Spust migawki na pilota czy kabel?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roqfort
    Bywalec
    • 2005
    • 149

Spust migawki na pilota czy kabel?

:rolleyes: Trochę się rozgadałem, ale jestem na etapie uzbrajania mojej 350-ki, i chciałbym przed zakupem zasięgnąć porady.
    Dość często bawię się makrofotografią i do tej pory w moim Sonym F717 używałem wężyka elektronicznego na kabel. W 350D istnieje możliwość sterowania podczerwienią, co jest bardziej wygodne. Ale.....
    Co radzicie? Czy ktoś ma już takie sterowanie? Wiem że oprócz wyższej ceny zakupu, dochodzi jeszcze koszt baterii. Co wybrać? Przewód czy "bezprzewód"? Zauważyłem że nadajnik jest z przodu gripa, więc kiedy stoję za aparatem, nie wiem czy ten zestaw "załapie". Chyba że ten pilot jest wyłącznie do robienia autoportretów
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Roqfort
    :rolleyes: Trochę się rozgadałem, ale jestem na etapie uzbrajania mojej 350-ki, i chciałbym przed zakupem zasięgnąć porady.
    Dość często bawię się makrofotografią i do tej pory w moim Sonym F717 ...
    Zobacz spec tych pilotow na migawke. Wiekszość, jesli nie wszystkie, ma dość duze opóźnienie wyzwolenia migawki + tylko jedno polozenie spustu - 'do oporu'. Ja tam preferuje wężyk.

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Roqfort
      Bywalec
      • 2005
      • 149

No i o to mi chodziło :-) Dzięki za pomoc!

Komentarz

• jdw
        Bywalec
        • 2005
        • 139

Niektóre piloty do TV, hifi itp radzą sobie z odpalaniem migawki, więc popróbuj, co Ci szkodzi.

Komentarz

• timmy

wezyk zdecydowanie.... rzeczywiscie pilot ma duze opoznienie. a wezyk pozostanie zawsze wezykiem, czasem przydalby sie tylko dluzszy Proponuje zaopatrzyc sie w alternatywne rozwiazanie niz Canona oryginalny. Funkcjonalnosc ta sama, a cena duzo nizsza. Ja przykladowo uzywam z powodzeniem w mojej 20D wezyka firmy Adidt

Komentarz

• skrzat
            Początki nałogu
            • 2004
            • 440

Dodam tylko, że wężyki Adidt są bardzo tanie (do 20D na Allegro po 69 zł, do trzysetek po 49 zł, oryginały Canona odpowiednio po 190 zł i 120 zł) w porównaniu do tych bezprzewodowych wyzwalaczy (ok. 600 zł). Zaoszczędzoną kwotę odłożyć na poczet nowego szkła, lampy itp.
            Pojawiły się też samoróbki do trzysetek po ok. 17-25 zł, np tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=52654226
            Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• Polaco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1135

Zamieszczone przez timmy
              wezyk zdecydowanie.... rzeczywiscie pilot ma duze opoznienie. a wezyk pozostanie zawsze wezykiem, czasem przydalby sie tylko dluzszy Proponuje zaopatrzyc sie w alternatywne rozwiazanie niz Canona oryginalny. Funkcjonalnosc ta sama, a cena duzo nizsza. Ja przykladowo uzywam z powodzeniem w mojej 20D wezyka firmy Adidt
              Hmm, fajny, ale gdzie go w PL kupic ?? Bo na Allegro go nie ma (albo jestem juz slepy)
              Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
              Troche moich knotow

Komentarz

• skrzat
                Początki nałogu
                • 2004
                • 440

Oryginał Canona za 119zł : http://allegro.pl/show_item.php?item=52571924
                Zamiennik (najprawdopodobniej Adidt) za 49 zł: http://allegro.pl/show_item.php?item=52983752

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Zamieszczone przez skrzat
                  Oryginał Canona za 119zł : http://allegro.pl/show_item.php?item=52571924
                  Zamiennik (najprawdopodobniej Adidt) za 49 zł: http://allegro.pl/show_item.php?item=52983752
                  To chyba nie sa Adidt, ale wygladaja porzadnie. Szkoda tylko ze ten do mojego aparatu jest taki drogi

Jeszcze jedna sprawa, kiedy przeczytalem na prfc ze komus ten wezyk od Foto-Tip'a nie dzialal, nie wiem jak sie sprawa potoczyla dalej, ale warto wyprobowac go przed zakupem...
                  Troche moich knotow

Komentarz

• Yooreck
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 67

Pilot ma jedną przewagę.. mozna sobie robić autoportrety albo zdjecia z lubą... wyzwalasz niepostrzeżenie i masz do wyboru opcje: wyzwalanie natychmiastowe lub po 2 s.

Komentarz

• skrzat
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 440

Do autoportretow wystarczy wbudowane opoznienie 10s

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Zamieszczone przez skrzat
                        Do autoportretow wystarczy wbudowane opoznienie 10s
                        Taaaaaaa, ja kiedys chcialem sobie zrobic zdjecia do dyplomu wlasnie w taki sposob, po 5-tym zdjeciu juz bylem tak spocony ze szkoda gadac. Co sie wtedy nameczylem to tylko ja wiem
                        Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Do autoportretow to sie przydaje laptop/komp ostatecznie, z DSLRRemotePro (www.breezesys.com) albo ostatecznie i Canon Remote Capture.

Komentarz

• fotofx
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 44

Kto zna opóźnienie RC-1 przy 350D ?

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez fotofx
                              Kto zna opóźnienie RC-1 przy 350D ?
                              wg mnie jest zerowe..... jakoś nie zwracałem na to uwagi, ale gdyby jakies było, to bym zwrócił. poza tym z pilotem większość zdjęć wykonuje się z opóźnieniem 2 sek, mirror lockup (ustawiasz funkcją CF i suwaczkiem na pilocie) - i to działa w 100% poprawnie, czyli zawsze 2 sek.

należy tylko pamiętać, że aparat dopiero po naciśnięciu pilota zaczyna ustawiać AF, więc ten czas nalezy doliczyć - jeżeli ustawimy aparat w trudnych warunkach dla AF, to opóźnienie wzrośnie, a jeżeli nie ustawi AF, to nigdy nie zrobi fotki (chyba, że MF).

od lat używam pilota (właśnie RC-1) i wg mnie to jest najlepsze rozwiązanie, chwalę to sobie i polecam innym:
                              - nie ma plączących się kabelków,
                              - jest maciupci, mieści się w dłoni i nie przeszkadza w ręku, gdy latasz po studio,
                              - nie trzeba podchodzić do aparatu, żeby cyknąć następne zdjęcie,
                              - jest zawsze przy aparacie bardzo sprytnie przypięty do paska (to dotyczy niestety tylko canona i rc-1),
                              - przy zdjęciach grupowych można - będąc samemu na foto - cyknąc kilka fotek pod rząd - z reguły ta pierwsza nie jest dobra, najlepsze są drugie (ludzie rozluźnieni, bo aparat niby juz strzelił),
                              - praktycznie wszystkie ważniejsze zdjęcia robiłem z pilota na 2 sek + mirror lockup.

ponadto:
                              - w pomieszczeniach nie ma problemu z "trafieniem" pilotem w aparat, choć czasami może to być trudne (czujnik rzeczywiście tylko z przodu), ale sygnał też dobrze odbija się od ścian i sufitu,
                              - zasięg pilota 3..5m - dużo więcej niz kabelek,
                              - baterie w pilocie nie zuzywają się - pilot działa tylko w chwili wciskania spustu (1 impuls), czyli prawie wcale (mój pilot ma z 8 lat i nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek wymieniał bateryjki),
                              - cena za rc-1 nie powala (patrzę na allegro: są w okolicach 100 pln).

ale faktycznie na dworze w słońcu zasięg pilota drastycznie spada, lub staje się on prawie bezużyteczny.

to tyle jeżeli chodzi o moje doświadczenia i pilociki...

i jedna ciekawa uwaga: wszystko co napisałem potrafi eos 350D (300D nie testowałem), a nie potrafią 20D, 1D, 1Ds (brak 2 sek + mirror lockup), co dla mnie niestety zdyskwalifikowało te maszynki, a "trzystapięćdziesiątka" zapunktowała, i to mocno :smile:
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...