Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ptanie do tych co może to testowali, porównywali. Wiadomo 5D będzie tańszy bo wejdzie jego następca. Pytanko czy biorąc 5D z digic II zdjęcia nie bedą gorsze od 40D z Digic III? Chciałbym wiedzieć jakie róznice są pomiędzy tymi dwoma procesorami. Przepraszam ale niektórzy moi koledzy mówią, że nie kupili by 5D dlatego bp ma Digic II a nie III jak 40D i wolą kupić 40D na rzecz tych nowinek. Ja nie jestem do końca przekonany o takim rozwiązaniu.
5d to FF a tem czy warto patrzeć tylko na to, że 40D ma Digic III i 6,5 kl/s.
Mam wrażenie, że każdy kto z Was posiada 5D raczej na 40D nie wskoczy mimo Digic III.
I jeszcze jedno czy 5D ma wszystkie pola krzyżowe AF jak 40D czy nie?
Sylwek
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
I jeszcze jedno czy 5D ma wszystkie pola krzyżowe AF jak 40D czy nie?
Sylwek
Nie tylko środkowy.
Co do DII, DIII to przede wszystkim kwestia mocy obliczeniowej. Sam procesor nie wpływa na jakość obrazu - jedynie poprzez większe możliwości obliczeniowe stwarza większe pole do popisu dla softu. 5D jest najlepszym przykładem, że jak coś ma dobrą matrycę to żadne softowe kombinacje nic nie pomogą 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ptanie do tych co może to testowali, porównywali. Wiadomo 5D będzie tańszy bo wejdzie jego następca.
Sylwek
Nie bardzo wiadomo.5d obecnie nie jest drogi jak na to co oferuje, i odległy od ceny startowej.Nastepca [o ile będzie] zapewne wystartuje w cenie dużo wyższej i może to nie miec zadnego wpływu na cene obecnego 5d.Nowy 5d może miec istotne zmiany lub tez kosmetyczne jak np.20d a 30d.Nie ma co spekulować trzeba poczekać,a tymczasem kupic 5d i robić zdjęcia.Jeśli nawet zmiany będą istotne to nie sądzę bym sprzedał posiadany.Raczej dokupię drugi.Ale to jak dożyjemy to się bedziemy martwić.Planowanie-czas stracony.
Pozdrawiam.
Dziękuje, widać że jednak 5D to aparat dobry i chwalony i warto w niego inwestować. Najbardziej boje się tego, że 5D bardzo winietuje czy to prawda? Jak sobie z tym radzić?
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Szybki procesor z pewnoscia pomaga/przyspiesza obrobke dane wew. body, lecz na jakosc zdjec raczej nie ma zadnego wplywu a napewno jesli robisz do RAW-a to tutaj procesor chocby najszybzy nie poprawi fotek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez sylwester Samluk
Witam
Dziękuje, widać że jednak 5D to aparat dobry i chwalony i warto w niego inwestować. Najbardziej boje się tego, że 5D bardzo winietuje czy to prawda? Jak sobie z tym radzić?
Niektorzy kupuja 5D dla tejze winiety :-D
To raczej szkla winietuja a nie 5D.
Crop po prostu jest "slepy" czesciowo i nie widzi calosci tego co daje obiektyw - rowniez crop moze miec winiete ale bedzie ona mniejsza gdyz crop ja "zmniejszyl" w porownaniu z obrazem FF - przy okazji "wycinajac" troche obrazu. Winiete mozesz usunac softwarowo jesli jej nie lubisz.
Ostatnio edytowany przez marekk_ok; 11863.
Powód: Automerged Doublepost
no dobra a co daje 14 bitowy przetwornik w 40D? a tego chyba nie ma w 5D?
Tak wprost to chyba sie nie da porownac 12 bit 5D vs 14 bit 40D bo to inne puszki (crop/ff). Jesli chodzi o rozpietosc tonalna to jest watek: http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=bitow
Przynam ze porazajacej roznicy po przesiadce z 12 na 14 bitow (dotyczylo to 400D/40D) ja nie zauwazylem ale moze u mnie to sie nie ujawnilo.
Bardziej sensowne bedzie ew. porownanie 12 bit w 5D i 14 bit w nastepcy 5D (jesli taka roznica wystapi).
To ze w 5D nie ma 14 bitow to chyba nie jest az takie uciazliwe, wadliwe, mocno zauwazalne (jak w ogole?) tak IMHO.
pytanie do ABJ i innych którzy zmienili z 40D na 5D
jak porównasz pracę i szybkość AF?
czego Ci w 5D brakuje po zmianie pomijam szybkość zdjęć seryjnych
Focilem wczoraj piknik lotniczy w Krakowie i co do AF nie mam zadnych zastrzezen.
Slownie jedno zdjecie bylo nieostre, ale to moj blad bo podczas panoramowania nie trafilem w samolot <lol>
AF piatki jest minimalnie, ledwo zauwazalnie wolniejszy niz w 40D, ale mniej sie myli.
Zazwyczaj podczas sesji robie 200-300 zdjec. W 40D mialem okolo 10 nieostrych, w 5D jedno albo zadne.
Teoretycznie (i tylko w RAW!) 14 bitów daje łagodniejsze przejścia tonalne przy ekstremalnym "rozszerzaniu" tonalnym możliwie wąskich fragmentów/wycinków całkowitej rozpiętości tonalnej pliku - zwłaszcza w cieniach (gdzie ta gradacja jest mniej płynna). Z moich obserwacji wynika, że 14-bitów daje realne (choć nie oczywiste) korzyści jeśli chodzi o urodę/subtelność szumów na wysokich czułościach - a więc również w cieniach - i zdaje się dobrze to wykorzystywać Digic III pokazując to już nawet w JPEGach. Z kolei w światłach również teoretycznie możnaby forsownie wyciągać o jakiś drobny ułamek ułamka więcej informacji z przepałów, ale nie ma to nic wspólnego z jakimś cudownym zwiększeniem rozpiętości tonalnej a tylko z jej jeszcze gęstszym podzieleniem i wcale nie ma pewności, że matryca jest w stanie taką wyższą rozdzielczość tonalną wykorzystać (zwłaszcza w światłach). To wszystko są więc przypadki, których łatwiej unikać niż dostrzec potencjalne korzyści.
Mając tak dobrą matrycę jak w 5D łatwiej uniknąć kłopotliwych szumów niż mając jedynie przetwornik wysokiej rozdzielczości przy matrycy jednak bardziej szumiącej.
Jednak wszystkie wasze odpowiedzi wskazuja no to by oszczedzic i kupic 5d choć 40D jest naprawdę w moim zasiegu tak na 5D trzeba jeszcze trochę odkładać. Najgorsze, że człowiek jest niecierpliwy i nie chcę kupić czegoś co potem bedzie chciał za rok wymienić, choć podkreślam, że 40D jest bardzo fajnym aparatem co nie znaczy, że moim 400D nie zrobie także udanych zdjęć. Z 5D podoba mi się plastyka zdjęć i głebia ostrości, to zupełnie inna bajka niż w Cropie.
Pozdrawiam
sylwek
Komentarz