[emilus100] Ptaki w mieście

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emilus100
    Coś już napisał
    • 2008
    • 75

[emilus100] Ptaki w mieście

1.

Kopciuszek z rodziny drozdowatych

Narazje jedno zdjęcie, proszę o komentarze i porady
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Zamieszczone przez emilus100
    1.

Kopciuszek z rodziny drozdowatych

Narazje jedno zdjęcie, proszę o komentarze i porady
    Ale o komentarze i porady na temat czego?? Bo trudno się dopatrzyć na tym zdjęciu czegokolwiek.. Ptaka mało widać zza jakiegoś żelastwa, w zasadzie nie wiadomo co to jest, jakaś glizda obok, do tego paskudne plamy w tle i całość bez ładu i składu.. na głowie za ciemo, ogon obcięty.. poszukaj na forum - jest sporo świetnych zdjęć ptaków i trzeba się na nich wzorować - możesz zasadzić się na jakąś sikorkę chociażby lub drozda itp. bo to co pokazałeś moim zdaniem nie nadaje się do pokazywania..
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• comatus
      Uzależniony
      • 2006
      • 725

arturs praktycznie wyczerpał temat

Komentarz

• emilus100
        Coś już napisał
        • 2008
        • 75

Zamieszczone przez arturs
        ...bo to co pokazałeś moim zdaniem nie nadaje się do pokazywania..
        Heh... Chyba oto chodzi by gdzieś coś umieścić by ktoś mógł to skomentować, no nie?;-) Przecież to nie jest wystawa;-) Ale dzięki za "porady" Byle jakie, ale zawsze cos
        EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• fotokor1
          Początki nałogu
          • 2006
          • 373

Ale o komentarze i porady na temat czego?? Bo trudno się dopatrzyć na tym zdjęciu czegokolwiek.. Ptaka mało widać zza jakiegoś żelastwa, w zasadzie nie wiadomo co to jest, jakaś glizda obok, do tego paskudne plamy w tle i całość bez ładu i składu.. na głowie za ciemo, ogon obcięty.. poszukaj na forum - jest sporo świetnych zdjęć ptaków i trzeba się na nich wzorować - możesz zasadzić się na jakąś sikorkę chociażby lub drozda itp. bo to co pokazałeś moim zdaniem nie nadaje się do pokazywania..

jakaś glizda - ale za to jak pięknie dziobem rozpracowana zielonych flaczków obok pełno , no i gzyms lub parapet jak pięknie zardzewiały a ptak chyba właśnie spojrzał na ciebie;-)
          ale tym co tu ja wypisuję się nie sugeruj posłuchaj kolegów mają rację
          pozdrawaim
          Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• emilus100
            Coś już napisał
            • 2008
            • 75

dzięki fotokor1 Tak, to parapet. A ptaki wygląda na to, że utworzyły sobie gniazdo niedaleko mojego okna, więc jeszcze będzie sporo okazji, żeby porobić im zdjęcia;-) Poniżej jeszcze jedna fotka, chyba samica osobnika powyżej
            2.

Komentarz

• lempl
              Uzależniony
              • 2006
              • 684

Może wyjdź z domu i poszukaj miejsc z lepszym tłem...

Komentarz

• lamuszka
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

Zamieszczone przez lempl
                Kolega ma wielki plan zrowolucjonizowania fotografii ptaków a Ty go niecnie sprowadzasz na ziemię... Może już pora odpuścić sobie plastikowe - idealne technicznie ale jałowe treściowo - ptaki a la Kubaman, na rzecz prawdziwej, poruszającej Fotografii...

A tak serio, lempl ma rację - wciąż jest nieciekawie, szaro na szarym. Zielony liść, który mógłby stanowić istotny, ożywszy element Twojej "monochromatycznej" kompozycji, znalazł się tam najwyraźniej zupełnie przypadkowo (jest ucięty i nieostry) i tylko pogarsza odbiór, odciągając uwagę od głównego obiektu.

Podpisuję się pod radą arturusa - w dziale galeryjnym znajdziesz prace kilku świetnych fotografów, zajmujących się tym co Ty (np. wspomniany przeze mnie Kubaman). Zdaje się, że w "skole fotografii C-B", też było coś o fotografii ptaków. Każdy się uczy, więc nie ma co spoczywać na laurach, tylko dużo czytać i dużo pstrykać. Nie zrażaj się i Powodzenia!
                czym? co?

Komentarz

• bercow
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 226

(...)zza jakiegoś żelastwa, w zasadzie nie wiadomo co to jest, jakaś glizda obok, do tego paskudne plamy w tle i całość bez ładu i składu.. na głowie za ciemo, ogon obcięty(...)
                  A moze to wlasnie jest ptak w miescie
                  Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                  dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                  nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• emilus100
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 75

Zamieszczone przez lamuszka
                    A tak serio, lempl ma rację - wciąż jest nieciekawie, szaro na szarym. Zielony liść, który mógłby stanowić istotny, ożywszy element Twojej "monochromatycznej" kompozycji, znalazł się tam najwyraźniej zupełnie przypadkowo (jest ucięty i nieostry) i tylko pogarsza odbiór, odciągając uwagę od głównego obiektu.
                    Fakt, liścia mogłem nie ucinać Poprawiłem już w swoim katalogu na kompie
                    Zamieszczone przez lamuszka
                    Podpisuję się pod radą arturusa - w dziale galeryjnym znajdziesz prace kilku świetnych fotografów, zajmujących się tym co Ty (np. wspomniany przeze mnie Kubaman). Zdaje się, że w "skole fotografii C-B", też było coś o fotografii ptaków. Każdy się uczy, więc nie ma co spoczywać na laurach, tylko dużo czytać i dużo pstrykać. Nie zrażaj się i Powodzenia!
                    Dzięki za rady, poczytam, chociaż nie chciałbym kopiować po kimś, tylko znaleźć swój styl fotografowania Oczywiście dopiero co zaczynam przygody z tego typu fotkami, więc przede mną wiele nauki
                    Zamieszczone przez lempl
                    Z ulicy byłoby ciężko cyknąć tym ptakom zdjęcia, bo akurat z okna mam najlepszy widok Oczywiście, że nie ograniczam się tylko do fotek w domu
                    Zamieszczone przez bercow
                    A moze to wlasnie jest ptak w miescie
                    Dokładnie tak jak w tytule tematu;-)

Komentarz

• emilus100
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 75

3.

Komentarz

• ewa_olsztyn
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 311

Idzie na lepsze Emilus! Sympatyczny ten ptaszek, tło i światło bez porównania lepsze. Tak trzymać!

Komentarz

• emilus100
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 75

Dzięki, dzięki

Komentarz

• emilus100
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 75

4.

Kwiczoł, również z rodziny drozdów (jeśli pomyliłem nazwę ptaka, to proszę o poprawienie mnie)
                            Ostatnio edytowany przez emilus100; 16954.

Komentarz

• ewa_olsztyn
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 311

Fatalne światło Emilius! Póki co - zapomnij o robieniu zdjęć w biały dzień, chyba że niebo jest idealnie niebieskie, ale środkowe godziny dnia spędzaj raczej bez aparatu. Te brzydkie szare plamy na ptaku i liściach dyskwalifikują zdjęcie. Poprzednie ich nie ma i jest o niebo lepsze!

Komentarz

Pracuję...