Format zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • morticja

Format zdjęcia

Mam pytanie zależy mi na tym aby nie tracić na wielkości zdjęcia a jedynie na wadze w jakim formacie najlepiej zapisać zdjęcie??
    Sorrki za pewnie banalne pytanie:/
  • emilus100
    Coś już napisał
    • 2008
    • 75

W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie
    Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.p...pisu+zdj%EA%E6
    Ostatnio edytowany przez emilus100; 16954.
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• morticja

Zamieszczone przez emilus100
      W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie
      Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.p...pisu+zdj%EA%E6
      hym no właśnie robię obróbkę zdjęcia i chcę je załadować na jakąś strone a wymagają 0,5 MB max.Po zmniejszeniu z rozdzielczości np.800x600 px na 300x400 traci ono znacznie na odbiorze bo większe eksponuje coś lepiej.chodzi mi o to by waga była mniejsza a rozdzielczość bez zmian:/

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Najlżejszym formatem jest jpeg. Przy zapisie zdjęcia można zwiększyć kompresję czyli zmniejszyć wagę kosztem jakości. Zdjęcia o dłuższym z boków 800px można bez problemu skompresować do 200kb jeśli je zapiszesz w jakości 10, lub 9.
        C-F-K - forever

Komentarz

• photographus
          Początki nałogu
          • 2007
          • 434

Proponuje Photoshop i Save for Web (zapisz do Weba) Bez problemu dopasujesz do wymogów jakie stawiają Ci w necie a i jakość jak na kompresję będzie bardzo przyzwoita.
          Pozdrawiam
          regulamin pkt 8

Komentarz

• morticja

no oto mi chodziło dzięki

Komentarz

• mk307
              Początki nałogu
              • 2007
              • 277

Zawsze w adobe możesz zapisać jpg w tochę słabszej jakości 9 lub mniej, na upartego możesz użyć takiego masakratora zdjęć jak picassa on na pewno dobrze ci przerobi fotki do web, czyli obrabiasz w adobe i końcowo w picassa tracisz na jakości ale fotkę dopasuje do potrzeb stronki
              Canon FF i słoików kilka

Komentarz

Pracuję...