[bercow] LOTOS Gdańsk - PSŻ Poznań

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bercow
    Bywalec
    • 2007
    • 226

[bercow] LOTOS Gdańsk - PSŻ Poznań

W pierwszym spotkaniu rundy rewanżowej pierwszoligowych rozgrywek LOTOS pokonał na swoim torze 53:38 poznański PSŻ Milion Team. Gdańszczanie zainkasowali tym samym trzy punkty meczowe, zdobywając pierwszy w tym sezonie bonus.

Witam.

Pare fotek z dzisiejszego meczu, to moj pierwszy taki wypad z aparatem, i debiut w fotografi sportowej, pytania, sugestie, spostrzezenia Najwiekszy problem to kurz, wszedzie, po kazdym przejedzie jest go pelno wszedzie, no i wszelkiego rodzaju plotki, murki i inne slupy :P Ale sa i pozytywy, stadion to konstrukcja wieloletnie, i mozna wedrowac praktycznie na okolo, nie ma czegos takiego jak podzial na sektory, tylko Vip i normalny

1.
    238mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    2.
    209mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    3.
    271mm; F16; 1/250 sek.; ISO-100
    4.
    300mm; F22; 1/250 sek.; ISO-100
    5.
    161mm; F18; 1/160 sek.; ISO-100
    6.
    109mm; F16; 1/160 sek.; ISO-100
    7.
    84mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    8.
    300mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    9.
    200mm; F18; 1/250 sek.; ISO-100
    10.
    209mm; F16; 1/320 sek.; ISO-100
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D
  • bercow
    Bywalec
    • 2007
    • 226

Aż takie dno ??
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Z tym dnem to nie ma co przesadzać, ale foty istotnie sa mocno takie sobie.
      Generalne uwagi:
      - ostrość:cześć nie trafiona, część źle zmniejszona do prezentacji w necie
      - centralne kadry: w fotografii sportowej jak najbardziej dopuszczalne, ale nie na większości zdjęć w serii
      - kadrowanie, generalnie: nie wrzucałeś tego do gazety, na 15 minut przed zamknięciem numeru, mogłeś trochę podocinać te foty, niektóre bardzo by na tym zyskały
      - jak dla mnie za dużo kadrów z góry (choć to pewnie kwestia ograniczeń płynących z focenia z trybun, bez akredytacji)
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• pawelloon
        Bywalec
        • 2005
        • 128

Akurat jestem specjalista w tej kategorii)
        Parametry w ogole nie pasuja do tego typu fotografii.
        Co to za przysłona i czas?
        Kompletny "kontrast" parametrów stosowanych w fotografii sportowej.
        Musisz jeszcze duzo popracowac....
        Pozdr

Komentarz

• gushman
          Coś już napisał
          • 2008
          • 68

Też cokolwiek poruszam się z aparatem po meczach żużlowych (no dobra, 90% zdjęć robię na zawodach ) i też Ci coś podpowiem.

Po pierwsze: Koledzy zauważyli, kiepsko z ostrością. Przy takiej pogodzie można zdecydowanie szybciej robić fotki: 1/500 sek. i mniej. Spokojnie zejdź z przysłonami niżej na korzyść czasu.

Po drugie: kadry za szerokie. Domyślam się, że mocniejsze kadrowanie jeszcze bardziej popsułoby zdjęcia, ale gdy już uporasz się z ostrością, to śmiało tnij puste kawałki toru. Oczywiście nie ma reguły i czasem szeroki plan ma uzasadnienie, ale u Ciebie go czasem brak.

PS Takie kadry w Gdańsku to ja miałem przeszło 10 lat temu: http://gluszak.pl/zdjecia/jacek.jpg, http://gluszak.pl/zdjecia/jacek1.jpg.

Pozdrawiam!

Komentarz

• bercow
            Bywalec
            • 2007
            • 226

ale czy przy tym np. f5,6 nie bylo by za malej GO, bo z tego co wyczytalem, wieksze f wieksza GO (do pewnego stopnia), oki postaram sie dawac wieksze czasy i mniejsza przyslone

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

f16 - f18?! O dyfrakcji kolega slyszal kiedys? Mydlo masz na tych zdjeciach glownie przez przeslone.

Imo spokojnie maks f8 i bardzo krotkie czasy.
              www.kwapisz.org

Komentarz

• andres
                Początki nałogu
                • 2006
                • 257

Zamieszczone przez bercow
                ale czy przy tym np. f5,6 nie bylo by za malej GO, bo z tego co wyczytalem, wieksze f wieksza GO (do pewnego stopnia), oki postaram sie dawac wieksze czasy i mniejsza przyslone
                co nieco sportu zdarza mi się focić i w 90% przypadków robię na 2.8
                zdjęcia bardzo przeciętne - przykro to mówić
                kompakcik i stara smiena
                www.sport.3ct-phototeam.pl
                http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• gushman
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 68

Zamieszczone przez bercow
                  To byłoby popadanie w kolejną skrajność. Jak pisze Kolega poniżej, przy takim świetle f8 byłoby w sam raz. I to nie jest tak, że im wyższa przysłona, tym lepiej.

Komentarz

• basala
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 615

Zamieszczone przez andres
                    zdjęcia bardzo przeciętne - przykro to mówić
                    Byłoby Ci znacznie mniej przykro gdybyś spojrzał na informację o wieku kolegi. Oj, dyplomatą ani pedagogiem to Ty nie jesteś.

Komentarz

• karollsz

wg mnie bardzo slabe zdjecia - malo ostre , nietrafione kadry - z gdanskich trybun mozna naprawde ustrzelic b. fajne fotki niejednokrotnie lepsze niz jak bys byl na torze, czasy 1/400 , 1/500 wystrczajace do tego typu zdjec

pozdr

Komentarz

• DonBolano
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 331

No nic. Bede musial sie wybrac na Stadion Miejski w Ostrowie na mecze KM Ostrów albo chociaż na trening i zobaczę, co ja zdzialam
                        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

Pracuję...