Canonizacja nikonowca...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CIEPIEL

Canonizacja nikonowca...

Witam
    W Nikonie jestem od początku przygody z fotografią. Od 2 lat pracuję na body D2x i zastanawiam się powoli nad zmianą. Ostatni rok przyniósł sporo zmian w tym co fotografuję. Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, et cetera - fotografia użytkowa dla firm, praca z modelkami, także fotografia ślubna.

Co mnie drażni? :

Słabe wysokie iso w D2x, stałki bez konkretnego silnika - oto główna bolączka
    Radą na D2x jest D3 ALE biorąc pod uwagę że nie potrzebuję wcale 11 czy 8 klat na sekundę zastanawia mnie Canon 5D. Bo obrazek daje podobny - jedni powiedzą że lepszy, inni że gorszy ale ja jestem za tym że po prostu podobny a kosztuje hmm - mniej niż połowę D3...

Niestety czasy bezurazowego wydawania ton kasy na sprzęt minęły ;-D, życie sie układa itp i człowiek kalkuluje...

Pożyczyłem 5D od znajomego - okazało się że nie taki straszny nawet ten AF - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?

Gdybym sprzedał teraz D2x ( za grosze ;-/ ), Nikkory: 28-70AF-S ,80-200 AF-S, 105 micro, 85mm, 50mm , sigmę 10-20, lampę to miałbym jakotaki budżet na kompletowanie systemu C

Jakieś rady? Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?

Zmiana całego systemu to poważna decyzja-aczkolwiek po prostu wydaje mi się że taki sprzęt da mi więcej możliwości wtedy gdy nie ma dużo światła oraz więcej możliwości pracy z GO

Sie rozpisałem na powitanie ;-D
  • lempl
    Uzależniony
    • 2006
    • 684

Poczekaj jeszcze trochę, podobno Nikon szykuje dwa nowe aparaty FF z czego jeden ma być dosyć tani.

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Nie bądź frajer, za parę dni premiera D700
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• tomygun
        Bywalec
        • 2006
        • 204

ale autor też mówi o stałkach bez konkretnego silnika, AF na "śrubokręt"... więc nowe body nie musi do końca go zadowolić
        GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• Adam Kasprzak
          Początki nałogu
          • 2007
          • 278

mam dokładnie taki zestaw jak wymieniłeś w pierwszym poście + 70-200 i 50/1.4, ostatni ślub to było na przemian machanie 35mm i 85mm - reszta nie potrzebna Myślę, że idealnym zestawem ślubnym (jak dla mnie) jest właśnie 5tka, te dwie stałki, ew. dopełnienie w postaci ultraszerokiego (np. 15/2.8 ) i coś*do macro (np 100/2.8 )
          Pozatym 2x body to podstawa, bo ciągłe zmienianie obiektywów pod koniec dnia daje się we znaki. Życzę*powodzenia w przesiadce
          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez CIEPIEL
            Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
            Przynajmniej na początek 85/1.2L bym sobie na Twoim miejscu darował na rzecz 85/1.8 USM i w ten sposób wygospodarował trochę srodków na 135/2L lub któryś 70-200 (tu mamy duży wybór :-))
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez czornyj
              Nie bądź frajer, za parę dni premiera D700
              Ja bym też poczekał. Może Nikon pokaże jakieś FF w cenie "dla ludzi".
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• espe
                Bywalec
                • 2008
                • 148

Te wyniesione ulotki wyglądaja na prawdziwe, więc D700 chyba będzie i pewnie bedzie za...bisty i pewnie bedzie kosztował minimum 9K, nie wiem czy to cena dla ludu... Ciekaw jestem kiedy bedzie 35-ka 1.4??? Pytanie jeszcze kiedy D700 będzie w sklepach? W grudniu? Swoją drogą szkoda trochę tych Twoich szkieł. Może jednak warto poczekać.

Komentarz

• albercikk
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 258

Coś gdzieś ostatnio czytałem że Nikon ma zamiar odświeżyć w końcu stałki.
                  Więc jeśli rzeczywiście mieli by wypuścić także tanie FF to miałbyś to co chcesz w Nikonie i nie musiał byś sie bujać ze zmianą systemu.
                  Pytanie tylko ile to wszystko u Nikona potrwa, czy te przecieki są prawdziwe i czy chcesz/możesz czekać.

Jeśli chodzi o 5D to najlepsze co możesz zrobić to pomęczyć jeszcze tego kolegę o pożyczenie 5D bo żadne nasze rady nie zastąpią twoich własnych doświadczeń/wrażeń i wniosków z obcowania z tą puszką.

Pzdr
                  - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• tmk
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 24

To ja powiem w ten sposób:
                    USM, szybkość i kultura pracy szkieł Canona była przyczyną dla której zakochałem się w tym systemie.

Jeśli masz możliwość, popróbuj i body i przede wszystkim różne szkła
                    Kwanon

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Jakieś rady? Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
                      Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• wuqa
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 46

... - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?
                        od miesiąca mam 5D + 24-105L + 50 f1,4. Przesiadłem się z 40D i 17-55 f2,8 IS i największe obawy miałem co do szybkości/celności AF. I powiem Ci szczerze, ze absolutnie się nie zawiodłem... jest naprawdę PEWNIE... czasem mi się WYDAJE, że jakby OCIUPINKĘ wolniej niż w 40D, ale bardzo pewnie!!! Jeśli AF budzi Twoje obawy to nie potrzebnie.
                        PS. Śluby focę.

Komentarz

• romko
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 75

5D - OK
                          grip - kawał klocka, popróbuj jak Ci leży w ręce, mi pasuje
                          17-40 na FF taki sobie (na długim końcu raczej przeciętny), próbowałem i wziąłem 16-35 2.8 i ten właśnie bym ten polecał albo stałkę 24L.
                          35L - na ten choruję i myślę, że za rok się wyleczę jak kupię, 85 polecam 1.8 świetne szkło za niewielkie pieniądze, 90 procent zdjęć robię standardem ( u mnie 50 1.4). Jak do studyjnej czy ślubnej polecałbym właśnie stały szeroki kąt: 24L, ew. 35L uzupełniony 85 1.8 (zamiast 1.2)
                          5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
                          to tylko 1 %...

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
                            Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.
                            chyba się dzisiaj nie wyspałes ;-)

Po pierwszenie wiem czy dobrze rozumuję, ale serii 3 fps z pełną mocą nie pociągnie żadna normalna lampa, bo którąkolwiek byś nie wziął i błysnął w M 1/1 (czyli z pełną mocą) to po takim strzale trzeba jednak kilka sekund aby ponownie się naładowała, choćby to była najnowsza, najszybsza 580EX II.

A po drugie, pytający od razu na początku zaznacza: "Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, ..."
                            więc skad Ci w ogóle ta seria przyszła do głowy?
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• popi
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 390

ja bym osobiście radził sie wstrzymać, w końcu nikon ma wypuscic dwa nowe FF, prawdą jest tez ze i Canon ma wypuscic 5d mk II wiec mk I stanieje ostro.
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...