Luzy w obiektywie 18-55mm IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AnitaKraft

Luzy w obiektywie 18-55mm IS

Kupiłam 450d z obiektywem kitowym 18-55mm IS. Zauważyłem, że cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki. Nawet jak przechylam aparat z zamocowanym obiektywem to słychać jak część obiektywu delikatnie się "przemieszcza". Czy to jest normalne czy może lepiej reklamować obiektyw ?
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

ten obiektyw to generalnie sam plastik i jeden wielki "luz" ;-) .. nie masz sie czym przejmowac - rob dalej zdjecia, obiektyw jest jak najbardziej ok :-)

taka juz jego uroda ale jak na poczatek jest jak znalazl :-)
    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

teoretycznie tak, ale pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien... przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
      (kit ostrzy przednim zestawem soczewek na rotującym tubusie - jeżeli ktoś miał przyjemność się z nim nie spotkać)
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez airhead
        pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien...
        a wysuwa sie ?? cyt:

Zamieszczone przez AnitaKraft
        cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki.

Zamieszczone przez airhead
        przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
        18-55 jest tanim urzadzeniem gdzie precyzja nie jest tak wazna.. widocznie jest na tyle duzy margines bledu, ze jest on niedostrzegalny na zdjeciach.. Canon zapewne wzial to pod uwage projektujac kit'a ;-)

Komentarz

• emilus100
          Coś już napisał
          • 2008
          • 75

U mnie też ma luzy, chociaż nie są one bardzo odczuwalne A już na pewno nie mają wpływu na jakość zdjęć.
          EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Ten typ tak ma.Nie ma to wplywu na działanie.Zapomnij o tym i fotografuj.Pozdrawiam

Komentarz

• AnitaKraft

Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.
                Tak ma być. To nie eLka.

Komentarz

• Misiaque
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 392

Smutna prawda - ten obiektyw MA taki być, żebyś w końcu zaczęła myśleć o czym innym, najlepiej oczywiście Canona

Komentarz

• AnitaKraft

Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Zamieszczone przez Kubak82
                      a wysuwa sie ?? cyt:
                      wcześniej tak to zrozumiałem, ale teraz autorka wyjaśniła, że chodziło jej o ruszanie się na boki - a mój się wysuwa, jak dokręcę na to semi-fisheye converter :P

swoją drogą to ciekawe - ten obiektyw jest niemożliwie tandetny, ale zdjęcia robi nieporównywalnie lepsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka...
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• emilus100
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 75

Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)
                        To może warto go reklamować
                        EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• AnitaKraft

Może bym i mogła reklamować, ale obawiam się, że po wymianie mogą być inne problemy (np. z działaniem AF).

Komentarz

• Dragunov
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 172

Masz rok gwarancji, więc jeśli przypadłość będzie pogłębiać się, możesz go zareklamować np. po 10 miesiącach...
                            7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
                            http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• maziboss
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 47

Moi drodzy gwarancji to my mamy dwa lata (chyba ze ktos z was kupowal na dzialanosc gospodarcza). Trzeba znac swoje prawa Pozdrawiam
                              | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
                              | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
                              | Za barwy odpowiada EIZO S2243|

Komentarz

Pracuję...