Autofocus, punkt ostrzenia i GO ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • noeee
    Bywalec
    • 2008
    • 146

Autofocus, punkt ostrzenia i GO ?

Witajcie.

Mam pewien dylemat ...
    Czy ktoś mógłby mi przybliżyć temat ... i wyjaśnić ....

Robię fotkę odległego obiektu i aparat ostrzy na punkt ... i teraz cała scena jest tak zorganizowana aby GO była dość mała/wąska (około 1metra) (np. odległy obiekt około 10m i duża ogniskowa 200 mm i przesłona 4 - nie wiem jakie GO będzie akurat dla tych parametrów ... ale może ktoś by podał przepis jak wyliczyć długość GO - to 100cm to tylko dla przykładu)
    i teraz ... jak ma się rozkładać w przestrzeni GO ... tj.
    a) ma być ostre to co przed 50 cm obiektem - do 50 za obiektem ... (czyli po rowno 50% na 50%)
    b) ostre od obiektu do 100 cm za obiektem ?
    c) czy może układ AF coś tam sobie analizuje (czy coś jest przed i czy za wybranym punktem ostrzenia ???) i sam coś wyznacza np. 30cm przed i 70cm za .... i różnego rodzaju kombinacje .... w zależności od sceny ?

Czy to zależy od obiektywu ? a może to zależy od pracy (wyliczeń) autofocusa ?

Do czego zmierzam ... zakupiłem obiektyw 70-200 L f/4 i
    fotki wychodzą bajeczne i ostrzy on w punkt ok ... tylko zastanawiam się czasem czy AF nie robi błędu i "nie marnuje kawałka" super ostrego GO tj. wyznaczając super ostry obszar za wcześnie .... (a może to i lepiej zależy od sceny a może jest na to jakiś wpływ)
    Kto właściwie wyznacza jak to GO się rozkłada w przestrzeni w zależności od ostrzenia w punkt w stosunku do wyznaczonego punktu AF
    czy to jest niezależne i to cecha obiektywu ? czy AF

Troszkę pewnie zagmatwałem ale ...
    Jak prawidłowo powinna rozkładać się w przestrzeni GO w stosunku do wyznaczonego punktu ostrzenia ?
    przed,
    za,
    po równo - 50% długości GO przed i 50% długości GO za punktem ostrzenia ?
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam
  • djcargo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

Depth of field and hyperfocal distance calculator
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• jceel
      Początki nałogu
      • 2007
      • 282

Generalnie wszystkie puszki poza 1D i Ds Markami nie gwarantują żadnego konkretnego rozkładu GO - po prostu punkt na który ostrzą ma być ostry i tyle, bez znaczenia ile przestrzeni przed nim lub za nim zawiera GO. Z tego co mi wiadomo to AF zamontowane w jedynkach mają gwarantować rozkład 1/3 GO przed obiektem i 2/3 za obiektem.
      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• a-w
        Coś już napisał
        • 2007
        • 61

Rozkład głębi ostrości zależy od odległości , przysłony i ogniskowej a nie od puszki . Niezależnie czy to jest jedynka czy też inna - jest taki sam
        Jedynka może jedynie precyzyjniej celować . Ten temat był poruszany wielokrotnie na forum oraz w innych . Trzeba szukać

Komentarz

• noeee
          Bywalec
          • 2008
          • 146

cd ....

Od czego zależy "grubość" w przestrzeni GO wiem ... i można to wszędzie wyczytać.... ale jak się rozkłada GO względem punktu ostrzenia - nie za bardzo .... i jak policzyć "grubość" dla zadanych parametrów focenia nie ...
          Wydaje mi się to dość istotne ... bo fotografując daną kompozycję .... znając "grubość" i rozkład GO względem wybranego punku ostrzenia .... mamy przepięknie wyostrzony odcinek przestrzeni .... ale chciałbym wiedzieć co i jak .... i mieć nad tym kontrolę .... i wiedzieć odrazu (ile przed i ile za ...)

np. warto wiedzieć gdy robi się fotkę/portret całej głowy - jak przydzieli GO twoja puszka+AF gdzie wycelować ostrzeniem (na czło, nos, ucho a może na tors) aby całość była ostra .... (aby całość była ostra można bardziej przymknąć ale nie oto mi chodzi w tym przypadku)

pozdr.
          5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
          100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• a-w
            Coś już napisał
            • 2007
            • 61

rozkład nie jest równy
            Głębia pozornej ostrości mniejsza jest przed odległością ostrzenia a
            większa za tą odległością . Tym większa w stosunku do pierwszej im dalej obiekt na który ostrzymy . Proporcje te nie są stałe . Zależą od odległości , konstrukcji obiektywu .
            Niezależnie od głębi ostrości należy ustawiać ostrość na oczy ( w portretach)

Komentarz

• noeee
              Bywalec
              • 2008
              • 146

no właśnie z tym rozkładem ....

robiłem proste testy i jak są jednorodne obiekty to faktycznie jest
              1/3 GO - punkt ostrzenia - i 2/3 GO
              (poza tym obszarem mydło)
              ale jeśli fotografuje się duży obiekt np. ścianę ... to AF już kombinuje (i to nawet dobrze) i sam zmienia te proporcje na naszą korzyść - bo bardziej przesuwa (cały użyteczny obszar ostrości) do przodu i mamy nawet
              80% GO - punkt ostrzenia - i 20% GO
              (i tak te 20% nie jest wykorzystane bo tam nie ma nic nie widać) ....
              Tak sobie myślałem czy jest nad tym jakaś kontrola ... ale chyba to analizuje AF i soft aparatu i tyle ... - albo może ktoś wie jak to oszacować/ocenić
              100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• Vizzle
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 43

Może to naświetli sprawę (w PL wiki jest ułamek tego):

Łatwe obliczenia:
                Depth of field and hyperfocal distance calculator

Do tego "kombinowania" służy A-DEP, jednak jak kolega wcześniej wspomniał (że, "bez ruszania przysłony") niewiele tu zdziałamy na tym samym kadrze i obiektywie.
                Szczerze nie rozumiem o co chodzi z tą ścianą, szczególnie skąd wiemy że jest 20% za skoro nic nie widać.

Komentarz

• noeee
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 146

...

To a-dep to raczej jako ciekawostka ... bo i tak tam nic z tym nie widać .... albo widać nie za bardzo .... bo nie ocenisz w ten sposób granic ostrości (wszystko jest zbyt małe)
                  a może da się tylko jak - może jakiś przepis ?
                  100 2.8 macro - sprzedam

Komentarz

• tomekde
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 159

Szczerze nie rozumiem o co chodzi z tą ścianą, szczególnie skąd wiemy że jest 20% za skoro nic nie widać.
                    bo widzimy te 80% przed i na tej podstawie wyliczamy niewidoczne 20%

przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać
                    pozdrawiam
                    Tomek

Komentarz

• Bagnet007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1344

Zamieszczone przez tomekde
                      bo widzimy te 80% przed i na tej podstawie wyliczamy niewidoczne 20%

przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać
                      Teraz jeszcze pytanie, skąd wiemy że 80% które widzimy to faktycznie 80% skoro nie możemy tego do niczego odnieść :smile: ?

Komentarz

• Vizzle
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 43

Zamieszczone przez noeee
                        To a-dep to raczej jako ciekawostka ... bo i tak tam nic z tym nie widać .... albo widać nie za bardzo .... bo nie ocenisz w ten sposób granic ostrości (wszystko jest zbyt małe)
                        a może da się tylko jak - może jakiś przepis ?
                        Skoro nie da się w wizjerze ocenić granic ostrości, nawet po wciśnięciu "podglądu głębi ostrości" (ten przycisk po przyciskiem otwierania flesh-a), pozostaje tylko doświadczenie/praktyka lub liczenie przed ujęciem w kalkulatorze.
                        Jeśli GO za małe wychodzi na zdjęciach, polecam "przymykać" bardziej przysłonę, jeśli za duże otwierać lub jeśli i tak jest za duża, jaśniejsze szkło. Pozostaje jeszcze zapamiętanie rozkładu 1/3 2/3 i operowanie wtedy.

Komentarz

• pst
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 560

Zamieszczone przez Bagnet007
                          Teraz jeszcze pytanie, skąd wiemy że 80% które widzimy to faktycznie 80% skoro nie możemy tego do niczego odnieść :smile: ?
                          bingo!

a o rozkładzie GO to chyba w każdej ksiązce o fotografii nadają?

Komentarz

• fahrenheit
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 360

mam takie pytanie, nieznacznie odbiegające od wcześniejszych rozważań. Mam C50 i wg dofmastera tam mam jakieś tabelki od .25 do 50m, ale skąd mam wiedzieć jaka jest odległość od przemiotu fotografowania. Czy macie jakieś sposoby czy to się "czuje".

tu jest fajnie wyjaśnione, ale jak czytać te dane z pierścienia ostrości, dla mojej 50 to jest od .45 do 3m a potem nieskończoność, a na stałe na obiektywie jakieś 22, | i 22 (??). Przepraszam za poziom pytania, ale nie da się ukryć, uczę się dopiero.

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143

Może coś takiego pomoże
                              .

Komentarz

Pracuję...