Test obiektywu Sigma 18-200 f/3.5-6.3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zuczek
    Początki nałogu
    • 2008
    • 282

Test obiektywu Sigma 18-200 f/3.5-6.3

Witam.

Zapraszam do mojego małego (amatorskiego) testu obiektywu Sigma.

- zdjęcia były wykonywane ze statywu, wyzwalane za pomocą pilota
    - zdjęcia nie były poprawiane. Kompresja jpg ustawiona na jak najmniejszą utrate jakości ( print-screan wklejony do painta, zapisane do bmp 24bit, następnie kompresja w xnview do jpg )

Z mojej obserwacji wynika że nic tylko przymykać do f8 i modlić się o dobre światło lub stawiać na statyw.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |
  • vuki
    Bywalec
    • 2006
    • 190

to ta bez OSy Sigma tak?

Komentarz

• zuczek
      Początki nałogu
      • 2008
      • 282

Tak jest to wersja bez stabilizacji Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC + filtr uv i jeszcze w aparacie ostrosc jest odchylona o jedna drabinke w prawo w stosunku do standardu czyli tak jak w programie krajobraz.
      www.fotoadam.eu

Komentarz

• dzik
        Uzależniony
        • 2008
        • 884

Moj kolega ma ten obiektyw, testowalismy go.
        Najgorzej ta sigma zachowuje sie na brzegach kadru, ogladajac fotke widac dokladnie miejsce w ktorym zaczyna sie mydlo.
        Pokaz cropy z rogow.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Kiepsko, miejsce, w którym teoretycznie miał aparat ustawiać ostrość praktycznie bez kontrastu i AF mógł się gubić.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• al9
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 48

Jest jakaś alternatywa? W tej grupie cenowej rzecz jasna...
            Może 18-125 jest lepsza?

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Ja akurat mam dobre doświadczenie z Sigmą 18-200 i nie sugerowałbym się zdjęciami z tego topicu. Alternatywa? Tamron 18-200 aktualnie w wyprzedaży
              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• BlackMan23
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 48

Ja miałem krótka stycznosć z tą Sigmą i cieszę się ,że już jej nie mam... Zakres wygodny to fakt ale poza tym same negatywy.Ten test potwierdza moje również moje spostrzezenia ,że trzeba przymykać do f/8 zeby bylo dobrze.Co do reszty to kiepski i glosny AF i kolorystyka fot mi nie odpowiadala dlatego już nie mam tego szkiełka.
                sigpic

Komentarz

• kubaj
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 280

17-85 USM IS
                  to po co Ci to
                  na 17 gorsze niz ta sigma a tam gdzie dobre to masz juz eLke

Komentarz

• zuczek
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 282

Zamieszczone przez Cichy
                    Ja akurat mam dobre doświadczenie z Sigmą 18-200 i nie sugerowałbym się zdjęciami z tego topicu.
                    To może mam jakiś wadliwy egzemplarz ? Może Kolega wrzuci jakiś swój teścik.

p.s zdjęcia bez cropowania są do przyjęcia jak dla laika który zaczyna zabawę z fotografią. Co do głośności af dla mnie osobiście jest do przyjęcia, ale odrazu zaznaczam ze nie słyszałem innych.

crop_y rogów postaram sie umieścić w weekend jak znajdę chwile wolnego i pozbędę się kilku troubles.
                    www.fotoadam.eu

Komentarz

• osmial
                      • 2008
                      • 14

Nie do końca na temat, ale może komuś się przyda.

Miałem Sigmę 18-200 w wersji OS, więc teoretycznie nowszej i lepszej. Kupiłem razem z 40D w Szangahju za około 1000 złotych (chciałem T17-40, ale mieli same skopane. Pobawiłem się, pofociłem łażąc po mieście przez tydzień. Wróciłem do kraju i zaraz bez żalu sprzedałem za 1400 chyba...

- Szkło mało ostre w całym zakresie (dla 18-70 z 5,6 w miarę znośnie). Ale generalnie 1 na 10 fotek wychodziła naprawdę ostra. Reszta ok, ale odwzorowanie detalu, faktury ścian itd - słabe. Po prostu odrobinę mydalne szkło.
                      - Brak kłopotów z BF/FF, generalnie AF zaskakująco szybki w zakresie 18-150, potem już słabo
                      - niezła jakość wykonania, bardzo przyjemny w dotyku plastik (jak dla mnie super), ale mordka miała tendencję do wyjeżdzania po opuszczeniu pionowo w dół

Ze mną kupił identyczne szkło drugi gość, i miał podobne odczucia (na 450D).

Jak ktoś chce to mogę poszukać sampli.

Podsumowując, zalety zdecydowanie nie rekompensują wad... Teraz mam Tamrona 17-50 2.8 i jest ok

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez zuczek
                        To może mam jakiś wadliwy egzemplarz ? Może Kolega wrzuci jakiś swój teścik.
                        Nie o to mi chodzi, że jest zły czy dobry, ale kadr jest zupełnie nie testowy, już lepiej by było, jak byś ostrzył na czubki tych gdrzew a nie na pień, gdzie jest wszystko zacienione i nie ma żadnej pewności, że AF trafił.

Komentarz

• al9
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 48

cichy Ty sprzedajesz tamrona 18-250
                          ten obiektyw jest wersją 18-200 czy to nowa konstrukcja? Lepsza? oczywiście w tej klasie - megazumów...
                          al

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

18-200 a 18-250 to 2 różne obiektywy.

Komentarz

• panuna
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 267

mam ten obiektyw w wersji OS, a raczej miałem, bo wczoraj poszedł do serwisu. Kupiłem go bo zaczynałem pracować na lustrze, a nie widziałem jak będę stał późnie s funduszami i czy będzie mnie to bardzo kręciło. Padło na coś uniwersalnego, a że gwarancja była ładnie opisana 2+1 to i solidne powinno być wykonane. Zgadzam się z poprzednikami co do mydła, bo faktycznie jest irytujące, ale za to ogniskowa się przydaje, szczególnie jak jest problem z dźwiganiem słoików.
                              Jak wspominałem wczoraj oddałem obiektyw po niespełna roku do serwisu. Zabrałem go w ostatnią niedzielę, żeby trochę popstrykać i po założeniu do puszki usłyszałem dźwięk jakby jakaś śrubka wypadła, poczym cały obiektyw się rozsunął i przestał reagować na pierścień ogniskowej, a przy delikatnym potrząsaniu zachowywał się jak grzechotka
                              Zakładam, że to ten pechowy egzemplarz mi się trafił , jak powiedzieli w sklepie przy odbiorze, 35 razy przeglądając czy nim nie tłukłem o ziemię . Zastanawiam się czy serwis mi jakąś niespodziankę przygotuje, np. że ta usterka nie z ich winy, bo np. mechaniczna .
                              Reasumując – na ok. 2 tys. fotek jakie nim zrobiłem poniżej 10% wychodziła przyzwoicie ostro – po prostu szkoda. Jeżeli ktoś planuje w perspektywie cokolwiek rozwijać system, to osobiście uważam, że jednak trochę szkoda kasy;-)

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...