1. Każdy zarejestrowany użytkownik Canon-Board ma prawo do publikacji swoich zdjęć na forum "Nasze fotografie" i może założyć po jednym wątku w każdej z dziesięciu kategorii tematycznych (podforów) "Naszych fotografii". Moderatorzy mają prawo zamykać, kasować przenosić lub łączyć wątki umieszczane bez zachowania limitu ilościowego.
Kolejny wątek można założyć jedynie po dokonanym przez któregoś z moderatorów na prośbę autora usunięcia dotychczasowego.
Wątki usunięte z przyczyn regulaminowych są uznawane za niebyłe i nie obciążają limitu użytkownika.
2. Zdjęcia należy wstawiać za pomocą funkcji "insert image", lub wpisując
[IMG]bezpośredni_adres_zdjęcia_na innym_serwerze[/IMG]
tak aby było one widoczne w treści wątku. Niedopuszczone jest umieszczanie linków do zewnętrznych zdjęć. Wątki z nieprawidłowo zamieszczonymi zdjęciami będą usuwane.
3. Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar od 640 do 1024 px na dłuższym boku, pliki nie mogą być większe niż 300 kB. W przypadkach szczególnych wstawianie większych plików dopuszczalne jest jedynie po uprzednim uzgodnieniu z Moderatorem.
4. W wątku należy publikować co najmniej kilka zdjęć (to ma być Galeria!). Kolejne zdjęcia mogą być zamieszczone w pierwszym poście lub w dalszych, w trakcie dyskusji. Niedopuszczalne jest publikowanie jednego lub ledwie kilku zdjęć z wyraźną adnotacją reklamuącą swoją stronę, np "więcej zdjęć tutaj" "więcej zdjęć na blogu" .
5. Obowiązkowe jest tytułowanie wątków. Tytuł musi być dwuczłonowy:
- pierwszy człon: nick użytkownika, podany w nawiasie kwadratowym ( [Nick] )
- drugi człon: krótkie określenie zawartości, czyli opis zdjęć, w jednym lub kilku słowach.
6. Zdjęcia muszą być starannie wybrane i realizować podany w tytule temat, a także wpisywać się w kategorię podforum (np.: Sport / Akcja) - moderatorzy mają prawo przenosić źle umieszczone wątki. Jeśli, w wyniku dyskusji, użytkownik chce pokazać inne swoje fotografie, nie realizujące podanego tematu, powinien je umieścić w swoim wątku na forum "Galerie użytkowników". Tam też należy publikować efekty pierwszych prób wykonywania zdjęć nowym sprzętem, zdjęcia towarzyskie ze zlotów itp.
7. Zdjęcia umieszczane w wątkach na forum "Nasze fotografie" powinny być opatrzone krótkim opisem.
8. Na forum "Nasze fotografie" dopuszczalne są jedynie dyskusje na temat prezentowanych zdjęć i techniki ich wykonania. Zabronione są dyskusje na temat sprzętu, abstrahujące od głównego tematu wątku.
9. Autor ma prawo i obowiązek pilnować porządku w swoim wątku. Moderatorzy nie mają obowiązku interweniować z własnej inicjatywy jeśli w wątku toczy się dyskusja odbiegająca od tematu, w której uczestniczy autor zdjęć. Autor ma prawo zgłaszać do moderacji (za pomocą narzędzia "Raportuj zły post" lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z Regulaminem forum lub niniejszymi zasadami publikacji.
10. Niedopuszczalne jest umieszczanie swoich zdjęć w galerii innego użytkownika.
11. Użytkownik publikując zdjęcie na forum zezwala na ewentualną publikację swojego zdjęcia/zdjęć na oficjalnym profilu forum (fanpage) na portalu facebook.com tj. ww.facebook.com/canonboardinfo
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Krótka sesyjka - pogoda / czas / chęć i okazja do przestrzelenia nowego szkiełka
Jeśli ktoś nie wie gdzie to jest, to krotki opis z Wikipedii: Zakrzówek – historyczny obszar Krakowa wchodzący w skład Dzielnicy VIII Dębniki. Dawna wieś włączona do Krakowa w 1910. Na Zakrzówku znajduje się znany krakowianom Zalew Zakrzówek, który powstał w 1990 po zalaniu starego kamieniołomu wapienia w zrębie Krzemionek Zakrzowskich. Składa się z dwóch zbiorników, połączonych przesmykiem. Akwen udostępniony jest obecnie dla celów nurkowania; dzierżawi go Centrum Nurkowe Kraken. Podwodne atrakcje spoczywają na głębokości 7-21 metrów, i obejmują m.in. dużego fiata, autobus, furgonetkę, łodzie oraz dawną przebieralnię robotników. Pod wodą znajduje się także granitowa tablica upamiętniająca Karola Wojtyłę, który pracował na terenie kamieniołomu podczas II wojny światowej. Maksymalna głębokość zalewu wynosi 32 m. Widoczność pod wodą potrafi sięgać 15 metrów, jednak poniżej ok. 23 metrów głębokości widoczność spada drastycznie z powodu zalegającego siarkowodoru. Na zachód od zalewu znajduje się park Skałki Twardowskiego, w którym znaleźć można różne formy krasowe (m.in. leje, żłobki i żebra krasowe).
Modelka: Kasia - 20 lat, studentka Filologii Angielskiej UJ - rodzaj spokrewnienia - siostra mojej przyszłej Żony
#1 Najwyraźniej światło wymknęło się spod kontroli. Szkoda przepaleń z lewej strony twarzy i na dekolcie. Kadr mom zdaniem niepotrzebnie udziwniony ale można uznać, że to rzecz gustu
#2 Przyjemny całokształt drastycznie psuje "kłos" niebezpiecznie blisko twarzy modelki. Gdyby się dało, warto by też użyć jakiejś blendy, żeby pozbyć się tych cieni spod nosa, ale to kwestia drugorzędna
#3 Wraz z przesuwaniem posta w dół w przeglądarce pomyślełem, że to jest to... dopóki nie pojawiły się te nienaturalnie ułożone ręce ("piesek") Szkoda, bo byłoby zdecydowanie najlepsze z serii...
Mimo wszystko, uważam, że całkiem przyjemna sesja Ci wyszła. Najważniejsze, że modelka się Ciebie nie boi. Masz więc wszelkie szanse na dużo lepsze efekty. Pozdrawiam
Nie wiem czy jest jakaś "konieczność określania się co do tej kwestii" zważywszy na to, ze jest to kategoria: Galerie / Nasze fotografie...
Krytyka konstruktywna (jak wyżej ) zawsze mile widziana.
Zamieszczone przez lamuszka
#1 Najwyraźniej światło wymknęło się spod kontroli. Szkoda przepaleń z lewej strony twarzy i na dekolcie. Kadr mom zdaniem niepotrzebnie udziwniony ale można uznać, że to rzecz gustu
#2 Przyjemny całokształt drastycznie psuje "kłos" niebezpiecznie blisko twarzy modelki. Gdyby się dało, warto by też użyć jakiejś blendy, żeby pozbyć się tych cieni spod nosa, ale to kwestia drugorzędna
#3 Wraz z przesuwaniem posta w dół w przeglądarce pomyślełem, że to jest to... dopóki nie pojawiły się te nienaturalnie ułożone ręce ("piesek") Szkoda, bo byłoby zdecydowanie najlepsze z serii...
Mimo wszystko, uważam, że całkiem przyjemna sesja Ci wyszła. Najważniejsze, że modelka się Ciebie nie boi. Masz więc wszelkie szanse na dużo lepsze efekty. Pozdrawiam
Ad. 1-2 właśnie 1 bardziej mi się podoba niż 2, bo chciałem aby kadr nie był szablonowy, a rozłożony wagowo pomiędzy dwa elementy (to drzewko na Zakrzówku to też pewne charakterystyczne miejsce) - a z uwagami się w pełni zgadzam
Ad. 3 Pierwszy raz spotkałem się z określeniem "piesek" - ale faktycznie - idealnie trafne Szczerze mówić, nie zwróciłem uwagi na ręce przy fotografowaniu, a z kolei Kasia też chyba nie myślała o nich... - ale bądź co bądź to moje niedopatrzenie.
Dzięki za uwagi!
P.S. Sądziłem, że większym zarzutem będzie różna temperatura barwowa - na żywo skok był spory, bo słońce powoli sie chowało za drzewami... i nagle ze złota przeszło w błękit... to widać mimo próby zniwelowania WB
Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232.
Powód: Automerged Doublepost
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Nie wiem czy jest jakaś "konieczność określania się co do tej kwestii" zważywszy na to, ze jest to kategoria: Galerie / Nasze fotografie...
Krytyka konstruktywna (jak wyżej ) zawsze mile widziana.
Konieczności nie ma, ale już z tyloma różnymi reakcjami na krytykę się spotkałem, że wolę najpierw poprosić autora o samookreślenie się.
lamuszka chyba właściwie temat wyczerpał(a?) (kadry, przepalenia, ułożenie rąk) więc tylko się pod tym podpiszę "Najważniejsze, że modelka się Ciebie nie boi. Masz więc wszelkie szanse na dużo lepsze efekty." i próbuj dalej.
lamuszka chyba właściwie temat wyczerpał(a?) (kadry, przepalenia, ułożenie rąk) więc tylko się pod tym podpiszę "Najważniejsze, że modelka się Ciebie nie boi. Masz więc wszelkie szanse na dużo lepsze efekty." i próbuj dalej.
Jeśli kwestią są kadry, to faktycznie, widzę jeszcze parę z tym problemów - jednak chyba podstawą jest jakiś własny gust i sprawa tego czy dany kadr wpada nam w oko czy nie. Tutaj widzę, że jeszcze drobne przycięcia modelki (3), kilka problemów z kompozycją (np. 4 nie ma jeszcze jakoś dobrze uchwyconych "mocnych punktów", a na 2 jest tez problem tego kłosa - co prawda to prawda Z kolei nr 1 będę bronił, bo po prostu mi się podoba ...
Jak ktoś chce, to mogę naszkicować, dlaczego powinno być to dobre - ale to będzie raczej moja interpretacji zasady kompozycji, adekwatnej dla rysunku odręcznego
Własne przemyślenie: dwie linie - jedna horyzontu [pozornego - oddzielającego zieleń od nieba], druga jako oś głowy i drzewka - tworzą układ nieźle się wpisujący w ramkę - oś trafia w narożnik, linia horyzontu, ją załamuje pod kątem 90st. zmniejszając jej wagę; proporcja barw i akcent (róż) też mi pasuje...
Z przepaleń z kolei moge jeszcze zejść - sprawdziłem w RAWie - jest ok, wszystko robiłem na -2/3EV.
Ułożenia rąk nie zmienie, ale fakt - będę teraz zwracał uwagę na "pieski" :P
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Ułożenia rąk nie zmienie, ale fakt - będę teraz zwracał uwagę na "pieski" :P
Warto przed naciśnięciem spustu rozejrzeć się po wizjerze, ocenić modelkę, światło - takie ułamkowosekunmdowe ocenienie.
Warto mieć przy tym cierpliwą modelkę - ileż to już razy się zdarzało że już już mam robić zdjęcie, dziewczyna się stara trzymać pozę, a tu ja nagle odstawiam aparat od oka i "popraw grzywkę, wciągnij brzuch, łopatki do siebie, głowa lekko w lewo, patrz w obiektyw a nie obok niego, obróć się trochę tu to lepsze światło będzie, przypudruj czoło i policzki, korektor rozjaśniający pod oczy, przyczesz włosy, paproch na włosach, wyprostuj bluzeczkę bo fałdki, schowaj ramiączko/metkę" itd itp - to wszystko widać w wizjerze... byle się nie zatracić w pstrykaniu i przed każdym ujęciem dokładnie się rozejrzeć i przyjrzeć. Diabeł tkwi w szczegółach i modelka powinna to rozumieć.
Na ułożenie rąk jest jedna dobra rada "Nie wiesz co zrobić z rękami? To nic z nimi nie rób! " (Bodajże Yennefer do Ciri w książkach o Wiedźminie jak się na bal szykowały...)
Komentarz