Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
:rolleyes: Trochę się rozgadałem, ale jestem na etapie uzbrajania mojej 350-ki, i chciałbym przed zakupem zasięgnąć porady.
Dość często bawię się makrofotografią i do tej pory w moim Sonym F717 używałem wężyka elektronicznego na kabel. W 350D istnieje możliwość sterowania podczerwienią, co jest bardziej wygodne. Ale.....
Co radzicie? Czy ktoś ma już takie sterowanie? Wiem że oprócz wyższej ceny zakupu, dochodzi jeszcze koszt baterii. Co wybrać? Przewód czy "bezprzewód"? Zauważyłem że nadajnik jest z przodu gripa, więc kiedy stoję za aparatem, nie wiem czy ten zestaw "załapie". Chyba że ten pilot jest wyłącznie do robienia autoportretów
:rolleyes: Trochę się rozgadałem, ale jestem na etapie uzbrajania mojej 350-ki, i chciałbym przed zakupem zasięgnąć porady.
Dość często bawię się makrofotografią i do tej pory w moim Sonym F717 ...
Zobacz spec tych pilotow na migawke. Wiekszość, jesli nie wszystkie, ma dość duze opóźnienie wyzwolenia migawki + tylko jedno polozenie spustu - 'do oporu'. Ja tam preferuje wężyk.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
wezyk zdecydowanie.... rzeczywiscie pilot ma duze opoznienie. a wezyk pozostanie zawsze wezykiem, czasem przydalby sie tylko dluzszy Proponuje zaopatrzyc sie w alternatywne rozwiazanie niz Canona oryginalny. Funkcjonalnosc ta sama, a cena duzo nizsza. Ja przykladowo uzywam z powodzeniem w mojej 20D wezyka firmy Adidt
Dodam tylko, że wężyki Adidt są bardzo tanie (do 20D na Allegro po 69 zł, do trzysetek po 49 zł, oryginały Canona odpowiednio po 190 zł i 120 zł) w porównaniu do tych bezprzewodowych wyzwalaczy (ok. 600 zł). Zaoszczędzoną kwotę odłożyć na poczet nowego szkła, lampy itp.
Pojawiły się też samoróbki do trzysetek po ok. 17-25 zł, np tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=52654226
wezyk zdecydowanie.... rzeczywiscie pilot ma duze opoznienie. a wezyk pozostanie zawsze wezykiem, czasem przydalby sie tylko dluzszy Proponuje zaopatrzyc sie w alternatywne rozwiazanie niz Canona oryginalny. Funkcjonalnosc ta sama, a cena duzo nizsza. Ja przykladowo uzywam z powodzeniem w mojej 20D wezyka firmy Adidt
Hmm, fajny, ale gdzie go w PL kupic ?? Bo na Allegro go nie ma (albo jestem juz slepy)
To chyba nie sa Adidt, ale wygladaja porzadnie. Szkoda tylko ze ten do mojego aparatu jest taki drogi
Jeszcze jedna sprawa, kiedy przeczytalem na prfc ze komus ten wezyk od Foto-Tip'a nie dzialal, nie wiem jak sie sprawa potoczyla dalej, ale warto wyprobowac go przed zakupem...
Pilot ma jedną przewagę.. mozna sobie robić autoportrety albo zdjecia z lubą... wyzwalasz niepostrzeżenie i masz do wyboru opcje: wyzwalanie natychmiastowe lub po 2 s.
Do autoportretow wystarczy wbudowane opoznienie 10s
Taaaaaaa, ja kiedys chcialem sobie zrobic zdjecia do dyplomu wlasnie w taki sposob, po 5-tym zdjeciu juz bylem tak spocony ze szkoda gadac. Co sie wtedy nameczylem to tylko ja wiem
wg mnie jest zerowe..... jakoś nie zwracałem na to uwagi, ale gdyby jakies było, to bym zwrócił. poza tym z pilotem większość zdjęć wykonuje się z opóźnieniem 2 sek, mirror lockup (ustawiasz funkcją CF i suwaczkiem na pilocie) - i to działa w 100% poprawnie, czyli zawsze 2 sek.
należy tylko pamiętać, że aparat dopiero po naciśnięciu pilota zaczyna ustawiać AF, więc ten czas nalezy doliczyć - jeżeli ustawimy aparat w trudnych warunkach dla AF, to opóźnienie wzrośnie, a jeżeli nie ustawi AF, to nigdy nie zrobi fotki (chyba, że MF).
od lat używam pilota (właśnie RC-1) i wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie, chwalę to sobie i polecam innym:
- nie ma plączących się kabelków,
- jest maciupci, mieści się w dłoni i nie przeszkadza w ręku, gdy latasz po studio,
- nie trzeba podchodzić do aparatu, żeby cyknąć następne zdjęcie,
- jest zawsze przy aparacie bardzo sprytnie przypięty do paska (to dotyczy niestety tylko canona i rc-1),
- przy zdjęciach grupowych można - będąc samemu na foto - cyknąc kilka fotek pod rząd - z reguły ta pierwsza nie jest dobra, najlepsze są drugie (ludzie rozluźnieni, bo aparat niby juz strzelił),
- praktycznie wszystkie ważniejsze zdjęcia robiłem z pilota na 2 sek + mirror lockup.
ponadto:
- w pomieszczeniach nie ma problemu z "trafieniem" pilotem w aparat, choć czasami może to być trudne (czujnik rzeczywiście tylko z przodu), ale sygnał też dobrze odbija się od ścian i sufitu,
- zasięg pilota 3..5m - dużo więcej niz kabelek,
- baterie w pilocie nie zuzywają się - pilot działa tylko w chwili wciskania spustu (1 impuls), czyli prawie wcale (mój pilot ma z 8 lat i nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek wymieniał bateryjki),
- cena za rc-1 nie powala (patrzę na allegro: są w okolicach 100 pln).
ale faktycznie na dworze w słońcu zasięg pilota drastycznie spada, lub staje się on prawie bezużyteczny.
to tyle jeżeli chodzi o moje doświadczenia i pilociki...
i jedna ciekawa uwaga: wszystko co napisałem potrafi eos 350D (300D nie testowałem), a nie potrafią 20D, 1D, 1Ds (brak 2 sek + mirror lockup), co dla mnie niestety zdyskwalifikowało te maszynki, a "trzystapięćdziesiątka" zapunktowała, i to mocno :smile:
Komentarz