[tomr] widoczki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomr
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 15

[tomr] widoczki

Witam

Ustrzeliłem ostatnio takie widoczki. Proszę o parę słów krytyki
    1.
    2.
    3.
    4.
  • Dżobert
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Muszę powiedzieć, że jak na początki to nieźle, chociaż mam kilka uwag. Pierwsze zdjęcie jest krzywe, a poza tym strasznie puste. Przydałby się jakiś sztafaż. Drugie jest strasznie przegięte. Ten HDR nie jest potrzebny. Można przyciąć trochę z prawej. Trzecie trochę nijakie. Uciąłbym to drzewo z lewej. Przepały też przeszkadzają. Czwarte, moim zdaniem, najlepsze. Chociaż kadr trochę nijaki, człowiek patrzy na ten wzgórek i nie może od niego oczu oderwać, a przecież jest reszta zdjęcia. Zatem albo ciaśniej kadrować, albo lepiej rozplanować kadr w tym przypadku. O
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• tomr
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 15

W pierwszym zdaniu, między wierszami, odczytuję że jest jeszcze dla mnie nadzieja

To drugie podoba mi się najbardziej. Wydaje mi się, że oryginał, po przycięciu ale bez obróbki jest ... nijaki:

Trzecie, fakt - zastanawiałem się, czy je wrzucić. To moje pierwsze hdr'y - proszę o zrozumienie

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

Zamieszczone przez tomr
        To moje pierwsze hdr'y - proszę o zrozumienie
        Zrób sobie w jakimś programie warstwowym przenikanie tego co Ci wyszło z "HDRa" nad oryginałem i poszukaj złotego środka między nimi.

Generalna zasada: Jeśli jesteś zachwycony jakimś nowym efektem i po kilku próbach jesteś już przekonany, że osiągnąłeś sedno i lepiej już być nie może, to jest właśnie najlepszy moment, żeby radykalnie zmniejszyć intensywność tego efektu nawet o połowę! - Z czasem sam byś do tego doszedł. ;-)

Komentarz

• tomr
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 15

Witam znowu

To może wrzucę coś takiego - niech ktoś się wypowie
          5.
          6.
          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: kontynuacja numeracji

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

5. wymaga prostowania i skorygowania perpektywy...
            6. kadr, kompozycja wg mnie OK.

ogólna uwaga do obu - robic takie zdjecia kilka(naście) minut przed zapadnięciem zmroku, aby niebo nie było czarne jak smoła, tylko przybierało odcienie granatu.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• aleks
              Bywalec
              • 2007
              • 163

Dokładnie, odrobinę więcej światła.
              --------------------

Komentarz

Pracuję...