Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
pytanie o Canon EOS-1N w/ Power Drive Booster i nie tylko
200$ to bardzo dobra cena o ile nie jest on w jakis sposob trachniety. Osobiscie zastanowil bym sie nad 1v nawet bez boostera bo to super puszka ze swietnym Af . Mysle ze tak z 400$-600$ to taka dobra cena za 1V.
Za 200$ brałbym 1N bez zastanowienia (oczywiście, jeśli nie byłby uszkodzony). Jeśli nie chcesz go Ty, to weź dla mnie.
Właśnie kupiłem! Viracocha dzięki za pomoc, jak byś chciał coś podobnego nabyć, daj znać na priv-> vanmurder at gmail.com
ten miał wymieniana migawkę i na nowej, poprzedni właściciel zrobił tylko 3 rolki, jest trochę podrapany, ale ponoć działa bez zarzutu, używał go jakiś fotoreporter dla lokalnej gazety.
W rekach będę miał go, dopiero za kilka dni, jedzie do mnie z Teksasu.
Po pierwszej rolce na pewno podzielę się doznaniami.
Od 2 lat pstrykam 100% cyfrą, ale zmęczony już jestem bracketingiem wszystkich fotek z rodzinnych wypadów robionych 5D...
jak mi za to płacą - nie ma bólu, ale jak mam z wszystkich zdjęć z wycieczki rodzinnej do Disneylandu robić HDRy to mi się zygać chce i dioptrie lecą od wybałuszania gał w ekran kompa ... potrzebuje coś co wypluwa dobre fotki z puszki stąd decyzja o powrocie do korzeni ...
pytanie nr 2:
jaki film na rynku ma teraz największa rozpiętość tonalną?
ile EV? 10? więcej?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez iktorn92
200$ to bardzo dobra cena o ile nie jest on w jakis sposob trachniety. Osobiscie zastanowil bym sie nad 1v nawet bez boostera bo to super puszka ze swietnym Af . Mysle ze tak z 400$-600$ to taka dobra cena za 1V.
Pozdro
Mam również 1V na oku, jak mi się uda wyrwać go w dobrej cenie, 1n pojedzie do Viracocha
Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.
Powód: Automerged Doublepost
Właśnie kupiłem! Viracocha dzięki za pomoc, jak byś chciał coś podobnego nabyć, daj znać na priv-> vanmurder at gmail.com
ten miał wymieniana migawkę i na nowej, poprzedni właściciel zrobił tylko 3 rolki, jest trochę podrapany, ale ponoć działa bez zarzutu, używał go jakiś fotoreporter dla lokalnej gazety.
W rekach będę miał go, dopiero za kilka dni, jedzie do mnie z Teksasu.
Po pierwszej rolce na pewno podzielę się doznaniami.
Od 2 lat pstrykam 100% cyfrą, ale zmęczony już jestem bracketingiem wszystkich fotek z rodzinnych wypadów robionych 5D...
jak mi za to płacą - nie ma bólu, ale jak mam z wszystkich zdjęć z wycieczki rodzinnej do Disneylandu robić HDRy to mi się zygać chce i dioptrie lecą od wybałuszania gał w ekran kompa ... potrzebuje coś co wypluwa dobre fotki z puszki stąd decyzja o powrocie do korzeni ...
pytanie nr 2:
jaki film na rynku ma teraz największa rozpiętość tonalną?
ile EV? 10? więcej?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam również 1V na oku, jak mi się uda wyrwać go w dobrej cenie, 1n pojedzie do Viracocha
To zalezy czy chcesz robic slajdy czy normalny negatyw ale jak sadze chyba tylko slajdy. Polecam velvie 100 rewelacyjny slajd ze swietna rozpietoscia. Jezeli klisze to Fujufilm reala jest naprawde dobrym negatywem uzywalem jej najczesciej i byla b.dobra.
Postaraj sie wyrwac tego 1v bo o naprawde jest super puszka....juz nie mowiac o szybkosci ale ten Af z Twoimi jasnym stalkami to przestaniesz robic 5d
Co do tej 1n to balbym sie tylko o mechanike lustra bo na to wyglada ze cos kolo 100tys ma juz przejechane....no coz zobaczysz jak nie padnie po pierwszych 10 rolkach to troche nim jeszcze sie porobi.
To zalezy czy chcesz robic slajdy czy normalny negatyw ale jak sadze chyba tylko slajdy. Polecam velvie 100 rewelacyjny slajd ze swietna rozpietoscia. Jezeli klisze to Fujufilm reala jest naprawde dobrym negatywem uzywalem jej najczesciej i byla b.dobra.
Postaraj sie wyrwac tego 1v bo o naprawde jest super puszka....juz nie mowiac o szybkosci ale ten Af z Twoimi jasnym stalkami to przestaniesz robic 5d
Co do tej 1n to balbym sie tylko o mechanike lustra bo na to wyglada ze cos kolo 100tys ma juz przejechane....no coz zobaczysz jak nie padnie po pierwszych 10 rolkach to troche nim jeszcze sie porobi.
Pozdro
dzięki za info na pewno się przyda
co do lustra to mam fabrykę canona pod nosem w najgorszym wypadku naprawią ...relatywnie są tańsi od Żytniej, kolega przyniósł im swojego 350D w dwóch workach foliowych po tym wykąpał się z nim w oceanie, naprawili za $180 - maja stała cenę na poszczególne modele bez względu na uszkodzenia, kalibracje wszelkiego typu, czyszczenie sensora gratis! - wiem że ciężko w to uwierzyć ale to prawda ...
piszą żeby velvie 100 pchać na 120, czy to generalna zasada, jak to się ma do skin tones? bo najprawdopodobniej najwięcej będę (mimo wszystko) robił portretów..
nie napisałem, że większość analogiem będę robił zdjęć czarno-białych co polecasz?
czytałem że slajdy można wywołać w procesie na BW, czy to ma sens?
co do lustra to mam fabrykę canona pod nosem w najgorszym wypadku naprawią ...relatywnie są tańsi od Żytniej, kolega przyniósł im swojego 350D w dwóch workach foliowych po tym wykąpał się z nim w oceanie, naprawili za $180 - maja stała cenę na poszczególne modele bez względu na uszkodzenia, kalibracje wszelkiego typu, czyszczenie sensora gratis! - wiem że ciężko w to uwierzyć ale to prawda ...
piszą żeby velvie 100 pchać na 120, czy to generalna zasada, jak to się ma do skin tones? bo najprawdopodobniej najwięcej będę (mimo wszystko) robił portretów..
nie napisałem, że większość analogiem będę robił zdjęć czarno-białych co polecasz?
czytałem że slajdy można wywołać w procesie na BW, czy to ma sens?
A wiec nie wiem czy nie masz za dobrze z ta fabryka Canona;>
Genralnie ja czytalem ze slajdy sie powinno troszke niedowietlic czyli akurat -1/3 bedzie ok....wtedy dostajesz jeszcze wieksza rozpietosc i lepsze nasycenie tylko pamietaj ze tylko dobry zaklad dobrze wywola dobrze slajd
Tzn zalezy co bedziesz robil cz-b i jakim materialem czy slajd czy negatyw. nigdy nie mialem doczynienia z cz-b slajdem ale z negatywmi to i owszem sporo. Zalezy czy portety czy co....ja od siebie moge polecic tylko swoj ulubiony material Kodak T-rix 400 albo t-max 100 z tym ze ze wskazaniem na ten pierwszy. Malo ziarna swiena ostrosc bardzo dobry material z tym ze bardziej nadaje sie do reporterki. Do portetu to moze jakias Ilforda delte iso 50albo 125? cos takiego tez bylo by ok....z tym ze ja tymi kodakami robilem wszytsko i bylo suuuper.z Tym ze sa to materialy nie na C41 ! wywolujesz w koreksie ale mysle dzieki temu masz 100% pewnosci jak to robic .... co do cz-b na c41 to raczej nie wiem nigdy nie robilem a jak zobaczylem efekty to sie zalamalem....jak bys mial jakies pytania co wywolywania lub odbitek czy papieru pisz smialo PW
Co wolania sladów w procesie cz-b to nie wiem nigdy nie spotkalem sie....
A wiec nie wiem czy nie masz za dobrze z ta fabryka Canona;>
Genralnie ja czytalem ze slajdy sie powinno troszke niedowietlic czyli akurat -1/3 bedzie ok....wtedy dostajesz jeszcze wieksza rozpietosc i lepsze nasycenie tylko pamietaj ze tylko dobry zaklad dobrze wywola dobrze slajd
Tzn zalezy co bedziesz robil cz-b i jakim materialem czy slajd czy negatyw. nigdy nie mialem doczynienia z cz-b slajdem ale z negatywmi to i owszem sporo. Zalezy czy portety czy co....ja od siebie moge polecic tylko swoj ulubiony material Kodak T-rix 400 albo t-max 100 z tym ze ze wskazaniem na ten pierwszy. Malo ziarna swiena ostrosc bardzo dobry material z tym ze bardziej nadaje sie do reporterki. Do portetu to moze jakias Ilforda delte iso 50albo 125? cos takiego tez bylo by ok....z tym ze ja tymi kodakami robilem wszytsko i bylo suuuper.z Tym ze sa to materialy nie na C41 ! wywolujesz w koreksie ale mysle dzieki temu masz 100% pewnosci jak to robic .... co do cz-b na c41 to raczej nie wiem nigdy nie robilem a jak zobaczylem efekty to sie zalamalem....jak bys mial jakies pytania co wywolywania lub odbitek czy papieru pisz smialo PW
Co wolania sladów w procesie cz-b to nie wiem nigdy nie spotkalem sie....
Pozdro.
dziek jeszcze raz, zrobiłem kilka rolek na KODAK PROFESSIONAL BW400CN w C42 i nie było tak tragicznie, ale nie miałem porównania do filmów o których piszesz a jeżeli jest dużo lepiej to już nie mogę się doczekać z koreksem dam sobie radę, natomiast reszta pójdzie przez skaner, na ciemnie nie mam miejsca i czasu... po za tym ostatni raz w ciemni byłem w harcerstwie jakieś 20 lat temu tak że pewnie wiele się zmieniło ...
Z tego co mi sie wydaje to jednak naegatywy wolane w koreksie maja wiekszy kontrast i sa po prostu cz-b bo ja spotkalem sie tylko z cz- wywyolywanymi przez lab i byly to klisze szaro-bure....
Bez przesady az tak duzo sie nie zmienilo papiery troche inne a tak poza to wszytsk to samo chyba ze masz jakies super hiper powiekszalnik a tak to po staremu
prawda pamiętam że musiałem je dodatkowo desaturated w PSie
kolejne pytanie :
rekomendacje odnośnie chemii do slajdów i negatywów, oraz skanera
z góry dzięki
Van,
Oto moje recepty ....
negatywy kolor - Fuji Reala, NPS, NPH , NPZ - wolane w labie, skanowane - NIKON coolscan
slajdy kolorowe - FUJI Velvia 50 (znow zaczeli produkowac po przerwie na zadanie PRO), Fuji velvia 100F, ASTIA i Provia.... te robie w dobrym labie, skan jak wyzej,
negatywy czarno-biale - ILFORD FP4+, HP5+, PAN50, DELTA 100 i 400, KODAK Tri-X 400, DELTA 3200 - wolane w ILFORD ID -11, PERCEPTOL i MICROPHEN - zaleznei od tego co chce osiagnac, acha i wolane w koreksie - i skan j/w
Jak podpinam L-stalki typu 35, 85, 135 pod mojego starego EOSa 3 - uff pieknie, pieknie - az zyc sie chce ......
A propos ceny to kupuj 1V lub EOS 3 - to praktycznie to samo i wiem co mowie bo mialem oby dwa, a zostawilem 3 bo mniejsza. Maja multispota...sa zajeszybkie. Uwazaj jak bedziesz naciskal spust zdjecie jakby robi sie wczesniej niz pomyslisz ...
Jak chcesz wiedziec coisik wiecej to pytaj...
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
No i tu jest problem tego rodzaju ze nie wiem jaki masz dostęp do jakiej chemii.... no bo wydaje mi sie ze slajdy jest jednak lepiej wywołać w labie niż samemu bo sam kiedyś wywoływałem jedna rolkę i uwierz jest to istna katorga jak nie ma sie maszyny..... Natomiast co do chemii negatywowej pracowalem na czeskich produkatch fomy i nie narzekalem z tym ze pozniej robilem na agfie...i to bylo to duzo lepsze kontrasty mniejsze ziarno...dlatego polecam Ci do cz-b agfe bo jest calkiem dobra...niestety z innych nie korzystalem ale ganeralnie im drożasza chemia tym lepsza takie ejst moje zdanie ale pamietaj ze data waznosci nie ma znaczenia robilem odbitki na papierze z 76r i bylo ok
Co do skanera wydaje mi sie ze aby Ciebie zadowolil potrzebujesz juz czegos z gornej polki wydaje mi sie Nikon oraz Epson robia dobre skanery ale wiecej nie wiem bo sam nigdy nie skanowalem klisz.
Co do skanera to musi byc szybki i miec wygodny i szybki montaz paskow 6-klatek. Pamietaj ze wszystkie wynalazki ICE do usuwania rys, brudow - strasznie wydluzaja skan. Mimo ze mam w swoim skanerze ICE to i tak szybciej jest przetrzec sciereczka, dmuchnac, uzyc patyczka do uszu i przeskanowac w normalnym pojedynczym przebiegu.
Po drugie - wiekszosci zabudzen nie widac - zalezy od kadru, a jak duzo rozmycia w kadrze (male GO) to szybko sie ich mozna pozbyc 'spot healing brush'. I to jest szybsze niz ICE, ktore jeszcze moze wprowadzac bledy.
Co do filmow - kolor - u mnie fuji Pro400H, Reala z polarem (jak skanowana w labie, jak samemu to wole Superie 100).
Szybkie szczegolowe cz/b - Kodak Profoto 400BW - do C41
Prawdziwe cz/b - Ilford HP5 - za ziarno - wolam w ID11.
Slajd - Provia 100 (Velvia za gesta na moj skaner).
No to kibicuję , żeby się wyrwać udało 1V i trzymam za słowo w sprawie 1N.
Co do filmów, to z doświadczenia, mogę śmiało polecić:
- kolor (negatyw) - Fuji - Reala 100 i NPH 400 (portrety), do zastosowań tzw. ogólnych - Superia 400.
- Slajdy - również Fuji - Velvia 50 i Provia 400.
- B&W - Ilford 100 Delta i 400 Delta. Lubiłem też "strzelić" sobie nieraz AGFA APX 100.
Komentarz