Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie czytalem artykulu ale mnie tu pachnie bzdura totalna. 350D ma te sama matryce wiec nadaje sie rownie dobrze co 20d ze o markach 1d nie wspomne.
Poza tym majac jasne szklo wcale nie potrzeba iso3200 a spokojnie mozna robic na iso800.
Zeskanuj jak masz mozliwosc ten artykul posmiejemy sie wspolnie
I zeby nie bylo ze sie tylko madruje ... te fotki robilem 300D na ISO 800 Sigma 70-300 APO MACRO 2 nastepnego dnia ktorego ja dostalem wiec wlasciwie prosto z pudelka poszla na koncert. Siedzialem strasznie daleko od sceny co zreszta widac i nie mialem zadnej podporki pod aparat oprocz wlasnych kolan i oparc foteli. Pomijajac wartosc "artystyczna" tych fotek mysle ze jak na takie ciemne i wolne szklo, niezbyt sprzyjajace warunki i matryce nie nadajaca sie do robienia w teatrze nie wyszlo zle.
Z pewnością autorowi artykułu chodziło o mniejsze szumy na Hi-ISO , bo faktycznie różnica mdzy 20d a 300d jest widoczna. Jeśli się robi foty na ISO 800 to nie ma problemu...
Zresztą, swego czasu robiłem dużo zdjęć koncertowych z ręki Canonem 300d i Tamronem 70-300 który najjaśniejszy nie jest. Efekty były takie (odszumienie MI minimalne).
Ten sprzęt doskonale nadaje się do zdjęć wykonywanych w teatrze
BZDURA! Aparat jest za głośny do teatru, filharmonii, itp.
Zakładając, że mamy jasny obiektyw (nie potrzebujemy ISO 3200) to 350D bije na głowę 20D.
Cisza, tego przede wszystkim się wymaga od fotografa w takich miejscach.
Artykuł czytałem i jestem w szoku, że gościa nie wygonili z teatru podczas seryjnych zdjęć!!!
Do teatru widziałbym raczej 350D (szumy porównywalne, cichutka migawka) plus jasne, jasne szkła. Max f/2
I teraz by uprzedzić ataki: mam 20D, miałem w ręku 350D.
Zamieszczone przez darpla
... bardzo trudnych technicznie fotek.
Powiedzmy fotek w trudnych warunkach. Do bardzo trudnych technicznie fotek trzeba spota mieć.
BZDURA! Aparat jest za głośny do teatru, filharmonii, itp.
Cisza, tego przede wszystkim się wymaga od fotografa w takich miejscach.
Artykuł czytałem i jestem w szoku, że gościa nie wygonili z teatru podczas seryjnych zdjęć!!!
Czy kazde przedstawienie w teatrze jest nieme i ciche/ Czy ngdy nie ma momentow muzyki, dialogow, wrzaskow?
Znajac wady swojego sprzetu mozna wlasnie tylko w tych momentach pstrykac bez obawy o przeszkadzanie?
Czy kazde przedstawienie w teatrze jest nieme i ciche/ Czy ngdy nie ma momentow muzyki, dialogow, wrzaskow?
Znajac wady swojego sprzetu mozna wlasnie tylko w tych momentach pstrykac bez obawy o przeszkadzanie?
to tak jakbys zamowil pomidorowa z makaronem i mogl zjesc tylko makaron
Nie czytalem artykulu ale mnie tu pachnie bzdura totalna. 350D ma te sama matryce wiec nadaje sie rownie dobrze co 20d...
350 d ma podobną matrycę ale nie taką samą! 350 d ma trochę większe szumy niż 20D.
Nie no nie przesadzajmy roznice sa tak niewielkie ze nie warto o nich wspominac. Ze przytocze fragment recenzji z dpreview
"As you can see there's almost no visible difference in noise levels between the EOS 350D and EOS 20D, our measured results (see graph below) show that the 350D's noise levels are very slightly higher between ISO 800 and 1600."
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page20.asp
Nawet dziesiatka nie jest tak bardzo daleko w szumach tak do iso400-800... W sumie sam sie zdziwilem jak meczylem pojedyncze pixele... Dopiero z tymi dwoma mpix extra calosc sie kumuluje na gladsze zdjecia.
Czytałem ten artykuł. Facet po prostu opisywał swoję wrażenia z pracy 20D w teatrze. Fotografował obietywem 70-200, wiec potrzebował dużego ISO. Jako wadę tego aparatu przy fotografowaniu w teatrze napisał, że lustro głośno pracuje, a aktorzy niejednokrotnie zwracami mu na to uwagę. Nie porównywał go z 300D lub 350D lub jakimkolwiek innym aparatem.
a no właśnie....
Z własnych spostrzeżeń z robienia zdjęć w teatrze czy na spektaklach: 20D rzeczywiście hałasuje, natomiast wielokrotnie zdarzało mi się fotografować w towarzystwie fotografików używających modeli serii 1D i zapewniam was, że hałasowali zdecydowanie bardziej ode mnie. Fotografia w takich miejscach wymaga dużego wyczucia, a nie walenia fotki co 5 sekund.
A co do możliwej przewagi 20D, to nie zapominajmy, że w takich warunkach jeną z najważniejszych rzeczy jest precyzyjny, czuły układ AF i jak największy wizjer. Również łatwość obsługi ma ogromne znaczenie - jeśli chcemy robić naprawdę dobre zdjęcia to musimy bez przerwy i błyskawicznie zmieniać ustawienia.
Komentarz