Uszkodzone dane-czym spowodowane?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1976
    Bywalec
    • 2008
    • 127

Uszkodzone dane-czym spowodowane?

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum (wcześniej byłem systematycznym czytelnikiem), chciałem powitać Szanownych Forumowiczów.

Jednocześnie, proszę o radę i rozwiązanie mojego problemu:
    Posiadam Canona 400D. W ostatnim czasie dość często używam karty pamięci CF PQI 4Gb. Już kilkukrotnie spotkałem się z problemem, iż podczas przeglądania na wyświetlaczu aparatu zrobionych wcześniej zdjęć, pojawia się komunikat "uszkodzone dane". Widnieje wówczas jedynie mała ikonka zdjęcia i niemożliwe jest jej otwarcie/powiększenie. Fotki zapisywane są w formacie jpg L. Uszkodzenie zawsze dotyczyło tylko jednego zdjęcia, a na karcie znajdowało się ok.300-400 fotek. Dodaję, że komunikat pojawiał się przeważnie po tym, jak wcześniej zrzucałem część zdjęć z aparatu, na kompa. Czy jest to spowodowane wadą karty, czy też aparatu? A może aparat "nadpisuje" coś w plikach, podczas zrzucania ich na HDD?
    Pozdrawiam.
  • Diabel03
    Bywalec
    • 2006
    • 105

Używasz bezpiecznego odłączania karty?

Komentarz

• tomek1976
      Bywalec
      • 2008
      • 127

Zdjęcia zrzucałem z karty znajdującej się w aparacie. Po zrzuceniu fotek przesunąłem przełącznik aparatu w pozycję "off" i wtedy wyjąłem kabel z portu usb

Komentarz

• Chladziu
        • 2007
        • 6

Miałem dokładnie to samą z ta kartą. Co chwile mi wywalało błędne dane, w końcu po formacie karty pojemność się zmniejszyła, gdzieś wcięło 1GB... Okazało się że karta była walnięta, ale wymienili mi na nową... Teraz działa
        www.bartlomiejchlad.pl

Komentarz

• tomek1976
          Bywalec
          • 2008
          • 127

Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?

Komentarz

• Daniell
            Bywalec
            • 2005
            • 152

Kilka razy zauważyłem taki objaw w moim canonie A80. Nie jestem pewien ale coś mi się kojarzy, że taki komunikat pojawiał się kiedy przeglądałem na PC zdjęcia z karty umieszczonej w czytniku i któreś z nich obróciłem(przeglądarka Windows automatycznie zapisuje taka zmianę). Po włożeniu karty z powrotem do aparatu obrócone zdjęcia nie wyświetlały się prawidłowo.
            Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• Max78
              Bywalec
              • 2008
              • 172

Zamieszczone przez tomek1976
              Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?
              Czesc

Na allegro digital_warszawa - ja tam kupowalem, kilku innych forumowiczow takze. Nie mam zadnych problemow - karty oryginalne, cena swietna
              Pozdro
              ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?
                Ze swojej strony mogę polecić sklep działający na Allegro pod nick-iem www_e-hama_pl. Nabyłem u nich kilka kart SanDisk-a serii Extreme. Nigdy nie było żadnych problemów zarówno z realizacją zamówienia jak i z oryginalnością kart.

Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę.
                Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej o podróbkach kart SanDisk-a serii Extreme to polecam poniższą publikację. Po jej lekturze nie powinieneś mieć problemu z odróżnieniem oryginału od podróbki.

EOS + Speedlite

Komentarz

• tomek1976
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 127

dzięki wszystkim za szybki odzew i rady

Komentarz

• bercow
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 226

a wiec panowie, wejdzcie w katalog z swoja muzyka i zacznijcie na ta karte kopiowac pliki, aby zapelnic cala karte, mozliwe ze uszkodzony jest konkretny sektor, jezeli wywali blad to format i jeszcze raz, moze wywali w tym samym momencie, to by tlumaczylo uszkodzenie tylko jednej fotki
                    CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD, zobaczcie tym Hd Tach
                    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez bercow
                      ... CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD
                      Raczej podobny sposób zapisu danych a nie budowę. W kwestii budowy są to dwa zupełnie różne urządzenia.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• bercow
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 226

nio nie chodzilo mi o mechaniczna budowe, budowa interfejsu elektronicznego:d, ale fakt zle sie wyrazilem, zeby bylo jasne, tam nie wiruje maly talerz :d ale jest to pamiec EEPROM, czyli rodzaj pamieci ROM

Tak dla rozwiniecia:
                        RAM - taka jak w kompterze, ulotna (brak napiecia, tracimy dane)
                        ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d
                        Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                        dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                        nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• wojkij
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1915

mam to samo z pqi 4gm x120. 2-3 rawy na karte sa walniete. Nigdy wiecej pqi mimo iz poczatkowo sie zachwycalem :/
                          www.kwapisz.org

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez bercow
                            ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d
                            PROM - Pamięć z możliwością jednokrotnego zapisu (można ją zaprogramować tylko raz).

EPROM - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości) jedynie promieniowaniem ultrafioletowym.

EEPROM (E2PROM) - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości lub sektorami) jedynie elektrycznie.

Flash EEPROM - Szybka pamięć wielokrotnego zapisu, jej szybkość w porównaniu do EEPROM wynika z tego iż jest ona kasowana "blokami" a nie "bajtami" jak ma to miejsce w pamięci EEPROM.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• ppiotr

Podobnie raz zachowała się moja pqi16 GB. Po wykonaniu 4 fotki na czystej karcie chciałem sobie podejrzeć a tu zonk ! jakiś dziwny error.
                              Bynajmniej nie robiłem zdjęć przyrody.
                              Nie pozwoliło mi wyświetlić żadnego zdjęcia na LCD.
                              Po sformatowaniu "wyleczyło się" ale od tego czasu karta leży na zapasie.
                              Szkoda tylko, że nie miałem kompa pod ręką i czasu by sprawdzić czy zdjęcia zrobione jako pierwsze dałyby się ściągnąć.
                              Swoją drogą doświadczenie stresujące na samą myśl.

Komentarz

Pracuję...