laptop + dobry monitor ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Poohutch
    Bywalec
    • 2005
    • 156

laptop + dobry monitor ?

Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.

Chcę kupić notebooka, który będzie służył przede wszystkim do aplikacji biurowych i netu (praca zarobkowa), ale również do obróbki zdjęć (rozrywka). Oprogramowanie, z jakiego będę korzystał to Photoshop Elements, z czasem może CS3.

Ponieważ wiem jakie znaczenie ma dobry monitor, chcę podpiąć do tego notebooka jakiś monitorek na matrycy PVA, o wysokiej rozdzielczości i dużej przekątnej (powiedzmy 24" HD).

Jeżeli podepnę do mojego 5-letniego staruszka ze zintegrowanym na płycie układem SIS jakiś lepszy monitor, obraz jest nieostry i jakby drgał, a kolory pozostawiają sporo do życzenia (porównując do obrazu na tym samym monitorze podpiętym do stacjonarngo kompa z budżetowym radeonem). Przy zakupie nowego notka chciałbym uniknąć tego problemu i móc pracować na dobrej jakości monitorze bez takich atrakcji.

Zakładam, że w grę wchodzą tylko notki z dedykowanymi kartami graficznymi. Czy moglibyście coś konkretnego polecić (konkretną kartę, notebooka)? Jakieś uwagi? Czy takie rozwiązanie ma sens? (tak, wiem, lepiej mieć 2 komputery).

Pozdrawiam
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Byle karta miała wyjście DVI-D, a będzie dobrze.

Komentarz

• Poohutch
      Bywalec
      • 2005
      • 156

Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?
      Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego

Komentarz

• myciek
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 26

Zamieszczone przez Poohutch
        Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.(...)
        Pewne rzeczy się chyba nie dezaktualizują. Wyjście karty graficznej na zewnętrzny monitor musi po prostu mieć parametry, które odpowiadają monitorowi. Jeśli karta nie potrafi podać rozdzielczości odpowiadającej rozdzielczości własnej monitora (i jeszcze odpowiedniej częstotliwości i liczbie kolorów) to monitor to przeskaluje, czego efektem będzie mało ostry obraz.

Wyjście DVI-D ("D" jest ważne) faktycznie poprawia jakość sygnału, który dochodzi do monitora.

Takie rozwiązanie ma sens - jeśli jest się czasem w ruchu to dużo wygodniejsze niż 2 komputery. Sam mam drugi monitor 19" podpięty do również 5-letniego staruszka i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?
        Bardzo często pociągnie - ale o tym przeczytaj w parametrach komputera.
        Ostatnio edytowany przez myciek; 13946. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ?
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Poohutch
            Bywalec
            • 2005
            • 156

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, sprzęt komputerowy to nie jest obszar gdzie poruszałbym sie sprawnie. Poza tym, przy nieco nietypowych oczekiwaniach czasem trudno znaleźć odpowiedź. Na przykład informacje o maksymalnych rodzielczościach zintegrowanych układów graficznych często podawane są dopiero w instrukcjach obsługi komputerów, co utrudnia poszukiwania odpowiedniego sprzętu, dlatego prosiłem o wskazanie konkretnych modeli kart/układów zintegrowanych, które obsłużą full HD i zapewnią odpowiednią jakość kolorów i ostrość przy tej rozdzielczości na monitorze (konkretnie eizo S2431W).

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

Zamieszczone przez Cichy
              A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ?
              W moim DELLu D800 sygnał analogowy jest tak przekontrastowiony, że żadna regulacja monitora tego nie zrekompensuje. Nie mam DVI.

Komentarz

• Poohutch
                Bywalec
                • 2005
                • 156

Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę

Komentarz

• --RUMIANY--
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 24

Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę
                    To weź Apple - one mają DVI
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Poohutch
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 156

Czyli jednak tradycyjne wyjście VGA wystarczy? Poza tym sprzęt wygląda super, choć wolałbym, żeby nie kosztował więcej niż w/w monitor (circa 4k) ale takie już są te dylematy. Poszukam, może inne modele mają te same układy graficzne.

Zamieszczone przez czornyj
                      To weź Apple - one mają DVI
                      Nie mam uczulenia na apple, o ile wiem jest office dla OSX, czyli warunek obowiązkowy spełniony, mam też miłe doświadczenia z makami sprzed 10 lat, tyle że mam wrażenie, że moje potrzeby może zaspokoić tańszy sprzęt - ot, cała filozofia.
                      Ostatnio edytowany przez Poohutch; 3772.

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Inni producenci prawdopodobnie obługują DVI poprzez replikator portów / stację dokującą.
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• bercow
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 226

Zamieszczone przez --RUMIANY--
                          Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

IBM tak, seria t tak, ale hm t42, reszta juz Lenevo tylko oznaczone IBM, a to calkiem inna bajka, co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to niedemon szybkosci,

Czy to ma sens, zalezy, czy naprawde jest Ci potrzebny laptop w terenie, nie lepiej kupic wlasnie cos pokroju IBM t40/41/42, co nie jest drogie, a PS zawsze odpalisz, tytanowy, mocne zawiasy itd. a wiec lapek do pracy i jakis PC do domu. Pamietaj ze laptop to laptop, i dogoni PC jak masz 16k na alliena, aby byl super wydajny, i nastepne 16k na panasonica aby byl super wytrzymaly (takie anomalie). Zawsze masz dwa kompy. W cenie tego lapka z grafika (ktora i tak nie bedzie powalac) mozesz miec wydaje C2d z 4GB i jakims 8800 na pokladzie, chodz grafika w PS to nie podstawa, tam CPU, RAM, HDD)

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie

Co do "asus, acer, fujitsu-siemens" acer ma najblzszy serwis w czechach, pracowalem w sklepie, podziekuje. fujitsu-siemens, moze komorki, albo jakis sprzet medyczny, jakos nie jestem przekonany, zle doswiadczenia, asus, ciezko cos powiedziec, nie pracowalem na takim, sprzet asus ma bardzo dobry, dobry serwis, i wogole.

Zeby poprzec jakos swoje slowa lapek z wydajna grafika i CPU taki idealny do PS.

2.4Ghz, 1024MB 8800 GTX, 4GB DDR,400 G - 6,999PLN

I PC, tak na szybko.

1. Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz (S775) BOX
                          2. OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1000MHz Platinium CL5-5-5
                          3. WD Caviar SE-16 400 GB WD4000AAKS 16MB cache SATA-II 224.00 Średnia ilość.
                          4. GeForce 8800 GTX EVGA 768MB TV & 2x DVI (PCI-E) + Crysis
                          5. Asus P5K Premium/ WIFI-AP Intel P35
                          6. Modecom Active - bialy-czarny

Razem brutto: 2939.00 @komputronik

edit:
                          I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow.
                          Test wydajnosci procesorow w laptopach.
                          Ostatnio edytowany przez bercow; 13867.
                          Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                          dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                          nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• Poohutch
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 156

Zamieszczone przez bercow
                            co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to niedemon szybkosci,
                            Ależ ja nie potrzebuję super wydajnej karty do 3D i tak nie grałem w nic innego niż szachy od 10 lat! No chyba, że te super 2x geforce 95680 1gb ddr3SLI do czegoś mi się przydadzą w power poincie albo PS elements albo DViXie?

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie
                            Wiem, że nie będzie tak szybki jak stacjonarny, na ten kompromis się już zgodziłem. Nie zarabiam zdjęciami na życie, nie siedzę w PSie 8h/dzień. Pytam tylko o jakość obrazu. Myślę, że sata 5400 obr. będzie musiało wystarzyć.

I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow. Test wydajnosci procesorow w laptopach.
                            Niewiele mi to mówi, ale nazwa "3dmark" kojarzy mi sie z grafiką 3d.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Ło tam, najważniejszy jest W MIARĘ nowy procek i markowa karta ATI lub GF i sporo RAMU.

Mam 2 laptoki, jeden z procem z pierwszej dziesiątki i jeden z 50-tki, różnicy w szybkości między nimi wyraźnej nie ma (30% na korzyść tego lepszego), procki Core 2 Duo 2.4 vs Dual Core 1.8. Teoretycznie różnica trzech generacji, w praktyce tego nie widać.
                              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...