canon 450D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lawok

canon 450D

witam i proszę o pomoc tych którzy znają się na sprzęcie, wczoraj byłem po pierwszą moją lustrzanke w sklepie i tam zaproponowali na początek do nauki fotografowania Canona 450D z kitem + EF 50 mm f/1,8 II + EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS to ma mi wystarczyc do zabawy w domu na wycieczki w góry na spacerkach i nad wodą gdy karmie kaczki.
    Mam dwa kompakty nikona colpixa i hp o ile w domu dają rade i są ładne zdjęcia to w ogródku zrobic ładne fotki kwiatkom żony jest problem (z bliska) czy uchwycic mojego wilka w biegu to już poważny problem a zrobic fotke kolorowym ptaszkom które zamieszkały u mnie w ogrodzie to rzecz nie wykonalna są zbyt płochliwe i nie idzie podejśc na tyle blisko by pstryknąc fotke.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Ps. sorry za błędy matura była prawie 20 lat temu.:smile:
  • Tomiblax
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 27

Ale w czym Ci pomóc, bo pytania tu żadnego nie widzę...

Taki zestaw jak na początek IMO powinien wystarczyć, oczywiście wiadomo że obiektywy z serii "L" są lepsze, ale niestety droższe, wszystko zależy od zasobności portfela...
    www.tomaszbartoszynski.pl - fotografia ślubna, czyli zdjęcia ślubne i nie tylko...

Komentarz

• tigerstyle
      Bywalec
      • 2006
      • 100

Zastanów się czy czegoś z szerokiego kąta nie będzie tobie brakowało.

Komentarz

• Mumin
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 32

Jeśli ten zestaw ma służyć do nauki to kupuj i ucz się na 100% Ci wystarczy. Na tym forum najlepszy sprzęt to "doskładaj" czytając dłużej to forum i tak w końcu skończysz na L'kach, wiem co mówię

JG
        5D, 400/5.6L ;17-40/4L ;50/1.4 ;70-200/4 L;24-105/4L; M42

Komentarz

• Dragunov
          Bywalec
          • 2006
          • 172

Proponuję dobrze przestudiować instrukcję aparatu, jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka. Na forum jest natomiast wiele informacji odnośnie robienia zdjęć w różnych warunkach oraz obiektów w ruchu.
          Udanych fotek życzę.
          7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
          http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• Jasper
            Bywalec
            • 2008
            • 152

Mam ten sam zestaw plus 50 1,4 i sigma 24-70 2,8. jak na początek aż nadto. A 55-250 canona mile mnie zaskoczył. Jakość zdjęć owszem a stabilizacja super. Spokonie mogę polecić.

Komentarz

• lawok

czyli Gośc w sklepie który wygłosł mi wykład nie sprzedawca poprostu zgadaliśmy się przy aparatach miał racje, mówił że obiektywy nie są drogie ale nie są złe a potrzebe kupna lepszych obiektywów odczuje z czasem gdy zrozumiem co fotografuje i to nie z dnia na dzień.:smile:

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Jeżeli ten kit to IS to masz gruby zestaw, zapewniający wysoką jakość zdjęć i raczej umiarkowane poczucie prestiżu. W stosunku do kompaktów to przepaść jakościowa a obsługa sądzę dużo prostsza. Proponuję kupić to wszystko i focić do napotkania jakichś ograniczeń sprzętowych. Oby wszyscy tak trafnie dobierali zestaw na początek...
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• lawok

i skoro na początek to wystarczy jak mówicie to od poniedziałku jak się wyrobie z robotą i przekonam żonke że to nie jest kolejna moja zabawka będe canonistom.
                  Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Komentarz

• Zbycholek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 17

Ja bym dołożył jeszcze 18-55 IS Kit, szeroki kąt napewno Ci się przyda.
                    EOS 450D | Canon EF 50 1.8 | Hama Star 05 | Lowepro 2

Komentarz

• spoon
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 215

Zamieszczone przez lawok
                      [ciach] zaproponowali na początek do nauki fotografowania Canona 450D z kitem + EF 50 mm f/1,8 II + EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS
                      Zamieszczone przez Zbycholek
                      Ja bym dołożył jeszcze 18-55 IS Kit, szeroki kąt napewno Ci się przyda.
                      a po co mu dwa - jeden kit bedzie wystarczajaco szeroko ; )
                      I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
                      szukajka

Komentarz

• XGrzesX
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 107

Jak kupisz 450d z kitem to napisz czy AF działa prawidłowo. Przy zakupie życzę dużo szcześcia bo mi ono nie dopisało i miałem już trzy egzemplarze 450z z kitami i wszystkie oddałem sprzedawcy z powodu problemów jakie miały z ustawianiem ostrości.

Komentarz

• byniu
                          • 2008
                          • 8

Zamieszczone przez XGrzesX
                          Jak kupisz 450d z kitem to napisz czy AF działa prawidłowo. Przy zakupie życzę dużo szcześcia bo mi ono nie dopisało i miałem już trzy egzemplarze 450z z kitami i wszystkie oddałem sprzedawcy z powodu problemów jakie miały z ustawianiem ostrości.
                          Ja mam 450d i nie zaobserwowalem nieprawidlowosci w działaniu AF. Co jest wogle istotą problemu, nie trafia AF, FF/BF?

Pozdro
                          450D + 18-55 IS | 70-200 f4
                          Pentax MG + SMC PENTAX-M 50mm f2

Zenit ET

Komentarz

• XGrzesX
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 107

Zrób kilka zdjęć testowych w dwóch trybach:
                            1) za pomocą centralnego punktu AF
                            2) za pomocą trybu LiveView z ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu (włączona opcja "Tryb bez przerw LiveView")

prawdopodobnie zdjęcia zrobione w trybie 2) będzie ostrzejsze od zdjęcia zrobionego w trybie 1).

U mnie takie różnice najczęściej wychodziły przy fotografowaniu obiektów w odległości większej niż 100 metrów i najmniejszej przysłonie. Chętnie bym zobaczył Twoje zdjęcia testowe, jeśli możesz to pokaż je i napisz gdzie była ustawiana ostrość.

Komentarz

Pracuję...