C 70-200/4 czy T 70-200/2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grz
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 18

C 70-200/4 czy T 70-200/2.8

Witam,

Tak jak wiele osób na forum stoję przed dylematem.

Chodzi o dwa obiektywy:

Canon 70-200/4 i Tamron 70-200/2.8

Chciałbym aby któryś z nich zagościł w moim plecaku, tylko który ?

Zdjęcia głównie portretowe, czasami miło by było ustrzelić jakiegoś ptaka czy zająca ( ). Na koncerty również bym któregoś z nich zabrał.

Dużo się już na forum naczytałem o obu obiektywach, ale chciałbym usłyszeć Wasze zdanie, który będzie lepszym wyborem.

Wiem, że najlepszym wyborem byłby C70-200/28 - ale nie zarabiam na zdjęciach i nie stać mnie na niego - to bardziej dla siebie i własnej satysfakcji.

Im dłużej siedzę na forum, tym większy mam mętlik w głowie

Pstrykam C 30D.

Pozdrawiam,
    grz
    Pkt 8 regulaminu forum
  • byniu
    • 2008
    • 8

Stałem przed podobnym dylematem, wybrałem Canona. Bardzo dobra jakośc wykonania.Ostre zdjęcia, ładny bokeh, pozatym szybki AF (USM) i wiele innych plusów. Jedynym mankamentem w tym obiektywie może wydawac sie jego "jasnośc", ale osobiscie jeszcze tego nie odczułem. Tak jak mówisz najlepszym wyborem byłaby wersja ze światłem 2.8 ale cena nie pozostawia złudzeń.

Pozdrawiam.
    450D + 18-55 IS | 70-200 f4
    Pentax MG + SMC PENTAX-M 50mm f2

Zenit ET

Komentarz

• emilus100
      Coś już napisał
      • 2008
      • 75

Zrób ankietę
      EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• fyrste
        Bywalec
        • 2006
        • 177

L-ka to w sumie zacny obiektyw, ale musisz pamiętać, że pod światło nim się nie da robić zdjęć. Jak dla mnie jest to duży minus ;(
        Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• wiwo
          Coś już napisał
          • 2007
          • 97

stałem przed takim samym wyborem, myślałem jeszcze nad sigmą 70-200 2.8
          z tym że mi bardziej do sportu to szkło potrzebne i dlatego tamron odpadł jako pierwszy (słaby AF).

A potem chciałem kupić sigme ze stanów, jednak zabrakło kasy i teraz czekam na paczkę z canonem

trochę szkoda że nie będę miał f2.8 bo na koncertach f4 przy tele to trochę za ciemno czasami, no i przydało by się też do ładnej głębi ale coś, AF okazał się dla mnie ważniejszy. Moim zdaniem jeżeli nie będziesz robił sportu to weź tamrona

pozdrawiam
          40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Komentarz

• BeatX
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1751

dokladnie.
            focisz sport - bierz eLke
            nie focisz sportu - bierz Tamrona.
            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Sober
              Uzależniony
              • 2008
              • 513

Stoję przed podobnym dylematem, tyle że jeśli już L-kę to z wolałbym dozbierać do wersji IS.

A jak w praktyce odbiera się masę szkiełek 70-200 2,8? Bo to już trochę waży i zakładając że np chcemy z tym polazić po mieście, zabrać na wycieczki itp to obawiam się że taki tamron to może być problem...

L-ka z kolei strasznie rzuca się w oczy swoim kolorem :/

Komentarz

• tom170
                Początki nałogu
                • 2007
                • 252

Zamieszczone przez Sober
                Stoję przed podobnym dylematem, tyle że jeśli już L-kę to z wolałbym dozbierać do wersji IS.

A jak w praktyce odbiera się masę szkiełek 70-200 2,8? Bo to już trochę waży i zakładając że np chcemy z tym polazić po mieście, zabrać na wycieczki itp to obawiam się że taki tamron to może być problem...

Tez sie przymierzam do swojego pierwszego tele ze swiatlem 4 lub 2.8.
                Canon jednak troche za drogi ale jakby dalo sie skombinowac w ok 2800zł z zagranicy to bylby najlepszy wybor. Mysle ze F4 tez bylby dobry jak na moje porzeby ale jak to koledzy juz na forum mowili kupic raz a dobrze wiec napewno szukam czegos z 2.8 chcialem 100/2.8 macro ale nie wiadomo ile tego macro porobie a jakbym mial 70-200 2.8 to mam uniwersalne szklo do wszystkiego a nie niewygodna stalke Juz raz sie zawiodlem AF w sigmie mianowicie tej z mojej stopki i nie wiem czy jednak HSM w 70-200 to niebo a ziemia w porownaniu z moja sigma Tamron kusi ostroscia, canon wszystkim (ale odpedza mnie kolorem i ceną ), a sigma slabsza ostrosc ale HSM w sumie ponoc niezly. Moze ktos sie wypowie o HSM w sigmie w porownaniu do obiektywow z mojej stopki
                EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez grz
                  Witam,
                  Tak jak wiele osób na forum stoję przed dylematem.
                  Chodzi o dwa obiektywy:
                  Canon 70-200/4 i Tamron 70-200/2.8
                  Krótko: 70/200 4L. CUDOWNY OBRAZ, KOLORY, OSTROŚĆ, SZYBKOŚĆ i BOKEH.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez BeatX
                  dokladnie.
                  focisz sport - bierz eLke
                  nie focisz sportu - bierz Tamrona.
                  Nie do końca. Ta "ciemna" elka jest jeszcze DOSKONAŁYM szkłem PORTRETOWYM.
                  Ostatnio edytowany przez iREM; 3293. Powód: Automerged Doublepost
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• JiNN
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 220

Zamieszczone przez Sober

Sober masz racje ale...ale Tamron jest gabarytowo większy. To też zwraca na siebie uwagę.(dodaj osłone i zobaczysz jaka armata). Ale Tami z testów wygląda bardzo dobrze.

Też wybierałem z tych dwóch. I polciało na "L"kę. Z tym, że oprócz AF jeszcze gabaryty grały role. (nie tylko ja ze sprzętu korzystam)

Pozdrawiam

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

70-200/4 to bardzo dobre i tanie szkło. Ostre od pełnej dziury, na cropie ostrzejsze na pełnym otwarciu niż 24-70/2,8 domknięte do 4 na 24mm. Szybkie, dobrze wykonane, lekkie, małe filtry. Miałem zamieniać na 2,8 i pewnie to zrobie, ale jestem niemal pewien, że ,,czwórka'' zostanie. Robię nim dosłownie wszystko, od portretów (ładny bokeh) przez sport po ślubniaki (okazjonalnie). W ciemnych pomieszczeniach oczywiście brakuje światła, ale poza tym to szkło niemal idealne w swojej grupie cenowej.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Ja też jestem ciekaw konfrontacji C 70-200 F/4 z Tamronem 70-200 F/2,8. Jak dotąd wypowiadały się osoby które mają tylko C 70-200 F/4 albo słyszały o nim. Może ktoś wypowie się kto posiada T 70-200 F/2,8?

[email protected]

Komentarz

• mk307
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 277

Wszystko zależy od naszej kieszeni ale powiem szczerze ze do plenerów na kotletach takowy właśnie zamierzam zakupić
                          Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• drakon
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 101

A ja właśnie za względu na światło kupiłem 2,8 jest to szkło pancerne i będzie mi służyło zapwena baaardzo długo. Ja osobiście na swoich zabawkach staram się nie oszczędzać. odnośnie jakości to jest bez problemu ostrzy w punkt i kolory świetne, nie mam 4 to nie mogę porównywać
                            40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

• Sober
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 513

drakon - a jak odbierasz masę i wymiary tego szkiełka? Brałeś je kiedyś np na jakieś wycieczki?

Zaznaczam że jestem w 100% amatorem Do zadań profesjonalnych oczywiście rozumiem że tylko 2,8

Komentarz

Pracuję...