sigma 170-500 APO RF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slonkaap
    Bywalec
    • 2005
    • 218

sigma 170-500 APO RF

Mam pytanie czy ktos z szanownych grupowiczow spotkal sie z ww.obiektywem w wersji z HSM.Przeszukalem mnostwo opisow tego obiektywu ale nie spotkalem sie z wersja HSM.Rowniez w sklepach internetowych w USA.Pytam,poniewaz w E-oko jest taki obiektyw i otrzymalem odpowiedz ze to napewno wersja z HSM.Pozdrawiam Slonka
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Miałem ten obiektyw i był bez HSM. Nie słyszałem o wersji z HSM.
    Na stronie Sigmy nie ma słowa o HSM w opisie tego szkła.
    Sigma Corporation of America is a subsidiary of the Sigma Corporation, a Japanese based family owned manufacturer of DSLR cameras, camera lenses and camera accessories. Founded in 1961, Sigma Corporation prides itself on high quality and innovative photographic equipment

Może e-oko ściemnia?

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez p13ka
      Miałem ten obiektyw i był bez HSM.
      A jakieś uwagi? Jeśli już o tym pisałeś na forum, to poproszę o link.
      http://plieth.com

Komentarz

• slonkaap
        Bywalec
        • 2005
        • 218

W sklepie www.e-oko w komisie jest ten obiektyw w wersji z HSM.Zadalem im pytanie poniewaz zamierzam kupic taki obiektyw i nigdzie nie znalazlem ze ten obiektyw ma HSM.Nie wiem co myslec.Moze to wersja z przed 2001 i nie wspolpracujaca z aparatami cyfrowymi.Mi to nie przeszkadza poniewaz mam analoga ale o takie wersji nie slyszalem i dlatego pytam.Pozdrawiam Slonka
        Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Dzis kupowalem od e-oko Sigme 70-300 i obsluga bardzo konkretna i szybka - zastrzezen brak (sami mi dowiezli szkielko w ciagu godziny od zamowienia 8) ).
          Co do HSM... coz... wystarczy podpytac czy mozna obejrzec i podpiac szkielko przed zakupem - na pudelku/w instrukcji (ktora musza dac obejrzec) powinno byc cokolwiek wspomniane o HSM, jak nie bedzie to dreczyc sprzedawce ze nie zna sie/kit wciska
          Moglo im sie HSM z EX pomylic albo 'ustawic' ze niby kazdy EX musi miec HSM a to nieprawda (tak jak niby kazda Lka musi miec USM a tu w sumie nie wiem czy rzeczywiscie tak jest).
          Aha... na stronce e-oko jak byk stoi ze Sigma 170-500 nie ma HSM -

Cos sie komus musialo pokrecic.

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

@slonkaap: jak jestes "na kupnie" to kupuj, nie stracisz nic na tym, w "najgorszym" wypadku dostaniesz po prostu ten obiektyw ktory chcesz (bez hsm). cena i tak jest atrakcyjna. pospiesz sie bo sam kupie :P
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• skrzat
              Początki nałogu
              • 2004
              • 440

Co do ceny, to wolałbym chyba kupić w interfoto za 2500 zł nowy, niż za 2350 używany z gwarancją
              Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• pazurek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1294

Troche sie zrazilem do interfoto po tym co przeczytalem na ich temat w internecie. Konkluzja jest taka, ze w ich przypadku w gre wchodzi wylacznie odbior osobisty.

Komentarz

• esenpe
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 173

tam jest literowka poprostu w tym sklepie bo ten obiektyw nie jest EX ani HSM poprostu nie ma co dumac ;-)

pozdr.
                  snp

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

Zamieszczone przez Vitez
                    Dzis kupowalem od e-oko Sigme 70-300
                    sorry za OT. Vitez po co Ci sigma 70-300 ? Patrzac na Twoj podpis jakos mnie ten zakup dziwi.
                    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• kavoo
                      Zablokowany
                      • 2004
                      • 1173

Zamieszczone przez tpop
                      sorry za OT. Vitez po co Ci sigma 70-300 ? Patrzac na Twoj podpis jakos mnie ten zakup dziwi.
                      Tez to pytanie zadalem, tyle ze w innym topicu - pozostalo bez odpowiedzi ;-)

Podejrzewam, ze Vitez postanowil sie pobawic w makro (cos wspominal ostatnio o robalach), i - jako slusznych gabarytow dzentelmen ;-) - boi sie, ze bedzie ploszyl modeli... wiec wybral sobie szklo z minimalna odlegloscia ostrzenia 95cm ;-)

Komentarz

• p13ka
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1013

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                        A jakieś uwagi? Jeśli już o tym pisałeś na forum, to poproszę o link.
                        Jurek... http://www.canon-board.info/showthread.php?t=419

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez tpop
                          Jak widac w podpisie - 10D jest zestawiony z Tamronem 28-75 i Sigma 70-300 APO macro.
                          Jest to zestaw jakiego bedzie uzywac moja dziewczyna - ZOO, ogrody, spacery itp. Wlasnie glownie do celow zblizen, widoczkow i makro (dojdzie jeszcze makrokonwerterek Raynoxa, wtedy minimalna odleglosc ostrzenia zejdzie troszke w dol 8) ).
                          Ja za to mam w torbie drugi zestaw: (chwilowo) 17-35 2.8 L, 50 1.4 i 70-200 2.8 IS L.

Ja sie za mocno w makro nie zamierzam bawic ale pewnie czasem zabiore jej to szkielko ot tak - przyzwyczajac sie

Za to Tamrona jej zabieram na sluby i kocie wystawy bo wtedy to mam w nim najwygodniejszy zakres, swiatlo i jakosc na takie okazje.

Komentarz

• slonkaap
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 218

Vitaz,szanuje Twoje opinie ale nic mi sie nie pomylilo.Pisalem ze w E-oko ale w komisiegdzie wymienione sa obiektywy do Canona ale innych firm.Po otwarciu strony kliknij na Komis i odszukaj ten obiektyw.Ja do nich wyslalem maila i otrzymalem potwierdzenie ze ten obiektyw jest z HSM.Zadalem na forum pytanie ,poniewaz nigdzie o takiej wersji nie czytale.Ale to chyba faktycznie niedopatrzenie sklepowej allbo mala "reklama"sprzetu.Dzieki za uwagi,pozdrawiam Slonka.

Komentarz

• pazurek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1294

Po prostu:

e-oko: Sigma 170-500/5.0-6.3 APO Aspherical
                              Sklep fotograficzny i komis. Aparaty i obiektywy fotograficzne marki Canon, Nikon, Sony, Leica, Pentax, Olympus, FujiFilm.

e-oko: Sigma 170-500/5-6.3 APO HSM
                              Sklep fotograficzny i komis. Aparaty i obiektywy fotograficzne marki Canon, Nikon, Sony, Leica, Pentax, Olympus, FujiFilm.

Co smieszniejsze:

sigma-photo.com: APO 170-500mm F5-6.3 ASPHERICAL RF
                              Sigma Corporation of America is a subsidiary of the Sigma Corporation, a Japanese based family owned manufacturer of DSLR cameras, camera lenses and camera accessories. Founded in 1961, Sigma Corporation prides itself on high quality and innovative photographic equipment

sigma-foto.pl: Sigma APO 170-500mm F5-6.3 EX RF

/EDIT: je*** e-oko, nie da sie linkow podac bo ciagle sie zmieniaja
                              Ostatnio edytowany przez pazurek; 1830.

Komentarz

Pracuję...