Kupiłam 450d z obiektywem kitowym 18-55mm IS. Zauważyłem, że cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki. Nawet jak przechylam aparat z zamocowanym obiektywem to słychać jak część obiektywu delikatnie się "przemieszcza". Czy to jest normalne czy może lepiej reklamować obiektyw ?
Luzy w obiektywie 18-55mm IS
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
teoretycznie tak, ale pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien... przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
(kit ostrzy przednim zestawem soczewek na rotującym tubusie - jeżeli ktoś miał przyjemność się z nim nie spotkać)Komentarz
-
a wysuwa sie ?? cyt:
18-55 jest tanim urzadzeniem gdzie precyzja nie jest tak wazna.. widocznie jest na tyle duzy margines bledu, ze jest on niedostrzegalny na zdjeciach.. Canon zapewne wzial to pod uwage projektujac kit'a ;-)Komentarz
-
U mnie też ma luzy, chociaż nie są one bardzo odczuwalne
A już na pewno nie mają wpływu na jakość zdjęć.
EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrówKomentarz
-
-
Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.Komentarz
-
Komentarz
-
Smutna prawda - ten obiektyw MA taki być, żebyś w końcu zaczęła myśleć o czym innym, najlepiej oczywiście Canona
Komentarz
-
Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)Komentarz
-
wcześniej tak to zrozumiałem, ale teraz autorka wyjaśniła, że chodziło jej o ruszanie się na boki - a mój się wysuwa, jak dokręcę na to semi-fisheye converter :P
swoją drogą to ciekawe - ten obiektyw jest niemożliwie tandetny, ale zdjęcia robi nieporównywalnie lepsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka...Komentarz
-
EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrówKomentarz
-
Może bym i mogła reklamować, ale obawiam się, że po wymianie mogą być inne problemy (np. z działaniem AF).Komentarz
-
Masz rok gwarancji, więc jeśli przypadłość będzie pogłębiać się, możesz go zareklamować np. po 10 miesiącach...7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/Komentarz
-
Moi drodzy gwarancji to my mamy dwa lata (chyba ze ktos z was kupowal na dzialanosc gospodarcza). Trzeba znac swoje prawa
Pozdrawiam
| Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
| MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
| Za barwy odpowiada EIZO S2243|Komentarz
Komentarz