500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Soundman
    Początki nałogu
    • 2008
    • 371

500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Pytanie nie wiem czy umieszczone we właściwym miejscu chyba raczej do profesionalistów. Dostałem zapytanie ile wezmę za zrobienie fotek do katalogu chodzi o standardowe fotki w namiocie będzie tego z 500 1000 szt niech mi ktos podpowie ile za to mogę wziąć chętnie bym się tego zadania podjoł i niechce policzyc za wiele a za bezcen też mi sie nie usmiecha robić.

Dzięki za odpowiedzi.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

To trochę roboty jest.
    Wiem z doświadczenia, bo jestem właśnie po katalogu jesiennym dla mojej firmy (274str A4, ponad 3000 zdjęć).
    Niestety, jestem na etacie i nie mam pojęcia ile bierze się za takie zlecenia. Mogę Ci jedynie poradzić byś poświęcił jeden dzień tytułem próby i policzył ile czasu Ci to zajmie, włącznie z postprocessingiem dla całości. Potem policzyć za ile Ci się opłaca podjąć tą robotę.
    C-F-K - forever

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Tutaj masz tabele MINIMALNYCH wynagrodzeń >> http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
      sigpic

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez Zielony
        Tutaj masz tabele MINIMALNYCH wynagrodzeń >> http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
        Zgodnie z art. 109 tej Ustawy postanowienia umowne mniej korzystne dla twórców niż wynikałoby to z Tabel, o których mowa w art.108 ust.3, są nieważne, a ich miejsce zajmują odpowiednie postanowienia tych Tabel. Oznacza to, że strony nie mogą skutecznie określić w umowie wynagrodzenia niższego niż wynikające z Tabel.
        Z ciekawości: co za to (wspólne ustalenie kwoty niższej niż, hehe, "minimalna") grozi? Od razu do pierdla, czy tylko grzywna i dozór prokuratora?
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Soundman
          Początki nałogu
          • 2008
          • 371

Tabele zpaf u to ja znam tylko pisałem że niechcę stracić tego zlecenia a po tamtych stawkach to raczej tym sie to skończy

Komentarz

• Roni
            Bywalec
            • 2004
            • 129

Wg tabel najtanszy packshot to 120zl. Fakt, przy 1000 zdjec troche grosza by wyszlo. W takim razie moze powiedz polowe tej kwoty (60zl). Wszystko zalezy od ilosci zdjec i czasu na pozniejsza ich oborbke. Nie chcesz przeciez, aby za caly dzien roboty wyszlo Ci np. 200zl.

Komentarz

• bercow
              Bywalec
              • 2007
              • 226

Tak patrze na te ceny niektore to sa naprawde smieszne, gdyby w calej PL bylo 100 fotografow to oki, ale tak hmmm :/
              Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
              dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
              nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• Soundman
                Początki nałogu
                • 2008
                • 371

Zamieszczone przez Roni
                Wg tabel najtanszy packshot to 120zl. Fakt, przy 1000 zdjec troche grosza by wyszlo. W takim razie moze powiedz polowe tej kwoty (60zl). Wszystko zalezy od ilosci zdjec i czasu na pozniejsza ich oborbke. Nie chcesz przeciez, aby za caly dzien roboty wyszlo Ci np. 200zl.

Oj chciałbym tylko np w warszawie takie packshoty robią za 15 20 zł od fotki i gdzie bym miał przebicie ??

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Przy 50 fotkach po 20zł wychodzi 1000zł za dzień pracy. Nie jest to taki tragiczny pieniądź. Jak to nie są opony traktorowe, a jakaś drobnica to warto się zastanowić.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Przypuszczam(logicznie wnioskujac na podstawie polskich pensji) ze przy takiej ilosci zdjec (1000 - czyli jakies 300 produktow?) nie zaplaca Ci wiecej niz 2-3zl od sztuki(jesli z wstepna obrobka to pewnie +1zl mozna dodac).

Ja osobiscie bym w raczki calowal za taka robote i zrobil za 1000zl calosc wiec mysle ze taki pracodawca by smiechem wybuchl slyszac 20zl od sztuki(10-20k pln - oszaleliscie?)
                    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• Soundman
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 371

Zadzwonił do mnie gość i powiedział 500 1000 fotek ale ile artykółów nie mówił generalnie to są elementy metalowe typu śróbki itp itd także niewiele z tym walczenia i tak maxymalną kwotę liczę w złotówkach za sztukę tylko jeszcze myśle ile

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

To jeszcze zalezy jakiej wielkosci jest to firma - jesli duza i powazna to mozesz powalczyc - jesli niewielka to mysle ze nie ma co spodziewac sie kokosow.
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• Soundman
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 371

Myślę że dość duża zaopatrują churtownie w tego typu materiały

Komentarz

• Roni
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 129

Skoro to jakies srubeczki, to rzeczywiscie nie dostaniesz za fotke duzej kasy, ale imho robienie za 2-3zl/zdjecie tez jest przegieciem (tyle, ze w druga strone).

Komentarz

• marekk_ok
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 821

Zamieszczone przez Mellan
                              ... Jak to nie są opony traktorowe, a jakaś drobnica to warto się zastanowić.
                              Ciekawe czy sa takie namioty bezcieniowe gdzie sie zmiesci opona od traktora

Komentarz

Pracuję...