zamiana dwoch obiektywow na jeden

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacob
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

zamiana dwoch obiektywow na jeden

Witam fografuje lustrzanka (40 D ) od niedawna i posiadam dwa obiektywy tamrona 28-75 2.8 i canona 100 2.8 jak narazie zauwazylem ze starasznie brakuje mi stabilizacji albo raczej pewnej reki wiec zaczolem sie zastanawiac na jakims obiektywe z IS no i coz zeby zastapic te co mam jak troche doloze to moge miec 24-105 L tylko tutaj pojawiaja sie dwa pytania czy ta l-ka po tak samo jakosciowo dobre macro jak stwozona do tego 100 canona i czy odczuje jak w sumie poczatkujacy roznice miedzy swiatlem 2.8 a 4 za wszelki odpowiedzi z gory dziekuje
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Skad wiesz ,ze brakuje Ci stabilizacji skoro nie wiesz czy odczujesz roznice miedzy swiatlem 2.8 a 4.0??Na 99% wina lezy po Twojej stronie.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Misiaque
      Początki nałogu
      • 2007
      • 392

Na pewno Ci ten zoom obiektywu do macro nijak nie zastąpi.
      Czy różnicę odczujesz, to powinieneś sam wiedzieć. Więcej światła = więcej możliwości.

Komentarz

• Jacob
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 19

brakuje mi stabilizacji bo mi zdjecia wychodza rozmazane a Is ulatwil by mi sprawe, a jeslis chodzi o macro to przeciez 24-105 ma funkcje macro to czemu nie zastapi 100 ?

Komentarz

• tomygun
          Bywalec
          • 2006
          • 204

Zamieszczone przez Misiaque
          Na pewno Ci ten zoom obiektywu do macro nijak nie zastąpi.
          Czy różnicę odczujesz, to powinieneś sam wiedzieć. Więcej światła = więcej możliwości.
          Teoretycznie tak, ale użytkownik pisze o pewnej ręce, więc tu stabilizacja by się sprawdziła, ja zamieniłem T 28-75 na C 24-105 i wszystko jest na + braku 2,8 nie zauważyłem, tyle że jeśli potrzebuje światła, to często podpinam 85 1.8. Generalnie jeśli cena to nie jakąś wielką barierą dla Ciebie to ja bym się nie zastanawiał, choć to tylko moja opinia.
          O makro w eLce zapomnij, to ściema ;-)
          GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

Właśnie słowo "funkcja" czyli dla mnie coś dodatkowego a 100/2.8 to typowe szkło stworzone właśnie do macro

Komentarz

• tomygun
              Bywalec
              • 2006
              • 204

Zamieszczone przez Jacob
              brakuje mi stabilizacji bo mi zdjecia wychodza rozmazane a Is ulatwil by mi sprawe, a jeslis chodzi o macro to przeciez 24-105 ma funkcje macro to czemu nie zastapi 100 ?
              zakładam że różnicach między tym co da Ci światło, a co da stabilizacja, rozmowy możemy pominąć bo wiesz o co chodzi.
              100 2.8 macro nie miałem w rękach, ale to co daje eLka, to ma mało wspólnego z macro

Komentarz

• marekk_ok
                Uzależniony
                • 2007
                • 821

Z pewnoscia 24-105 to nie jest szklo ktore zastapi Ci dedykowane szklo typu "macro".
                Gdzie, jakie sytuacje zauwazyles problem braku IS?
                Roznica 2.8/4 jest - pytanie wlasciwie do Ciebie czy "jasnosc=2.8" jej uzywasz, potrzebujesz?
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez Jacob
                brakuje mi stabilizacji bo mi zdjecia wychodza rozmazane a Is ulatwil by mi sprawe,
                Zbyt "ogolnikowo" powiedziane i nie koniecznie zawsze prawdziwe to musi byc ze IS to remedium na problemy z "rozmazanymi" fotkami :-)
                Czy masz tutaj na mysli obiekty statyczne czy tak w ogole?
                Owszem IS duzo Ci da dla statycznych obiektow ale ruchu jak na razie niestety nie zamraza:sad:
                Co do 24-105 to porzadny spacer zoom z dobrym IS-em - pamietaj tylko ze ma swiatlo 4.
                Ostatnio edytowany przez marekk_ok; 11863. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomygun
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 204

Zamieszczone przez marekk_ok
                  Co do 24-105 to porzadny spacer zoom z dobrym IS-em - pamietaj tylko ze ma swiatlo 4.
                  Ja mając tamrona i tak go przeważnie musiałem przymnkąć :neutral: więc ze światła 2.8 i tak nie bardzo dało się korzytać z zadowalającymi rezultatami, natomiast Canon jest używalny już od F 4

Komentarz

• liquidsound
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1956

Mam przeczucie ,ze robisz na za dlugich czasach i dlatego masz rozmazane.
                    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• tomygun
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 204

Zamieszczone przez liquidsound
                      Mam przeczucie ,ze robisz na za dlugich czasach i dlatego masz rozmazane.
                      hymmm złota myśl

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Zamieszczone przez tomygun
                        Ja mając tamrona i tak go przeważnie musiałem przymnkąć :neutral: więc ze światła 2.8 i tak nie bardzo dało się korzytać z zadowalającymi rezultatami, natomiast Canon jest używalny już od F 4
                        Chyba nie "wyszło" iż krytykuje 24-105
                        Jest to bardzo dobre szklo IMHO, lecz chcialem zaznaczyc iz trzeba byc swiadomym iz to swiatlo "4" i jesli to jest ok to dobry wybor - u mnie nawet na cropie nie jest za dlugie na dole (ale to kwestia oczywiscie co i jak foci sie).

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

Zamieszczone przez marekk_ok
                          Chyba nie "wyszło" iż krytykuje 24-105
                          Jest to bardzo dobre szklo IMHO, lecz chcialem zaznaczyc iz trzeba byc swiadomym iz to swiatlo "4" i jesli to jest ok to dobry wybor - u mnie nawet na cropie nie jest za dlugie na dole (ale to kwestia oczywiscie co i jak foci sie).
                          Ale o czym wy ludzie gadacie??Chlopak ma rozmazane fotki i zamierza wywali kase w bloto bo nie do konca wie jak je robic. Co ma tutaj dyskusja na temat tego czy 24-105 to dobre cz nie dobre szklo.

Dawaj gosciu przykladowe rozmazane zdjecie i zaraz sie dowiesz prawdy

Komentarz

• marekk_ok
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 821

Zamieszczone przez liquidsound
                            Ale o czym wy ludzie gadacie??Chlopak ma rozmazane fotki i zamierza wywali kase w bloto bo nie do konca wie jak je robic. Co ma tutaj dyskusja na temat tego czy 24-105 to dobre cz nie dobre szklo.

Dawaj gosciu przykladowe rozmazane zdjecie i zaraz sie dowiesz prawdy
                            Informacje o 24-105 pojawily sie gdyz byly rowniez w pytaniu poczatkowym.

Masz racje, aby "isc dalej" to na poczatek trzeba rozstrzygnac gdzie lezy problem rozmytych fot.

Komentarz

• ewa_olsztyn
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 311

A statyw masz?
                              A wężyk spustowy?
                              A mirror lockup/1:enable stosujesz?
                              Bo coś mi nie wygląda, żebyś rozmazywał z powodu czasów - sam byś to sprawdził...
                              Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.

Komentarz

Pracuję...