Jaki program do prostych broszurek ipt????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • patart
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 37

Jaki program do prostych broszurek ipt????

Zastanawiam sie jaki program jest dobry (nie zaskaplikowany-nie zamierzam skladac gazet) prgram do nauki skladania prostych broszurek, ulotek itp. z wykorzystaniem zdjec.
    Mam od kumpla PS cs3 do pocwiczenia oraz elements 6, ktorego uzywam do obrobki fotek.
    Chcialbym sie w poduczyc Photoshopa w tym kierunku.
    Ale moze macie jakies inne sugestie??? Moze Ilustrator???
    Prosze o pomoc. Nie chce sie ladowac w nauke programu a za 2 tygodnie odkryc ze jest inny, ktory robi te same operacje latwiej i prosciej.
    Patryk
    2*5D II,40D, A-1 no i szkla czywiscie.
  • bercow
    Bywalec
    • 2007
    • 226

ilustrator jak nie corel, a jak proste proste to cos z Office "Publischer" (nie wiem jak sie pisze)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez patart
      Zastanawiam sie jaki program jest dobry (nie zaskaplikowany-nie zamierzam skladac gazet) prgram do nauki skladania prostych broszurek, ulotek itp. z wykorzystaniem zdjec.
      Mam od kumpla PS cs3 do pocwiczenia oraz elements 6, ktorego uzywam do obrobki fotek.
      Chcialbym sie w poduczyc Photoshopa w tym kierunku.
      Ale moze macie jakies inne sugestie??? Moze Ilustrator???
      Prosze o pomoc. Nie chce sie ladowac w nauke programu a za 2 tygodnie odkryc ze jest inny, ktory robi te same operacje latwiej i prosciej.

Proste broszurki to możesz opracować przy pomocy zwyczajnego MS WORD, co wielokrotnie robiłem, zakładając że masz zdjęcia wcześniej opracowane przy pomocy PS, czy innego programu do obróbki zdjęć.
      Pozdrówka
      m_o_b_y
      --------------------------------------------------------

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

zdecydowanie Corel Draw od wersji 9.0 w górę
        Moim zdaniem prościej się nie da.
        Jest tak prosty i zarazem dobry, że w PS obrabiam tylko obrazy, które później wstawiam do Corela.
        A tych co piszą MS Word (wybacz m_o_b_y) nie słuchaj, bo Word to nieporozumienie :-) Niby prosty, ale tylko do prostych rzeczy, bo z trudniejszymi zaczynają się schody.
        Jeżeli będziesz chciał (być może kiedyś) drukować w drukarni, to żadna ci nie przyjmie pliku w Wordzie - w Corelu każda.
        Corel to standard - tak jak PS w obrazach, albo excel w arkuszach
        Poza tym w Corelu zrobisz wszystko - wizytówki, papier firmowy, ulotkę, folder, okładkę na płytę, plakat, tablicę reklamową, itd.

Komentarz

• patart
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 37

dzieki. nigdy nie probowalem nic robic w Corelu. Prosty w obsludze powiadasz. wystarczy podrecznik, czy lepiej sie zapisac na krotki kursik??
          Patryk
          2*5D II,40D, A-1 no i szkla czywiscie.

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

Najlepszy do składu, zarówno prostego jak i skomplikowanego jest InDesign....Ale jeśli nie chcesz wchodzić w ten edytor, tak jak pisze RNz corel ci starczy w zupełności. Excelem możesz od biedy zrobić prostą reklamówkę,pod warunkiem,że elementy graficzne i fotografie będziesz miał wyedytowane czymś do tego przeznaczonym.
            C-F-K - forever

Komentarz

• bercow
              Bywalec
              • 2007
              • 226

Zamieszczone przez RNz
              A tych co piszą MS Word (wybacz m_o_b_y) nie słuchaj, bo Word to nieporozumienie :-) Niby prosty, ale tylko do prostych rzeczy, bo z trudniejszymi zaczynają się schody.
              Jeżeli będziesz chciał (być może kiedyś) drukować w drukarni, to żadna ci nie przyjmie pliku w Wordzie - w Corelu każda.
              Czemu jezeli to ma byc do prostych, to Word sie nadaje jak najbardziej , chociaz moze lepszy byl by publisher/corel/PS, ale taki soft kosztuje , a Worda ma kazdy xD, jak nie to OpenOffice, tez mozna zlozyc, jezeli to ma byc broszura BW, A4, to dajesz trzy kolumny, piszes prosta grafika, i jesziesz na mase, a jezeli przyjdziesz z plikiem *.doc, i poprosisz o 10k ulotek to gwarantuje ze Ci wydrukuja, bo nie problem, to odpalic skopiowac cale do corela jako grafike, i druknac, a klient za to placi. W kazdym formacie by przyjeli ktory udalo by sie im odtworzyc, jak zaplacisz, chyba ze duza firma co drukuje 100k+ jedno zlecenie, i sie drobnica nie zajmuje.
              dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował

Komentarz

• RNz
                Uzależniony
                • 2007
                • 708

Zamieszczone przez bercow
                Czemu jezeli to ma byc do prostych, to Word sie nadaje jak najbardziej , chociaz moze lepszy byl by publisher/corel/PS, ale taki soft kosztuje , a Worda ma kazdy xD, jak nie to OpenOffice, tez mozna zlozyc, jezeli to ma byc broszura BW, A4, to dajesz trzy kolumny, piszes prosta grafika, i jesziesz na mase, a jezeli przyjdziesz z plikiem *.doc, i poprosisz o 10k ulotek to gwarantuje ze Ci wydrukuja, bo nie problem, to odpalic skopiowac cale do corela jako grafike, i druknac, a klient za to placi. W kazdym formacie by przyjeli ktory udalo by sie im odtworzyc, jak zaplacisz, chyba ze duza firma co drukuje 100k+ jedno zlecenie, i sie drobnica nie zajmuje.
                Ano temu, że:
                - plik zapisany w Wordzie na innym komputerze bardzo często się "rozjeżdża" i wygląda inaczej niżby chciał autor.
                - dlatego, że nie da się naświetlić klisz z Worda, wiec taki plik i tak trzeba przerabiać i wklepywać np w Corela i wtedy znowu wygląda inaczej nić chce autor i dodatkowo płacisz za przygotowanie projektu
                - wstawianie jakichkolwiek fotek do Worda i ich ustawianie to tragedia
                - ustawianie tekstu w kilku kolumnach i, nie daj boże ich zmiana - tragedia
                - w Wordzie nie możesz zwymiarować co do milimetra grafiki, tekstu
                - jeżeli chcesz być pewny, że wydruk będzie wyglądał tak jak TY chcesz, a nie TWÓJ PROGRAM, to Word odpada
                wystarczy, czy jeszcze? :-)

Moim zdaniem praca w Wordzie ma się tak do pracy w Corelu, jak MS Paint do Photoshopa...
                Owszem w MS Paincie też można... :-)

Do [patart]: myślę, że podręcznik wystarczy, a nawet samouczek w Corelu :-)

Komentarz

• bercow
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 226

Nie cytuj postu nad postem.

i kazde z twoich wypowiedzi mozna by zakonczyc tak jak napisales w pierwszej "dodatkowo płacisz za przygotowanie projektu" i tak ja napisalem "a klient za to placi".

Komentarz

• RNz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 708

Nie cytuj postu nad postem.
                    a to dlaczego?

i kazde z twoich wypowiedzi mozna by zakonczyc tak jak napisales w pierwszej "dodatkowo płacisz za przygotowanie projektu" i tak ja napisalem "a klient za to placi".
                    To akurat był DRUGI argument. Ale dziękuję za złożenie broni :-)

Komentarz

• bercow
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 226

jedna sprawa maja problem z wielkim transferem, ale z drugiej strony kazdy ma w to wylane, z moderatorow tez , wiecej tutaj link

i caly temat
                      Ostatnio edytowany przez bercow; 13867.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

jedna sprawa maja problem z wielkim transferem, ale z drugiej strony kazdy ma w to wylane, z moderatorow tez , wiecej tutaj link

i caly temat
                        Ja nie mam nic przeciw cytowaniu postu nad postem a nawet jestem ZA. Oby tylko to nie był np cały długi post a konkretny fragment. Wtedy wiadomo konkretnie do czego się dana wypowiedź odnosi.
                        Więc kolego bercow - nie czepiaj się forumowiczów o nie cytowanie postów nad ich własnym postem. Z góry dziękuję 8) .
                        Niezależnie od transferu - damy radę w lepszy sposób niż dopisywanie i pilnowanie nieistniejących wymogów netykietowych.

Komentarz

Pracuję...