CF 4 GB King memory - testował ktoś?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bucefal14
    Bywalec
    • 2008
    • 137

CF 4 GB King memory - testował ktoś?

W sprzedaży 4 GB za niecałe 50 zł.

Parametry:

Szybkość odczytu: 40 Mbps
    Szybkość zapisu: 40 Mbps

Czy to jakas ściema czy błąd w opisie? 40 Mbps czyli 5 MB/s (celowe mataczenie?)
    i jeszcze może ktos używał:
    TEKQ CF 4GB ULTRA PROfessional x233

Użytkownicy proszeni o opinie.
    Ludzie listy noszą...
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

Zamieszczone przez bucefal14
    W sprzedaży 4 GB za niecałe 50 zł.

Parametry:

Szybkość odczytu: 40 Mbps
    Szybkość zapisu: 40 Mbps

Czy to jakas ściema czy błąd w opisie? 40 Mbps czyli 5 MB/s (celowe mataczenie?)
    i jeszcze może ktos używał:
    TEKQ CF 4GB ULTRA PROfessional x233

Użytkownicy proszeni o opinie.
    Nie ryzykowałbym :/ Jakoś już bardziej czułem się przekonany do PQI, o których chodzą pozytywne opinie na forum.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• jacekxyz
      Bywalec
      • 2007
      • 105

Zamieszczone przez Olszewski
      Nie ryzykowałbym :/ Jakoś już bardziej czułem się przekonany do PQI, o których chodzą pozytywne opinie na forum.
      A ja sie niestety na PQI przejechałem (po 3/4 pojemności miała dużo uszkodzonych sektorów) teraz czekam już 3 tydzień na wymianę, w między czasie i tak kupiłem san diska, ceny kart teraz niskie nie ma co się łakomić na 50-70 zl oszczędności
      60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez bucefal14
        Bardzo możliwe iż sprzedawca celowo podał szybkość w Mb zamiast w MB aby przyciągnąć uwagę potencjalnych kupujących. Wiele osób przy wyborze szybkości karty sugeruje się tylko "liczbami" nie zwracając uwagi na literowe oznaczenia jednostek. W takim przypadku zapewne wiele osób nie zwróciło by uwagi na to iż w jednostce zamiast "B" jest "b" i kupiło w/w kartę mając potem pretensje do sprzedawcy.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• wojkij
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1915

Zamieszczone przez jacekxyz
          A ja sie niestety na PQI przejechałem (po 3/4 pojemności miała dużo uszkodzonych sektorów) teraz czekam już 3 tydzień na wymianę, w między czasie i tak kupiłem san diska, ceny kart teraz niskie nie ma co się łakomić na 50-70 zl oszczędności
          Mam to samo, po poczatkowym zachwycie okazalo sie ze srednio 3-4 rawy na karcie sa nie do odczytania. Mozna sie wkurzyc delikatnie mowiac...
          www.kwapisz.org

Komentarz

• krzyrog
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 24

Ja używam Kingstona, tu dane i polecam. Działa jak na razie bardzo dobrze. Mam też San Disca i porównując obie karty to kingston nie wiele ustępuje sandisc'owi.

Komentarz

• darkon

Zamieszczone przez krzyrog
              Ja używam Kingstona, tu dane i polecam. Działa jak na razie bardzo dobrze. Mam też San Disca i porównując obie karty to kingston nie wiele ustępuje sandisc'owi.
              Też używam tych Kingstonów i nie mam z nimi żadnych kłopotów

Komentarz

• Olszewski
                Uzależniony
                • 2006
                • 782

Zamieszczone przez jacekxyz
                Chłopie, znajomy kupił Sandisk'a wadliwego od początku, cały czas błąd CF, a w drugiej puszcze jak robił fotki to pokazywało, że na karcie nie ma zdjęć. I przepraszam tzn. że mam się pozbyć Sandisków jakie mam, skreślić firmę i odradzać na prawo i na lewo bo JEDNA sztuka na Bóg wie ile okazała się wadliwa? To się może zdarzyć i Kingstonowi, i PQI, a nawet Sandiskowi. Nie rozumiem stwierdzenia ja się "przyjechałem na PQI" to dobrze, że na PQI, a nie na czymś innym

Zamieszczone przez krzyrog
                Zamieszczone przez darkon
                Też używam tych Kingstonów i nie mam z nimi żadnych kłopotów
                Miałem Kingstona Elite 50x (3lata), Sandisk Extreme III(2lata) i mam obecnie PQI 120x (6 miesiecy) - WSZYSTKIE KARTY DZIAŁAJĄ BEZ ZARZUTU. Więc przyjmijmy wersje, że u każdego producenta może się trafić wada.
                40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• zdenek795

Ja niestety kupiłem kartę tej firmy - nie do aparatu ale do telefonu K750i i kompletny szajs. Zawiesza telefon lub muli niesamowicie. NIe można z niej odczytać piosenek itp.
                  Na tescie w czytniku PC wychodzi że karta pracuje z odczytem ok 5MB/s

Odesłałem własnie do sprzedawcy - byc może dostanę zwrot kasy????

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez zdenek795
                    Ja niestety kupiłem kartę tej firmy - nie do aparatu ale do telefonu K750i i kompletny szajs.
                    A mówili : "Oszczędny dwa razy płaci ...".
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• GalaxyR

Badziew!!!

Nie znam prawdy ale nie podoba mi się ta firma. Zajrzyjcie na jej stronkę!!! Jakiś krzak normalnie!!! Dane podają w Mbitach a nie jak się każdy przyzwyczaił - w MBajtach. I tu tkwi oszukaństwo!! Przecież 40 Mbps to zaledwie5 MBps!! I jeszcze napisane - EXTREME !!! Chyba w mózgach.
                      UWAGA!!! Poszukajcie tego tematu w necie - jest trochę. Ja ich nie chcę!!
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 22951.

Komentarz

• Makudonarudo
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 381

mam sandiska , pqi i ostatnio dokupiłem tego kinga .
                        No i faktycznie prędkość zapisu bardzo niska.
                        Do kompaktów ujdzie.
                        Do lustrzanek jak ktoś robi tylko w JPGach i na bardzo krótkich seriach to ostatecznie też ujdzie.
                        Ale przy rawach (2 w serii) to już potrafi przydusić.
                        I jak ktoś spróbuje od razu obejrzeć ostatnią fotę po tej serii rawów to otrzyma card error. Ale po zrestartowaniu aparatu jest ok i fotki są.

Komentarz

• enkoder
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 29

Jak dla mnie PQI nie robi problemów, mam z pewnego źródła, dwie 4GB i dwie 8GB, wszystkie x120, we wcześniejszym 300D i teraz w 20D nie ma problemów.

Co do prędkości kart, to w 10/2008 DFV był test kart, jedynie Nikon D700 potrafi zapisać dane na karcie z prędkością ponad 37MB/s (SanDisk Extreme IV).
                          Tak więc szybkość zapisu/odczytu karty ma znaczenie głównie tylko w czytnikach, w komputerze, a w aparatach średnia to 5-15MB/s.

Komentarz

• Makudonarudo
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 381

to jeszcze raz ja
                            Kinga jednak nie polecam. mam 2 GB i na samych JPG (przy wczorajszej sesji) zawiesiło aparat z 5 razy.(NAWET PRZY POJEDYNCZYM STRZALE)
                            I fotki przy tym zawieszeniu corupted data.
                            Przy PQI zero problemów , i przy Sandisku też

Komentarz

Pracuję...