio pytam, wybaczcie, ale nie jest to ustawiane w tym przypadku funkcją indywidualną?
            Np. w EOSach 50, 30/33 czy też 3 można było wybrać, czy pomiar skupiony, względnie punktowy, ma być dokonywany zawsze centralnym polem (ustawienie domyślne), czy polem związanym z aktywnym punktem AF (CFn 08 w EOSie 50/30/33, CFn 13 w EOSie 3).

Pzdr

Grzesiu
            Ostatnio edytowany przez FlatEric; 11251.
            SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
            Analogowy DeviantArt
            Wypociny formalne
            Wypociny techniczne

Komentarz

• RNz
              Uzależniony
              • 2007
              • 708

Zamieszczone przez fahrenheit
              chyba czegoś nie rozumiem. Centralny to to samo co matrycowy? Ja z tą stroną http://www.e-cyfrowe.pl/rozne-rodzaj...4a09db85a8a4eb rozróżniałem tylko punkowy(1-3%), selektywny(ok 10 %) centralnie ważony i właśnie matrycowy i wielopunktowy
              Pozdrawiam
              400D ma pomiar nie punktowy, a "skupiony w małym polu" (bodajże ok. 9%)
              Pole tego pomiaru skupionego znajduje się właśnie w samym centrum kadru.

Komentarz

Pracuję...