Sigma 70-210 f/2.8 APO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • setes
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Sigma 70-210 f/2.8 APO

Witam,

Próbowałem szukać w archiwum, ale jakoś nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, jeśli ją przeoczyłem wybaczcie :-)
    Przymierzam się do zakupu jakiegoś jasnego tele, mam na oku dosyć starą Sigme 70-210 f/2,8, która podobno współpracuje ze starszymi Canonami typu D30, D60. Nie wiem natomiast czy będzie działać z 30D ?
    No i tradycyjne pytanie o jakość optyczną do posiadaczy lub byłych użytkowników :-)

Pozdrawiam
    Paweł,
    40D, 17-55/2.8 , 85/1.8, 70-200/4
  • Vresviik
    Początki nałogu
    • 2005
    • 263

z D60 działa,sprawdzałem z nowszymi nie.Optycznie calkiem przyzwoite szkło.Nie mam niestety sampli bo czysclilem dysk i wyrzycilem.

Komentarz

• setes
      Coś już napisał
      • 2007
      • 55

Dzieki za informacje !
      No coz w tej sytuacji sample nie konieczne

Komentarz

• Ghent
        Coś już napisał
        • 2007
        • 83

Posiadam to szkiełko, nie działa z cyframi, ale mozna wyslac do sigmy i przerobia aby działała sam musze wkoncu sie zabrac i je wysłac.

Moge wrzucic pare sempli z 2,8 bo na 2,8 działa tylko z cyfra.
        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• setes
          Coś już napisał
          • 2007
          • 55

Zamieszczone przez Ghent
          Posiadam to szkiełko, nie działa z cyframi, ale mozna wyslac do sigmy i przerobia aby działała sam musze wkoncu sie zabrac i je wysłac.

Moge wrzucic pare sempli z 2,8 bo na 2,8 działa tylko z cyfra.
          Dzieki za odpowiedz :-)
          Czyli nie ma mozliwosci zmiany przyslony ?

Pozdrawiam
          Pawel,

Komentarz

• Ghent
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Jest, ale jesli nie przerobisz bedzie err99. Po przerobieniu w serwisie sigmy bedzie wszystko cacy działać. Jutro do nich dzwonei dowiedzieć sie ile to bedzie trwało i kosztowało.
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• setes
              Coś już napisał
              • 2007
              • 55

Zamieszczone przez Ghent
              Jest, ale jesli nie przerobisz bedzie err99. Po przerobieniu w serwisie sigmy bedzie wszystko cacy działać. Jutro do nich dzwonei dowiedzieć sie ile to bedzie trwało i kosztowało.
              OK, rozumiem :-)
              Z niecierpliwoscia czekam na informacje.

Pozdrawiam
              Pawel,

Komentarz

• setes
                Coś już napisał
                • 2007
                • 55

Zamieszczone przez Ghent
                Dzwoniles moze ? Masz informacje na temat przerobki ?

Pozdrawiam
                Pawel,

Komentarz

• Ghent
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

Ciagle gdy dzwonie do sigmy maja zajete... mam chyba pecha, ale bede probował...
                  Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• dr_izzi
                    • 2007
                    • 3

Sigma 70-200/70-210 2.8 Oświećcie mnie

Witam.
                    Od niedawna mam 350d z kitem. Myślę o kolejnym obiektywie, co chyba zrozumiałe Rozważam zakup sigmy APO 2.8 Używanej bo na inne szkło mnie nie stać. Ale mam zagwózdkę: są dwie wersje 70-200 i 70-210 Ta druga zazwyczaj w wersji EX HSM. Ze zrozumiałych względów droższa, więc skłaniałbym się raczej ku pierwszej choć głośniejsza, wolniejsza i gorsze szkłą. Pytanie: czy 70-210 będzie mi bez problemów hulać z cyfrą (w niektórych aukcjach sprzedawcy zaznaczają, że jest tylko do analogów. Czy ktoś używa takiego połączenia (350 + 70-210 bez EX i HSM) i jakie są jego wrażenia?
                    Jestem zielony, więc upraszam o niewyzłośliwianie się na mojej ignorancji

Komentarz

• implant99

Witaj,

Miałem kiedyś sigmę 70-210 odpiętą od analoga, tylko z gorszym światłem. Po podpięciu do cyfry przy próbie przymknięcia przysłony wyskakiwał error 99 i aparat się zawieszał. Na pełnej dziurze można było robić fotki. Czytałem że stare sigmy mają tę przypadłość i przeróbka elektroniki kosztuje około 300 pln.

BTW bardzo głośny i wolny AF miała.

Komentarz

• dr_izzi
                        • 2007
                        • 3

Pytanie do kiedy są jeszcze stare, a kiedy już nowe. Tzn. czy dopiero od wersji 70-200 DG EX? Przy części opisów starszego (70-210) modelu była uwaga "współpracuje z canonami EOS także z cyfrowymi" niestety patrzyłem na niemieckim eBayu i niewiele więcej zrozumiałem :P A nie chciałbym wyrzucić kilkuset euro na przycisk do papieru :P (przy tej wadze zoom sigmy nadawałby sie idealnie)

Komentarz

• tdrul
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 132

Ja tez właśnie też chce kupić SIGMĘ 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM (chyba wszystko udało mi sie wymienić ;] ) Zza granicy mozna ja już miec za śmieszne pieniądze, przy obecnym kursie dolara. Jednak bedzie to mój pierwszy lepszej klasy teleobiektyw. (Teraz używam Sigmy 70-300 APO).

Dlatego spieszę z pytaniem czy to aby na pewno dobry i rozsądny wybór. Podejrzewam że szybko nie przesiąde sie na cos jeszcze lepszego. Dlatego chciałbym aby sprzęt był jak najlepszej (w tej kategorii) jakości.

Podpiął bym go pod 30D. Ale może istnieje jakis inny, lepszy odpowiednik ? Nie ukrywam kusi mnie światło 2.8.
                          30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Komentarz

• musyk
                            • 2006
                            • 6

Zamieszczone przez dr_izzi
                            Witam.
                            Pytanie: czy 70-210 będzie mi bez problemów hulać z cyfrą (w niektórych aukcjach sprzedawcy zaznaczają, że jest tylko do analogów. (3ignorancji
                            Podobno chodzi tylko na pełnej dziurze, ale w serwisie za 150 zł podobno poprawiają tą niewielką ;-) niedogodność.
                            Pozdro
                            musyk
                            __________________________________________________ __
                            pionki.com.pl

Komentarz

• MaciekH
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 662

Zamieszczone przez tdrul
                              Podpiął bym go pod 30D. Ale może istnieje jakis inny, lepszy odpowiednik ? Nie ukrywam kusi mnie światło 2.8.
                              Porownaj sobie ta sigme z 70-200/f4 na np optyczne.pl, zwlaszcza wykresy rozdzielczosci, na niektorych ogniskowych jest lepiej, na niektorych gorzej, sigme przy 200 to trzeba jednak przymykac troszke i nic Ci z jej jasnosc...
                              Optycznie miedzy nimi roznic nie ma wielkich, ale sigma jest czarna 8) i podobno (nie mialem okazji porownac) lepiej wykonana, wazy dwa razy wiecej, AF dziala bardzo dobrze i szybko, w wersjach EX chyba sie nie zdarzaja przypadki FF/BF...

Rowniez kupielem ja ze wzgledu na niska cene za granica, ale powiem szczerze ze gdybym mial jeszcze raz cos w tych pieniadzach kupowac to zastanowilbym sie nad 70-200/f4 IS..
                              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...