Canon 70-300 is usm a sigma 70-200 ex dg apo hsm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adrian_RDM

Canon 70-300 is usm a sigma 70-200 ex dg apo hsm

Potrzebuję obiektywu do fotografowania sportu motocyklowego

zastanawiam się nad tymi obiektywami

canon: http://www.allegro.pl/item371534128_..._nowy_bcm.html

sigma:
    http://www.allegro.pl/item369989350_...do_canona.html

Stąd moja prośba o opinie na temat tych szkieł i ewentualnie jakieś próbki zdjęć z tych obiektywów

Body Canon 400D
  • Dżobert
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Na twoim miejscu rozważyłbym jeszcze tamrona 70-200/2.8. Nie używałem go ani razu, ale po samplach z forum wnioskuję, że byłby najlepszym wyborem w tej kategorii w przystępniej cenie. Jeśli wybór ograniczać tylko do tych dwóch to sigma zdecydowanie lepsza, ponieważ o wiele jaśniejsza od canona, a to w twoim wypadku powinno się bardzo przydać.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• Adrian_RDM

Z tego co czytam na forum to przy ogniskowych blisko 200 i f2,8 obrazy nie są ostre co zmusza mnie do intensywnego myślenia nie chce lekką ręką wydać 2000zł co za chwile będę musiał sprzedać bo nie zda egzaminu z drugiej strony czytałem na optyczne.pl że te canony 70-300 miały wady. Tak jam mowisz poczytam jeszcze o tym tamronie...

Komentarz

• Adrian_RDM

Hym czytałem test tego tamrona na optyczne.pl z ich testu wynika że jest sporo słabszy od tej sigmy 70-200 ex dg apo hsm macro

Komentarz

• comatus
          Uzależniony
          • 2006
          • 725

ale na optycznych nie ma testu tamrona 70-200

Komentarz

• rafalk75
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 46

Mam oba te obiektywy i od razu powiem że na photozone.de uważają tego Canona (70-300 IS) jako obiektyw o możliwościach zbliżonych do L-ki. Jednak ma on też kilka mankamentów. Pierwszy z nich to niestety gubi się w tym co ma być planem i focus lata w tą i z powrotem, wydając dziwne dźwięki jakby się odbijał od jednego końca i cofał. Jakość obrazu jest bardzo dobra, ale znowu minus to "kręcącą mordka", która bardzo utrudnia zastosowanie "polara". Co do Sigmy to faktycznie przy 200 mm nie jest taka super jak w zakresie 70-135 (tu jest bardzo dobra). Minusem Sigmy jest to że nie ma IS, ale za to ma światło 2.8 zamiast 5.6. Co do głębi ostrości to prawdę powiem ostatnio pobawiłem się sigmą bo mam ją od niedawna - bokeh ma ładny. Dodatkowy minus WAGA. Jak ktoś ma ręce które mają tendencję do małych wysiłków - po czasie sigma da ci w kość.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ten sport motocyklowy to ma być żużel czy coś innego. Jak daleko będziesz od obiektu?? Bo powiem szczerze, jeśli żużel i akredytacja to Canon 70-300 powinien wystarczyć, mogę podesłać kilka sampli jak wychodzą zdjęcia. Jeśli dalej - no to może się okazać że to 300 to nadal za mało nie mówiąc już o Sigmie i 200 mm. No chyba że Sigma + extender. Właśnie coś takiego chciałem przetestować i dokupiłem nawet extender, jednak przekombinowałem bo extender canona nie pasuje do sigmy. Dziwne zagranie którejś z firm że optyka nie jest kompatybilna przy takim samym bagnecie.
            Ostatnio edytowany przez rafalk75; 14785. Powód: Automerged Doublepost
            System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

Komentarz

• lempl
              Uzależniony
              • 2006
              • 684

A nie myślałeś o 70-200/4?

Komentarz

• Adrian_RDM

Zamieszczone przez comatus
                ale na optycznych nie ma testu tamrona 70-200
                Faktycznie pomieszałem na optycznych oglądałem sample a na jakiejś innej stronie czytałem test.

Na optycznych widziałem ocenę tego szkła 3/5 mnie nie satysfakcjonuje

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

za to duga wersja : sigma 70-200 ex dg apo hsm macro dostała 5/5 co bardziej skłania mnie w jej kierunku co myślicie gość na allegro proponuje mi nową z 12 miesięczną gwarancją Eu za 2000zł tylko jest odbiór osobisty (zresztą i tak bym pojechał)

Komentarz

• comatus
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 725

Zamieszczone przez Adrian_RDM
                  Na optycznych widziałem ocenę tego szkła 3/5 mnie nie satysfakcjonuje
                  Ale to jest opinia tylko jednego użytkownika.

Komentarz

• Dżobert
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 80

Dokładnie za comatusem. Cichy zamieszczał sample z tego szkła i imho ten obiektyw jest świetny.
                    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Komentarz

• Misiaque
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 392

Tak jak wszystkie Tamrony w jego testach? ;-)

Komentarz

• Adrian_RDM

Wiec mówicie że ten tamron będzie lepszy niż ta sigma ?http://www.allegro.pl/item365243224_...gwarancja.html

do tej sigmy miałem zamiar kupić jeszcze telekonwerter 2x oczywiście tez sigma...

Komentarz

• rafalk75
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 46

Tylko że zdjęcie jest chyba od pierwszej wersji. Bo patrzę na swoją a na pewno mam wersję II i wygląda inaczej Ale może to tylko sprawa zdjęcia.

Komentarz

• Jedi
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 80

Dobra a AF tamrona? Pamiętajcie, że to jest sport. Z tego co pisał chyba Cichy w teście to AF t. nie nadaje się do sportu.
                            http://www.arkadiuszdembinski.com

Komentarz

• rafalk75
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 46

Zamieszczone przez Jedi
                              Dobra a AF tamrona? Pamiętajcie, że to jest sport. Z tego co pisał chyba Cichy w teście to AF t. nie nadaje się do sportu.
                              W wątku o testach Tamrona napisał dokładnie że nie nadaje się do sportu. Optycznie jest gitas ale AF sie nie wyrabia.

Komentarz

Pracuję...