Canon EOS 400D + EOS Utility - Jak zgrac pliki,dlaczego nie wykrywa ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radoos

Canon EOS 400D + EOS Utility - Jak zgrac pliki,dlaczego nie wykrywa ?

Witam

Zestaw jak w temacie.

Po podłączeniu po USB aparat jest wykrywany automatycznie i widoczny w MOJ KOMPUTER lecz po wejsciu do niego niestety nic w nim niema.

Do tej pory bywało tak ze po ok minucie,lubnieco dłuzej automatycznie odpalał sie EOS Utility i zgrywałem tylko nowe lub wszystkie zdjecia.

Teraz czekam 3-5 min i nic.Zero reakcji.Aparat wykryty.Widoczny w "menadzer urzadzen" jako Canon tak samo w "moj komp" ale na aparacie wciaz nie zapala sie niebieska dioda...

Czy jest jakis uniwersalny soft do zrzucania fotek ? Zalezy mi na opcji "Zgraj tylko nowe obrazy"

Z góry wielkie dzieki za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Najlepiej na początek programy dolączone do aparatu i czytnik kart.Sprawdż w menu "comunication' powinno byc ustawienie typu "PC conect".Sprawdż z instrukcją w ręku wszystkie kroki.Nie miałem nigdy 400d więc dokładniej nie mogę.Pozdrawiam.

Komentarz

• radoos

Zamieszczone przez janmar
      Sprawdż w menu "comunication' powinno byc ustawienie typu "PC conect".....

Niestety nie mam w MENU zakładki "komunikacja" ani nic gdzie mozna ustawic PC connect...

Komentarz

• radoos

Witam ponownie.

Własnie udało mi sie zgrac foty za pomoca Windows - Pobierz obrazy z aparatu ...

Nastepnie zrobiłem formata karty i juz jest ok.EOS Utility wykrywa w moment.

Czy sądzicie ze 2.9 GB na karcie mogło wydłuzac czas oczekiwania na urzadzenie ?

Teraz mam na karcie 3 zdjecia wykrywa w kilka sec.

Pozdrawiam

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Zgadza się.jest inaczej.Masz 'Transfer order"Sprawdż kartę pamieci,spróbuj uzyc innej.W instrukcji pisza o problemach w wypadku nadmiernego zapelnienia [???] i zalecaja usuniecie kilku zdjęc.Generalnie używalbym czytnika.Koszt żaden a problemów mniej.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          W instrukcji piszą o karcie CF 2GB lub wiekszej.Nie rozumiem "co autor ma na myśli ??".Bo jezeli do dwóch to jasne ale co znaczy większa/ Moze warto sprawdzic na stronie producenta karty do jakich aparatów jest dedykowana.
          Pozdrawiam.
          Ostatnio edytowany przez janmar; 7379. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wwj

Utility nie wykrywa

Mój aparat to 400D podpinam go do komputera z systemem Windows Vista HOME PREMIUM. Po zainstalowaniu wszelkiego oprogramowania wraz z update'ami mój aparat po podłączeniu widzialny jest tylko jako urządzenie w MÓJ KOMPUTER natomiast w EOS Utility (2.5.1.1) mam aktywną jedynie funkcję MONITOR FOLDER. Nie mam możliwości sterowania aparatem z komputera itp. Wyświetlacz na aparacie gaśnie, i mam dostęp do zasobów karty jednak i tyle. Proszę o pomoc.

Chciałem odinstalować sterownik i podstawić nowy jednak nie ma sterowników 400D dla Visty, po wyrzuceniu z systemu aktualnego sterownika i resecie instaluje się on jeszcze raz (prawidłowo) ale Utility nie widzi nadal. Czytnik nie załatwi mojego problemu, zależy mi na sterowaniu aparatem z kompa. Zmiana OS też nie wchodzi w grę.

Komentarz

• kmleon
              Początki nałogu
              • 2007
              • 315

Zamieszczone przez wwj
              Mój aparat to 400D podpinam go do komputera z systemem Windows Vista HOME PREMIUM. Po zainstalowaniu wszelkiego oprogramowania wraz z update'ami mój aparat po podłączeniu widzialny jest tylko jako urządzenie w MÓJ KOMPUTER natomiast w EOS Utility (2.5.1.1) mam aktywną jedynie funkcję MONITOR FOLDER. Nie mam możliwości sterowania aparatem z komputera itp. Wyświetlacz na aparacie gaśnie, i mam dostęp do zasobów karty jednak i tyle. Proszę o pomoc.

Chciałem odinstalować sterownik i podstawić nowy jednak nie ma sterowników 400D dla Visty, po wyrzuceniu z systemu aktualnego sterownika i resecie instaluje się on jeszcze raz (prawidłowo) ale Utility nie widzi nadal. Czytnik nie załatwi mojego problemu, zależy mi na sterowaniu aparatem z kompa. Zmiana OS też nie wchodzi w grę.
              Spróbuj odłączyć wszystkie inne urządzenia USB i dopiero podłącz aparat. Czasem niektóre urządzenia gryzą się z aparatem i nie pozwalają systemowi prawidłowo go wykryć. U mnie np takim urządzeniem jest PDA Fujitsu Siemens. Jeśli jest podłączony do komputera, Vista nie wykrywa aparatu.

Komentarz

• giltoniel
                Coś już napisał
                • 2008
                • 97

miałem podobnie z 350d. Zakupiłem czytnik kart pamięci i przestałem się bawić w podłączanie aparatu do komputera.

Komentarz

• zuch
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 33

Zamieszczone przez radoos
                  Witam ponownie.

Własnie udało mi sie zgrac foty za pomoca Windows - Pobierz obrazy z aparatu ...

Nastepnie zrobiłem formata karty i juz jest ok.EOS Utility wykrywa w moment.

Czy sądzicie ze 2.9 GB na karcie mogło wydłuzac czas oczekiwania na urzadzenie ?

Teraz mam na karcie 3 zdjecia wykrywa w kilka sec.

Pozdrawiam
                  Hej.
                  Ja miałem taki problem z 350D i pełnej karcie 2GB. Czasem musiałem długo czekać, nim zdjęcia były widoczne w "mój komputer" i wystartował EOS utility. Dlatego teraz zawsze po zgraniu zdjęć na kompa formatuje kartę.
                  Fakt, że jak nie miałem cierpliwości czekać używałem czytnika.

Komentarz

• wwj

Zamieszczone przez giltoniel
                    miałem podobnie z 350d. Zakupiłem czytnik kart pamięci i przestałem się bawić w podłączanie aparatu do komputera.
                    Ludzie czy wy w ogóle czytacie posty??? Czytnik nie rozwiązuje mojego problemu!!! Chodzi mi o sterowanie aparatem!

Karta nie ma nic do rzeczy, formatuję ją za każdym razem, Ponadto nie zmieniałem karty, ma 4 GB i w poprzednim kompie działała. Sprawdzę poszlakę z innymi urządzeniami choć zostają mi tylko bluetooth (mysz i E61)

Komentarz

• castor_101

Witam wszystkich!
                      Mam ten sam problem co wwj, mój laptop z Vista wykrywa 400D, komp go widzi jednak EOS Utility cały czas pokazuje błąd połączenia. Pościągałem już wszystkie aktualizacje softu ze strony Canona, poinstalowałem je, karty CF mam po formacie, żadnego innego sprzętu nie mam podpiętego pod USB, kabel przekładałem już do każdego gniazda USB - ciągle nic, ciągle brak komunikacji. Na stacjonarnym PC z XP nigdy nie miałem z problemu! Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez castor_101
                        Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?
                        Mnóstwo osób kupiło po prostu czytnik kart pamięci i są zadowoleni .
                        Tylko że to jest oczywiście obejście, nie rozwiązanie problemu.

Komentarz

• wwj

Rozwiązanie problemu

Udało mi się przypadkowo znaleźć rozwiązanie problemu zatem zamieszczam je dla wszystkich, którzy mają podobny problem.

Wyłączyłem (przełącznikiem na obudowie) Wifi i BT i dopiero po tym podłączyłem aparat do USB. O dziwo EOS Utility uruchomił się ze wszystkimi funkcjami aktywnymi. Nie wiem czy to wina komórki, która również widzi się jako urządzenie WIA, myszki BT czy Wifi ale choć kulawe - jest to rozwiązanie problemu.

Na stronach Canona znalazłem informację, że przygotowywana jest poprawka.

Komentarz

• MagdaS
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 132

Witajcie jeszcze dobrze nie zaczęłam a juz mam problem ze zgraniem zdjęc z aparatu poprzec USB na komputer. ZAinstalowałam wszystko co potrzeba z płytki z oprogramowaniem. Podłączyłam aparat do kompa (Windows XP) i włączyłam - komputer znalazł nowy sprzęt i zapytał czy ma instalowac oprogramowanie (domyślnie) wiec to dalam i szukał, szukał i... nic nie znalazł....;/ Tzn pojawiło się okienko, że jesli był dołączony soft ze sprzetem zeby zainstalowac a ja to juz przeciez zrobiłam..

Kiedy otwieram EOS UTILITY nie mam aktywnych funkcji zgrywania zdjęc (aktywne jest tylko Monitor Folder)....

Nie wiem pewnie cos zle zrobiłam ale nie wiem co bardzo prsiłabym o pomoc, czym moze byc spowodowane ze komputer nie chce mi wykryc sprzetu i zaraz po podlaczeniu nie otwiera Eosa Utility?
                            40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Komentarz

• MagdaS
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 132

POwyższe pytanie nieaktualne już pogodziłam komputer z aparatem i wszystko działa jak powinno (nawet czytnik kart, który uznałam za zapsuty okazało sie, że z innym kabelkiem USB działa aż miło)
                              40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Komentarz

Pracuję...