Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam problem. Bawiłam się starym heliosem i go hmm...przypadkowo rozkręciłam :/ A jak to sie stało. Już piszę. Miałam luzy na pierścieniu ostrości, działał gdy się go docisnęło no i tak sobie kręciłam naróżne sposoby i potem jak zobaczyłam że się z tego obiektywu wysuwa jedna częśc przy kreceniu pierscieniem to stwierdziłą, ż epo co się męczyc pierścieniem pokręcem tym co samo się wykręca no i wykręciłam :/ mam obiektyw w dwuch częściach. Jedna z soczewkami a druga jakby obudowa. Helios to jest z takimi opisami (bo nie wiem ktory mowi o milimetrach :/ helios - 44m- 6 58mm1:2 Zenit M52x0,75 MC
Przy okazji jakby ktoś rozkodował te opisy to byłabym wdzieczna.
Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Heh, kiedyś rozebrałem i złożyłem chyba perfekcyjnie swojego Heliosa, ale choć lubię wyzwania literackie, myślę że bez obrazków się nie obejdzie... ;-)
Od końca:
MC - powłoki antyrefleksyjne (chyba starszy egzemplarz bo później już o tym nie pisali)
M52x0,75? - to będzie średnica i skok gwinu na filtr - w mm
58mm 1:2 - ogniskowa 58mm i maksymalny otwór f/2
6 - nie wiem
44M - taka nazwa ;-)
tak ta czesc ktora sie wykrecila ma szary metalowy gwint na dlugosc ok1,5 cm dalej wystaje plastikowa tulejka z soczewką i obok jest bagnecik od przesłony (bo jak tym ruszam to sie przeslona zmienia ) ma wycięcia ale 4
To najgorsze co mogłaś zrobić. Też to kiedyś wykręciłem i potem miałem kłopot z wkręceniem części z soczewkami tak żeby obiektyw ostrzył na nieskończoność i przy nieskończoności przestawał się kręcić (opór - koniec gwintu). Właściwie przy odrobinie szczęścia możesz trafić w tą samą ścieżkę gwinu i nie powinno być żadnych odstępstw, ale pamiętam, że mnie się to niestety nie udało i musiałem luzować takie małe śrubki z boku, które służą właśnie do regulacji ustawienia na nieskończoność i bardzo trudno to zrobić a co dopiero opisać - potrzeba świętej cierpliwości i dobrego aparatu jako wzorca. Nie radzę już niczego więcej rozkęciać a jedynie próbować z tym srebrnym grubym gwintem - może za którymś razem trafisz, tak jak było - prawdopodobieństwo jest duże bo gwint ma chyba 4 ścieżki wiec prawdopodbieństwo jak 4:1.
Nie wiem skąd miałaś wcześniej te luzy ale jak po dokręceniu wszystkiego co się da wciąż nie będzie dobrze, pamiętaj że to jeden z najtańszych i najłatwiej dostępnych obiektywów. Radocha z rozbierania jest niezaprzeczalna, ale z używania egzemplarza fabrycznie dziewiczego jeszcze większa. ;-)
Tez kiedyś rozkręciłem Heliosa na częsci pierwsze. Był strasznie zasyfiony i ciążko chodził. Składałem go chyba 3 godziny. Jedyny sposób to próbować trafić na odpowiednią nitkę gwintów. Z tego co pamietam to tam sa 2 gwinty które trzeba zgrać ze sobą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha jak już masz go rozkręconego to polecam go wyczyścic z tej żółtej maszi i posmarować jakimś smarek silikonowym.
Mój obiektyw uzywa w tym momencie Thorin i chyba się nie skarżył że coś nie działa
Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697.
Powód: Automerged Doublepost
Też kiedyś rozkręcałem. Jak wrócę wieczorem to wyślę ci instrukcję zeskanowaną jak rozłożyć na części pierwsze i poskładać. (Gdybym zapomniał i nie wysłał to napisz mi na priv).
Co do żółtego smaru to strasznie się trzeba namęczyć, żeby to zmyć. Polecam płyn do mycia naczyń, twardą szczoteczkę do zębów, ciepłą wodę i lateksowe rękawiczki żeby się tym paskudztwem nie wymazać.
no dobra panowie ale z tej czesci w ktora wkladam ten gwintowany wystaja takie dwie blaszki czy ja czasem nimi nie powinnam wcelowac w te dziurki na tej czesci wkrecanej??
dokrecalam oczywiscei te srubki od pierscienia ostrosci te takie cztery czarne wtej czescie do wkrecenia, mam je poluzowac? bo wlasnie prze zto ten piersien od ostrosci tak slabo dzialal
Powinny, ale dodatkowo bolec od przysłony powinien trafić w ten (jak się domyślam) dzyndzel przy gwincie mocowania - na trzecim zdjęciu mniej więcej w lewym dolnym mocnym punkcie :-) .
To może być trudne do zrobienia. Może w jakimś zakładzie złożą go za grosze ?
Jeśli samemu, to najwygodniej byłoby odkręcić mocowanie z tyłu a następnie te dwie prowadnice. Wtedy wkręcić soczewki przy jednoczesnym ustawieniu pierścienia ostrzenia na nieskończoność. Wtedy mamy 1/x prawdopodobieństwa, że będzie dobrze skręcony.
widać ile musi wystawać ten tubus przy nieskończoności, czyli koniec pierścienia ostrości mniej więcej pokrywa się z miejscem zwiększenia średnicy tej części która wypadła.
Jeśli jednocześnie literka "H" ze słowa "Helios" leży mniej więcej na przedłużeniu czerwonego wskaźnika ostrości to wszystko powinno być ok.
Wtedy jest pewne, że te wycięcia są w miejscu prowadnic, które można umieścić na swoim miejscu i przykręcić, oraz że bolec przysłony jest w miejscu tego dzyndzla w który musi trafić.
Na koniec wystarczy przykręcić tył obiektywu i trafić wspomnianym bolcem w popychające go ramie z wycięciem.
Jeśli się nie zgadza to dokładnie w momencie wykręcenia soczewek obrócić o kilkanaście stopni i wkręcić jeszcze raz aż do skutku. Za którąś próbą powinno się udać.
Zapędziłem się z tym wyrównywaniem do literki "H" :-) .
Wątpię, że we wszystkich egzemplarzach będzie tak samo.
Lepiej zasugerować się bolcem od przysłony (z tej części która wypadła) by był po tej stronie obiektywu, gdzie są wartości przysłony (mniej więcej na wysokości f/5.6). Mam nadzieję, że udało mi się to wystarczająco jasno wytłumaczyć .
kuźwa już wiem jak co i gdzie tylko musze wymierzyć dobrze wkręcenie tej głownej części z soczewkami ALE własnie mi sie bolec ukręcił :/ czy on jest wkrecany czy juz ułamany i musze cos wykombinować zastepczego czu to sie wkreca? bo ja k nie to klejem go bede probowala chyba ..wrrr...Bagnet dzieki za zdjecia sa bardzo pomocne okazuje sie ze co najwazniejsze to po wkreceniu odpowiednio tej glownej czesci wystarczy sie trzymac dziurek na srubki i bedzie ok...tylko ten bolec :/ wrr.... nie wiem jak to sie moglo stac skoro w ogole na sile nic nei robilam
Komentarz