Nowy canon 70-200 f4 IS z wadą?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miloszbudzynski

Nowy canon 70-200 f4 IS z wadą?

Witam wszystkich. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów w ocenie obiektywu.

W zeszłym tygodniu kupiłem obiektyw jak w tytule. Dopiero w weekend miałem czas go wypróbować i porobiliśmy trochę zdjęć z żoną w ogodzie botanicznym. Żona robiła Eosem 400D z tamronem 90 mm ja Eosem 40D z tym włąsnie canonem 70-200. Po powrocie przy oglądaniu odniosłem wrażenie że zdjęcia są nie tak ostre jak bym oczekiwał. Zrobiłem szybki test w domowych warunkach. Ze statywu porobiłem zdjęcia i jednym i drugim body z oboma obiektywami. Na obu aparatach obiektyw zachowywał się identycznie zarówno z włączonym jak i wyłączonym stabilizatorem. Kilka zdjęć z canona i tamrona zamieściłem tytaj:

Będę wdzięczny za ocenę i opinię. Może ja spodziewałem się za wiele, ale wszędzie testy wykazują że powinien to być bardzo ostry obiektyw o rozdzielczości porównywalnej z tamronem.

Pozdrawiam wszystkich
    Miłosz
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez miloszbudzynski
    W zeszłym tygodniu kupiłem obiektyw jak w tytule... porobiliśmy trochę zdjęć z żoną w ogodzie botanicznym... odniosłem wrażenie że zdjęcia są nie tak ostre jak bym oczekiwał. Zrobiłem szybki test w domowych warunkach.

Będę wdzięczny za ocenę i opinię. Może ja spodziewałem się za wiele, ale wszędzie testy wykazują że powinien to być bardzo ostry obiektyw o rozdzielczości porównywalnej z tamronem.
    przede wszystkim, pod rozwagę
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

poza tym jak chcesz oceniać ostrość na tablicy do BF /FF

jesli już koniecznie chcesz testować, to do testów rozdzielczości służy ta tablica:
    Learn about the enhanced ISO 12233 resolution chart, how it is used, and how the results can direct you to the right lens purchasing decision.

ale lepiej pokaż jakieś przykłady z tego ogrodu botanicznego.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ukA
      Bywalec
      • 2005
      • 186

Najlepiej coś z życia wypadało by pokazać. Tak czy inaczej na me oko wszędzie z Canona jest FF, oraz z Tamrona na F4, ale to jeszcze o niczym nie świadczy...
      DAS APARAT

Komentarz

• miloszbudzynski

Wczoraj było już dość późno i nie miałem tablicy iso do testu rozdzielczości. Dziś juz sobie ściągnąłem i po powrocie do domu sprawdzę. Ale chodziło mi o ogólną ocenę a nie pomiar par linii - różnicę w zdjęciach z jednego i drugiego obiektywu przecież widać na tych zdjęciach, które zamieściłem.

Dodałem po jednym zdjęciu z ogrodu botanicznego. Więcej w tej chwili nie mam.

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Możesz pokazać zdjęcia z ogrodu botanicznego ilustrujace Twój problem ?
          Pozdrawiam.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Wczoraj było już dość późno i nie miałem tablicy iso do testu rozdzielczości.
            wczoraj było już dość późno, nie miałem wiertarki i otwór w ścianie postanowiłem zrobić korkociągiem ...

Dodałem po jednym zdjęciu z ogrodu botanicznego. Więcej w tej chwili nie mam.
            to są cropy czy resizy?
            co z tym było robione?
            dlaczego plik z canona ma EXIF, a z Tamrona nie?
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• miloszbudzynski

Przepraszam, nie wiem czemu plik byl bez exifa. Wywolalem rawa z tych dwoch plikow prostym programikiem able rawer i zapisalem jako jpg w pelnej rozdzielczosci. Teraz juz powinno byc dobrze.

Komentarz

• ukA
                Bywalec
                • 2005
                • 186

Wady to ja tu nie widzę, zdjęcia owszem różnią się od siebie ale kolega porownuje zooma do stałki (całkiem niezłej ) na dodatek te same zdjecia w pierwszej wersji znacznie różnią sie od tych z drugiej - te z drugiej są bardziej kontrastowe/ciemniejsze ?
                DAS APARAT

Komentarz

• JaBlam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1304

eeee.. porownujesz Canona 70-200 z Tamronem 90 MACRO? (do tego zoom vs stalka) Chocby skaly sr.. to chyba normalne ze ten 90 mm da ci lepsze detale.... chyba , ze ja sie nie znam. Sproboj zrobic sobie jakis portret, a nie 2 centumterowe glowki makowe. Zreszta portret i tak pewnie wyjdzie ostrzejszy na tamronie,,

----------------------------------------
                  Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez ukA
                    ale kolega porownuje zooma do stałki ...
                    Zamieszczone przez JaBlam
                    Chocby skaly sr.. to chyba normalne ze ten 90 mm da ci lepsze detale....
                    zasada stara, dobra i wielokrotnie sprawdzona...

ale:
                    View the image quality delivered by the Canon EF 70-200mm f/4L IS USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

natomiast więcej wątpliwości nasuwają różne korpusy (40D+ 70-200 vs 400D + 90 macro)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• miloszbudzynski

Bez względu do którego body zdjęcia z canona70-200 i tamrona90 wyglądały tak samo.

Porównanie na the-digital-piture oglądałem podobnie jak i inne testy oraz wiele zdjęć z tego obiektywu na różnych stronach. I wiem, że stałki z zasady powinny być ostrzejsza natomiast ten zoom miał być wyjątkiem od reguły według chyba każdego testu i opinii użytkowników i miał dorównywać osiągom właśnie np. takiego tamrona. Ja u siebie widzę sporą różnicę a że nie mam jak porównać z innym egzemplarzem 70-200 to pytam Was bo na pewno macie większe wyczucie ode mnie do do możliwości tego obiektywu. Obiektyw tani nie jest i trochę marti mnie wydanie bardzo sporych jak dla mnie pieniędzy na coś co by sie miało okazać "takie sobie".

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

Ale porownaj sobie do czegos podobnego a nie do obiektywu MACRO! Jak masz blisko do Kraka to ja Ci moge moj udostepnic.... obiektyw jest ostry uwierz mi! Wydaje sie byc jednym z najlepszych szkielk zoomowych Canona. Ja tez robilem nim kwiaty i mialem podobne dylematy na samym poczatku. Znikly zaraz po tym jak zrobilem portret. Poza tym tamron 90 to 2.8... juz na dzien dobry musisz go przykrecic do 4 zeby porownywac z Canonem 70-200... przykrecony Tarmon znow bedzie przewazal nad pelna otwarta 4.0 Canona...

Obiektyw tani nie jest i trochę marti mnie wydanie bardzo sporych jak dla mnie pieniędzy na coś co by sie miało okazać "takie sobie".
                        Proponuje zrobic kilka zdjec "normalnych bez porownania "jak to wyszlo na Canonie a jak na Tarmonie" i wtedy ocenic czy obiektyw byl wart wydanych pieniedzy czy nie....

Dobrze ze sie juz z tego typu problemow wyleczylem... tez kiedys podobnie pisalem!

No i dodatkowo - wada zoomow jest taka ze zwykle jeden koniec sprawuje sie lepiej niz drugi...
                        Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940.

----------------------------------------
                        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• ukA
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 186

Zamieszczone przez gwozdzt

ale:
                          View the image quality delivered by the Canon EF 70-200mm f/4L IS USM Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.

Fakt, tu C wypadł lepiej. Ale tu kolejne "ALE " ten test był na pełnej klatce, a wiadomo że szkła po podpieciu do FF zachowują się inaczej. A kolega miloszbudzynski dokonywał prób na cropie...
                          DAS APARAT

Komentarz

• Misiaque
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 392

Na photozone też Canon wypadł lepiej, a tam testują na cropie...
                            Trzebaby wykonać testy w jakichś kontrolowanych warunkach.

Komentarz

• hyzop
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 413

Zamieszczone przez ukA
                              Najlepiej coś z życia wypadało by pokazać. Tak czy inaczej na me oko wszędzie z Canona jest FF, oraz z Tamrona na F4, ale to jeszcze o niczym nie świadczy...
                              Raczej ostrzy za linią i czym większa liczba przysłony tym dalej (czyli BF)

Komentarz

Pracuję...