Szczelność obiektywów pewnej firmy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Szczelność obiektywów pewnej firmy.

Ostatnio spotkałem się z dwoma przypadkami. Ciekawostkami rzekłbym.

1. W L-ce w środku pomiędzy soczewkami siedział sobie owad. Nie znam się na owadach ale dość spory ze skrzydełkami - taki 1/2 dużej muchy.
    2. W obiektywie tej samej firmy (28-135 IS) na wewnętrznej stronie zewnętrznej soczewki pojawił się paproch. Spory i podobno widoczny na zdjęciach. (paprocha widziałem, zdjęć nie)

W obydwu przypadkach obiektywy były nie moje ale właściciele przysięgali się, że ich nie rozkręcali. Owada wypusciłem - niech sobie pożyje a paprocha wyciągnołem rozkręcając obiektyw.

Pytanie: czy 'ten typ tak ma' a szczelność L-ek jest 'papierowa'. Czy ktoś jeszcze natrafił na coś podobnego?

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Zamieszczone przez Janusz Body
    Ostatnio spotkałem się z dwoma przypadkami. Ciekawostkami rzekłbym.

1. W L-ce w środku pomiędzy soczewkami siedział sobie owad. Nie znam się na owadach ale dość spory ze skrzydełkami - taki 1/2 dużej muchy.
    A ktora to L'ka ?

2. W obiektywie tej samej firmy (28-135 IS) na wewnętrznej stronie zewnętrznej soczewki pojawił się paproch. Spory i podobno widoczny na zdjęciach. (paprocha widziałem, zdjęć nie)
    On slynie z nieszczelnosci i lapania paprochow...

W obydwu przypadkach obiektywy były nie moje ale właściciele przysięgali się, że ich nie rozkręcali. Owada wypusciłem - niech sobie pożyje a paprocha wyciągnołem rozkręcając obiektyw.
    Chwilka, jakto go wypusciles, jakim cudem bez rozkrecania szkla ??

Pytanie: czy 'ten typ tak ma' a szczelność L-ek jest 'papierowa'. Czy ktoś jeszcze natrafił na coś podobnego?
    Nie wszystkie L'ki maja uszczelnienia, te tansze nie maja...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez Polaco
      Nie no ale bez jaj, jaka to nieszczelność musi być, żeby owad wleciał do środka A tak na marginesie 70-200/2.8L nie zaliczam do tych tańszych a uszczelnienia "weather-sealed" też nie ma

Komentarz

• Polaco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1135

Zamieszczone przez p13ka
        Nie no ale bez jaj, jaka to nieszczelność musi być, żeby owad wleciał do środka
        Ze wpadl to jedno, ale jak go wyciagnal i to jeszcze zywego, cuda Panie, cuda...

Zamieszczone przez p13ka
        A tak na marginesie 70-200/2.8L nie zaliczam do tych tańszych a uszczelnienia "weather-sealed" też nie ma
        No dobra, moze uogolnilem z tym "tanszym", powiedzmy ze jedne maja a drugie nie i bedzie zgodnie z prawda
        Troche moich knotow

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

A ktora to L'ka ?
          35-350

Chwilka, jakto go wypusciles, jakim cudem bez rozkrecania szkla ??

Rozkręcałem, niestety, ale okazało się nietrudne :-) Trochę trudniej było poskładać ale też się dało.

35-350 też to tych tańszych raczej nie należy. Sam mam taki od lat i niezbyt go szanuję - w sensie nie cackam się z nim zbytnio. To obiektyw którym można chyba wbijać gwoździe - nie testowałem tego ;-) ale naprawde baaaardzo wytrzymały.

Tak szczerze to podejrzewam, że do srodka dostało się jajeczko a owadzik wyrósł w srodku. Swoją drogą paskudne miał życie - dlatego wypuściłem.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

35-350
            Ciekawe szkielko, jak z jakoscia obrazu ??

Rozkręcałem, niestety, ale okazało się nietrudne :-) Trochę trudniej było poskładać ale też się dało.
            Ja zrozumialem z Twojego posta ze rozkrecales tylko tego 28-135
            Troche moich knotow

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Ciekawe szkielko, jak z jakoscia obrazu ??
              Jakość obrazu jest hmmmmm.... ;-) Niezły obiektyw (już nieprodukowany) - elastyczny bo zoom x10 ale:

- aberracje - szczególnie na długich ogniskowych potrafią być 'dokuczliwe'
              - 'suwany' zoom wymaga przyzwyczajenia i potrafi być "tight' wtedy jak nietrzeba
              - ostrzy nieźle ale do taniej stałki 50/1.8 mu baaaaaardzo daleko.
              - na spacerzoom za ciężki ale i tak zwykle go mam ze sobą.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Kubek
                Bywalec
                • 2005
                • 172

Rozkręcałem, niestety, ale okazało się nietrudne :-) Trochę trudniej było poskładać ale też się dało
                Czym rozkręcasz obiektywy?
                Ja swego czasu próbowałem dobrać się do jednego ze szkieł, ale za cholerę nie dałem rady sforsować "krzyżaków" przy gwincie... Może miałem zbyt delikatne śrubokręty, bo te "mikro" gięły się a śrubki ani drgnęły a te "makro" były zbyt makro...
                Słyszałem, że do tego celu nadaje się wyłącznie zestaw "serwisowy" (odpowiednio profilowane gadżety, dostosowane konkretnie pod produkty Canona).
                Prawda to, czy mit?

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Kubek
                  Czym rozkręcasz obiektywy?
                  ...Prawda to, czy mit?

Pewnie po części prawda. Też nie dało się odkręcić takim "zwykłym" ale pare lat temu kupiłem w jakims RadioShacku taki zestaw utwardzanych. Trochę problem z odkręcaniem przedniej soczewki ale też się da. Trzeba sobie zrobić specjalne (no powiedzmy wyspecjalizowane) narzędzie do odkręcania przedniego pierścienia mocującego. Niestety nawet w 28-135 jest on różny dla obiektywów wyprodukowanych w różnych latach. W moim 'dziurka' jest malutka w starszym to prawie rodzaj 'szczerbinki'.

Tyle, że bez wiedzy o tym co można a czego nie należy nie radze rozbierać. Ja miałem okazję podglądać trochę ludzi zawodowo zajmujących się naprawą obiektywów ale i tak mam stracha przed rozkręcaniem.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• jadeit
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 466

no ja 28-135 tez wydmuchałem
                    odkleiłem delikatnie taśme w postaci pierścienia
                    potem szło łatwo, przednia soczewa ładnie wychodzi
                    troche gorzej wchodzi , żałuje że nie robiłem fotek z tej operacji

pozdrawiam
                    un point c'est toi
                    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• filip71
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 250

Tak szczerze to podejrzewam, że do srodka dostało się jajeczko a owadzik wyrósł w srodku. Swoją drogą paskudne miał życie - dlatego wypuściłem.
                      Janusz
                      Chyba nawet w ZOO nie ma tak drogich "pomieszczeń" dla owadów;-) .
                      Ale na poważnie to wg mnie z samej zasady działania i użytej technologii nie mozna liczyć na 100% szczelność każdego obiektywu. Moznaby oceniać tylko mniejszą lub większa szczelność danego szkła - oczywiście przy panujących na rynku zakresach cenowych.
                      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• pst
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 560

Zamieszczone przez p13ka
                        Nie no ale bez jaj, jaka to nieszczelność musi być, żeby owad wleciał do środka A tak na marginesie 70-200/2.8L nie zaliczam do tych tańszych a uszczelnienia "weather-sealed" też nie ma
                        z tego co sie dowiedzialem na tym forum takie uszczelnienia ma dopiero 70-200/2.8L IS

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Jeżeli tylna soczewka nie jest na stałe tylko przesuwa się przy zoomowaniu, to tył obiektywu nadaje się jak najbardziej na otwór wejściowy dla owada. A dojść na piechotę w środku obiektywu da się i do przedniej soczewki.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 754

Witam ja po paru miechach uzytkowania mam paprocha w 17-40 nie ze mi bardzo przeszkadza ale sam mysl ze jakis syf siedzi se w szkle za ta kase to juz poprostu przyprawia mnie o palpitacje serca .

O dzieki wielki Canonie ktory dbasz o szczelnosc.

szkoda gadac
                            pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• mrek
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 331

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                              Witam ja po paru miechach uzytkowania mam paprocha w 17-40 nie ze mi bardzo przeszkadza ale sam mysl ze jakis syf siedzi se w szkle za ta kase to juz poprostu przyprawia mnie o palpitacje serca .

O dzieki wielki Canonie ktory dbasz o szczelnosc.

szkoda gadac
                              Niedawno odbyl sie krakowski Pillow Day. Po 1,5 godz. chodzenia z 24-70/2.8L w "śniegu" z rozwalonych poduszek znalazlem sporo klaczkow na matrycy. Wzialem pod lupe to szczelne (?) szklo i co widze. Podczas zumowania szklo zwieksza swoja objetosc wewnetrzna i musi pobrac tlen. Robi to szparka wokol tylnej soczewki. Gdy mu te szparke zatkac tylnym dekielkiem, powietrze zapycha przez przelacznik AF oraz jakos najbardziej od spodu szkla, bok pierscienia zoom.
                              Mam nadzieje ze zachowana jest szczelnosc wewnetrzna, wokol soczewek. Klaczkow w srodku nie zauwazylem, a na matrycy bylo tego sporo.
                              Pozdrawiam
                              Marek
                              -----------
                              canon user

Komentarz

Pracuję...