Koncert Metalliki w Chorzowie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Koncert Metalliki w Chorzowie

Ktoś się z Kolegów wybiera?
    Z aparatem?
    Byłbym wdzięczny za fotorelację.
    EOS - conditio sine Kwanon...
  • Dżobert
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Ja się wybieram, niestety bez aparatu. Na ten koncert może być ciężko wnieść aparat.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

Dobra to jak nie foto-relację to zwykłą relację. Bardzo zazdroszcze tym którzy tam będą
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

My z żoną się wybieramy. Byliśmy na poprzednim ich koncercie w Chorzowie i było zajefajnie. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie. Regulamin zabrania wnoszenia sprzętu foto, więc nie będę się wygłupiać.

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Byłem, widziałem, zwyciężyłem. W drodze powrotnej dostałem mandat karny. Ale warto było

Metallica przyjechała do Polski już po raz czwarty. Dla mnie to był ich drugi występ. Poprzedni, także na stadionie w Chorzowie odbył się w 2004 roku. Artyści kazali na siebie czekać aż 4 lata.

Atmosfera na koncercie była fantastyczna. Właściwie zaczęła się już budować na trasie katowickiej, kiedy w większości mijanych samochodów siedzieli ludzie zgodnie ubrani na czarno. Krótki postój w McDonald's w Częstochowie. Tam też czarno, jak w nocy. W ten sposób, jeszcze przed koncertem czuło się narastające napięcie.

O występie zespołów, które grały jako support nic nie powiem, bo niestety ze względu na gigantyczne korki na trasie, zdążyłem jedynie na ostatni utwór Machine Head.

Metallica rozpoczęła występ kilka minut przed 21-ą, wywołana przez tłumnie zgromadzoną publiczność. Okrzyk "Metallica" wydobywający się jednocześnie z 60 tysięcy gardeł robi niesamowite wrażenie.

James Hetfield podobnie, jak poprzednio, potrafił w fantastyczny sposób nawiązać dialog z publicznością. To właśnie dzięki temu koncert miał niepowtarzalną atmosferę. Dochodziło także do zabawnych sytuacji:

JH: Who of you saw Metallica live before?
          (Las rąk, tłum krzyczy UUuuUUuUU!)
          JH: Who of you is on Metallica concert for the first time ?
          (Ten sam las rąk i krzyk z tych samych gardeł)

Układ piosenek był taki, że co kilka mocniejszych utworów leciało coś na uspokojenie. Także można było odetchnąć przed następnym skakaniem. Nie zabrakło oczywiście największych przebojów takich, jak "Nothing Else Matters", "Ride the Lightning", "Sad but True" czy "Master of Puppets". Były także utwory z okresów powszechnie uważanych za nienajlepsze w karierze zespołu. Mi osobiście najbardziej zabrakło jakiegokolwiek utworu z ostatniego albumu "St. Anger". Szkoda.

W fantastycznej formie był także drummer, Lars Ulrich. To, co on wyprawiał z perkusją, i jak się przy tym zachowywał było naprawdę niesamowite. To wyglądało, jakby był w transie. Po prostu czad!

Pozytywnym akcentem była także informacja o zaplanowanym na koniec roku pojawieniu się nowej płyty oraz zapowiedź kolejnej trasy, promującej ten krążek. Ze słów Jamesa wynikało, że na kolejny koncert nie będziemy musieli czekać tak długo, jak ostatnio.

Kto nie był, ma czego żałować. Proponuję nie przegapić kolejnej takiej okazji.

Komentarz

• gunia1990
            Uzależniony
            • 2008
            • 550

słyszałam, że płyta ma wyjść we wrześniu... tak powiedział podobno ich basista w rozmowie z facetem z antyradia
            galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Zamieszczone przez Kolaj
              Nie zabrakło oczywiście największych przebojów takich, jak "Nothing Else Matters"
              U mnie na dzielnicy usłyszałbyś za to: "Ty! No weź przeproś!"
              A poważnie: Dzięki za relację.

Zamieszczone przez gunia1990
              słyszałam, że płyta ma wyjść we wrześniu... tak powiedział podobno ich basista w rozmowie z facetem z antyradia
              I tak kupię w ciemno

PS
              Żeby nie było całkiem nie na temat: ta nowa płyta ma taki status jak 5D Mk II. Wszyscy czekają, nikt nie widział, wtajemniczeni mówią, że skopie tyłki

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Z ,,przebojem'' to przesadziłeś. James wyje w tych balladach straśnie, w studio się udało, ale na fajfach to dzięki. Chłopaki za to potrafią jak rzadko kto *******nąć. Do dziś jak słucham i oglądam harvester of sorrow z Moskwy to mam ciary na plecach - zaraz dodam link z jutuba.

mam - polecam http://www.youtube.com/watch?v=551_hC414UY

Piąta minuta utworu....Achhhhh

Ja jestem taki ,,stary fan'' - mnie już skład z truchiljo nie jara i od riloudu nie mam takich sentymentów dla chłopaków, wcześniej taaaak.
                Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• Soviet
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Drobne sprostowanie jeśli mogę
                  Zamieszczone przez Kolaj
                  Metallica przyjechała do Polski już po raz czwarty.
                  Po raz siódmy
                  Koncert był super pod warunkiem że stało się na płycie. Na trybunach była kaszana. Ludzie zaczeli wychodzić z w trakcie koncertu. To był pierwszy koncert na nowej scenie podczas tej trasy koncertowej i niestety się to odbiło dla tych co stali daleko.
                  Kilka Canonierek i rurek.
                  Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Soviet
                    Koncert był super pod warunkiem że stało się na płycie. Na trybunach była kaszana. Ludzie zaczeli wychodzić z w trakcie koncertu. To był pierwszy koncert na nowej scenie podczas tej trasy koncertowej i niestety się to odbiło dla tych co stali daleko.
                    Akurat byłem na płycie, ale o co chodzi z tą kaszaną? Co było nie tak? Nie sądzę, żeby na trybunach była gorsza widoczność niż na płycie, szczególnie jeśli nie jest się wysokiego wzrostu a cała płyta wypełniona ludźmi z rękami wyciągniętymi w górę a w nich komórki i aparaty.

Zamieszczone przez himi
                    Z ,,przebojem'' to przesadziłeś.
                    Jak zapytasz przypadkowych ludzi na ulicy o jakikolwiek kawałek Metalliki, to z tych, co w ogóle odpowiedzą cokolwiek, większość wskaże właśnie ten utwór. Tak rozumiem definicję przeboju. Nie twierdzę, że to ich szczytowe osiągnięcie, ale bez wątpienia najbardziej rozpoznawalny utwór.

Myślę, że kiedy chłopaki mają zagrać po raz tysięczny "Nothing Else Matters", to flaki im się wywracają do góry nogami, ale wiedzą, że ludzie na to czekają. Trochę, jak z "Satisfaction" Stonesów. To jest taki "must be" na każdym koncercie.
                    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Evitagen
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 62

Tez bylem
                      Mysle ze dalo by sie wniesc aparat i obiektyw moze druga osoba. Ochrona nie zagladala do futerałów.
                      Co do kaszany na trybunach chyba chodzilo o naglosnienie, na plycie byla na 5+ wg mnie podczas Metallicy, bo na MH to jeno stope bylo slychac i krzyki woklaisty przerywane efektownymi rzutami kubkow z czyms...

Grali stare dobre kawalki co z pewnoscia nakrecilo widzów. Wspólne spiewanie MASTER albo SEEK AND DESTROY moglo powodowac ciary na plecach...Mieli swietny kontakt z publicznoscia i widac bylo ze cieszy ich koncertowanie. Oprawa wizualna - cudowna, dali czadu z ONE poprzedzajac utwór zacniemnieniem stadionu a nastepnie rozpoczeciem ostrzalu (doslownie) sceny. Sztuczne ognie wystrzeliwane zza sceny nad plyte stadionu dodatkowo oszolomiły publicznosc ( bylismy juz tak nakreceni ze takie *******ki wzbudzaly w nas ogromne ahhhh

Pózniej bissss (szalenstwo przynajmniej w tym miejscu gdzie stalem) Pozniej dlugie pozegnanie i podziekowanie z obu sron

Masakra.....

Koncert cudny, oprawa tez swietna (ONE).
                      W pracy wszyscy mi zazdroszcza

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez Evitagen
                        Co do kaszany na trybunach chyba chodzilo o naglosnienie
                        No tak, tylko co ma nagłośnienie do nowej sceny? Nie rozumiem. Zresztą na takich wielkich koncertach najważniejsza jest atmosfera i relacja pomiędzy artystami i publicznością. Muzyka jest tylko kanwą na której tę atmosferę można utkać. Powiedzmy sobie szczerze. Jak ktoś idzie na koncert na otwartej, dużej przestrzeni w nadziei, że usłyszy każdy detal wybrzmiewający ze wszystkich instrumentów, srogo się zawiedzie. Nie da się zrobić takiego nagłośnienia, które dawałoby jakość porównywalną ze słuchaniem płyty na domowym sprzęcie. Także, nie dla idealnie czystego brzmienia uczestniczy się w takich imprezach. Przynajmniej, jeśli chodzi o mnie.

Komentarz

• Evitagen
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 62

Jak sie wypowie ktos kto byl na trybunach to sie moze dowiemy o chodzilo z kaszana
                          a co do jakosci ogolnie na koncertach wg mnie roznice bylo widac juz miedzy MH i Metallica (a scena ta sama). Do brzmienina Metallicy nie mam uwag.

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Trochę oficjalnych zdjęć:

- zapodali też trochę mniej ugrzecznione tłumaczenie i na jakość nagłośnienia się nie poskarżyli.

Komentarz

• Dżobert
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 80

Powiem krótko, bo nie ma się nad czym rozwodzić. Było genialnie. Mistrzowski koncert. Aparat na pewno dało się wnieść. Tylko jak w takim tłumie robić zdjęcia . Jak już wychodziłem zauważyłem gości z jakąś konicą minoltą. Niech żałują wszyscy Ci, którzy nie byli
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Ile ja bym dał za akredytacje prasową na taki koncert...
                              Ostatnio edytowany przez Dżobert; 12874. Powód: Automerged Doublepost
                              "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

Pracuję...