Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To jest mój pierwszy post na tym forum, więc proszę wyrozumiałość
Oglądam sobie ja fotki zrobione z f5,6 czy f4 i z tego co widzę
ostrość nie jest tam gdzie trzeba. Przykład: celuję w nos, a ostrość
na zdjęciu wypada we włosach. Nie wydaje mi się, aby
było to spowodowane problemem FF/BF. Test na linijce wypadł
wzorowo. Zwłaszcza, że niektóre fotki są ok.
Wydaje mi się, że to jest raczej problem z przekadrowywaniem lub
czasem reakcji między złapaniem ostrości przez AF a dociśnieciem
spustu, a może poruszeniem się osoby fotografowanej.
Nie wiem czy dobrze kombinuję. Może ktoś mnie oświeci
czy moje problemy mogą wynikać z tego co napisałem? :grin:
PS
Wiem, że czeka mnie jeszcze sporo nauki, wcześniej tylko małpo-kamera
Oly, który sam decydował o ustawieniach , a dSLR dopiero od 3 tygodni
Przekadrowanie może zmieniać ostrośc. Podobno obiektywy są tak konstruowane, że ostrość trzymają w płaszczyźnie, a nie na wycinku sfery. Tak więc obracając aparat można zgubić ostrość.
A mozesz masz odpalony tryb wyboru ostrosci Servo AI ? Aparat wtedy przy przekadrowaniu przestawia automatycznie AF. Przelacz na One Shot i zobacz czy problem sie pojawi ponownie ... moim zdaniem nie
Przekadrowanie może zmieniać ostrośc. Podobno obiektywy są tak konstruowane, że ostrość trzymają w płaszczyźnie, a nie na wycinku sfery. Tak więc obracając aparat można zgubić ostrość.
Dzięki za odzew
Rozumiem, że jeśli złapię ostrość, a później przekraduję przesuwając
punkt centralny (na którym łapałem ostrość) na przykład w prawo i
fotografowana osoba poruszy się, do tego ja podczas kadrowania
też mogę się delikatnie ruszyć (przód/tył) to przy dużej dziurze mogę
nie uzyskać zdjęcia z ostrością tam gdzie planowałem?
A mozesz masz odpalony tryb wyboru ostrosci Servo AI ? Aparat wtedy przy przekadrowaniu przestawia automatycznie AF. Przelacz na One Shot i zobacz czy problem sie pojawi ponownie ... moim zdaniem nie
Rozumiem, że jeśli złapię ostrość, a później przekraduję przesuwając
punkt centralny (na którym łapałem ostrość) na przykład w prawo i
fotografowana osoba poruszy się, do tego ja podczas kadrowania
też mogę się delikatnie ruszyć (przód/tył) to przy dużej dziurze mogę
nie uzyskać zdjęcia z ostrością tam gdzie planowałem?
Osoba może się nie ruszać, np. może być budynkiem . To zjawisko jest całkowicie geometryczne. Ktoś kiedyś tu wklejał schemat, ale nie pamietam, gdzie.
Osoba może się nie ruszać, np. może być budynkiem . To zjawisko jest całkowicie geometryczne. Ktoś kiedyś tu wklejał schemat, ale nie pamietam, gdzie.
hmmm... odpowiedź jakby wymijająca , mało sprecyzowana,
bo wystarczyło by mi tak, albo, nie, ale jeśli dobrze
zaczaiłem to to co napisałem na początku jest prawdą, czyli mogłem
(stosując dosyć małe f) zgubić ostrość. :-|
@dgi: Jak robiłeś portrecik i to samej twarzy, to pewnie byłeś blisko - wtedy, głębia ostrości jest mała, więc Twoje gubienie ostrości spowodowane mogło być:
a) poruszeniem modela/modelki
b) Twoim poruszeniem (zmianą odległości) od w/w
c) tym, o czym pisze Tomek
d) Trybem AI Servo - patrz McKane
Przy małych odległościach od obiektu fotografowanego łatwo zgubić ostrość, nawet na kitowym obiektywie (nieduuża dziura)
@dgi: Jak robiłeś portrecik i to samej twarzy, to pewnie byłeś blisko - wtedy, głębia ostrości jest mała, więc Twoje gubienie ostrości spowodowane mogło być:
a) poruszeniem modela/modelki
b) Twoim poruszeniem (zmianą odległości) od w/w
c) tym, o czym pisze Tomek
d) Trybem AI Servo - patrz McKane
Przy małych odległościach od obiektu fotografowanego łatwo zgubić ostrość, nawet na kitowym obiektywie (nieduuża dziura)
Witam
No i tu się zaczynają schody. Całkowicie rozumiem małą odległość, ale
czy 4/5m to jest właśnie mała odległość czy nie?
Niestety na takim zdjęciu mi się to zdarzyło. Muszę poćwiczyć
na statycznych rzeczach, jakaś martwa natura. Sprawdzę czy
faktycznie zamierzony cel będzie miał odzwierciedlenie na fotkach.
Mam nadzieję, że tak. A jeśli nie, to co wtedy?
Dlatego to o czym Tomasz wspomniał jest bardzo ważne. Schematu też nie mogę znaleźć ale autor pokazywał w graficzny sposób jak przy przekadrowaniu, z wcześniej zablokowanym centralnym AF, można wypaść z DOF. Po prostu - zmienia się odległość we wcześniej zmierzonej płaszczyźnie ostrzenia. Ryzyko wypadniecia z DOF zmniejsza się wraz ze wzrostem GO.
Autor schematu rekomendował korzystanie z pozostałych punktów AF.
dgi a może pokaż po prostu to zdjęcie... Będzie prościej pomóc, dywagować można bez końca...
Jeżeli nie masz gdzie umieścić, puść mailem, rzucę na serw ricoguit małpa tlen.pl
dgi a może pokaż po prostu to zdjęcie... Będzie prościej pomóc, dywagować można bez końca...
Jeżeli nie masz gdzie umieścić, puść mailem, rzucę na serw ricoguit małpa tlen.pl
4/5m + f/5.6 daje już nie tak znowu małą GO, osoba z tyłu to jakiś metr dalej, więc poruszenie modela raczej odpada, efekt o którym pisał Tomasz chyba(!) też, więc albo Ty się nieźle ruszyć musiałeś albo... zrób sobie cosik ze statywu i napisz nam, że dobrze ostrzy...
4/5m + f/5.6 daje już nie tak znowu małą GO, osoba z tyłu to jakiś metr dalej, więc poruszenie modela raczej odpada, efekt o którym pisał Tomasz chyba(!) też, więc albo Ty się nieźle ruszyć musiałeś albo... zrób sobie cosik ze statywu i napisz nam, że dobrze ostrzy...
Tak chyba będę musiał zrobić, bo zaczynam się niepokoić.
W tytule tematu napisałeś "duża dziura" (to stąd porada dot. przekadrowywania) a pokazałeś fotkę z f/5.6
To zmienia postać rzeczy. Błąd jest powtarzalny?
Ustaw One-Shot, centralny AF, statyw i sprawdź jeszcze raz.
Komentarz