Lampa czy obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Lampa czy obiektyw?

Mam dylemat: uskładałem kasę i teraz nie wiem czy kupić lampę 550EX czy obiektyw Tamron 28-75 /2,8 XR Di ?
    A Wy co myślicie? (i dlaczego ?)
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

A napisal bys jakie zdjecia, w jakich warunkach i kiedy robisz...
    ...

Komentarz

• Semtex
      Początki nałogu
      • 2005
      • 347

wiesz co ja bym kupił obiektyw - sam kupiłem 350d z kit-em i się rozczarowałem i to mocno bo zdjęcia były gorsze niż w sonym 717 , dopiero Tamronik o którym piszesz pozwolił mi uwierzyć iż jednak obiektyw to podstawa w lustrzance
      5d + plecak

Komentarz

• eternus
        Uzależniony
        • 2004
        • 668

Co do zasady - to obiektyw. Ale zwazywszy na specyfike zdjec jakie robisz, to nie musi byc takie pewne.
        EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
        "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
        że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Dorn
          Bywalec
          • 2005
          • 131

Zamieszczone przez KuchateK
          A napisal bys jakie zdjecia, w jakich warunkach i kiedy robisz...
          Ogólno-amatorskie:
          trochę w domu: urodziny/imieniny domowników, święta itp
          trochę takich wycieczkowych (rodzinnych)

takie tam ogólne.
          40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
          ---------------------
          Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Obiektyw - zalozony na aparat nie bedzie przeszkadzac... a lampe trzeba nosic oddzielnie i zakladac wtedy kiedy potrzeba (a nie zawsze sie chce). Dobry obiektyw zawsze potrzebny, dobra lampa nie zawsze potrzebna.
            A mozesz napisac po co ci do twoich zastosowan 550EX podczas gdy 420EX lub Sigma 500DG Super zupelnie wystarcza?

Komentarz

• Dorn
              Bywalec
              • 2005
              • 131

Zamieszczone przez Vitez
              Obiektyw - zalozony na aparat nie bedzie przeszkadzac... a lampe trzeba nosic oddzielnie i zakladac wtedy kiedy potrzeba (a nie zawsze sie chce). Dobry obiektyw zawsze potrzebny, dobra lampa nie zawsze potrzebna.
              A mozesz napisac po co ci do twoich zastosowan 550EX podczas gdy 420EX lub Sigma 500DG Super zupelnie wystarcza?
              W zasadzie to nie wiem. Pytałem już wcześniej o lampę i wszyscy mi doradzali 420EX z crackiem. Tego crackowania to się troche boję - tzn. uszkodzenia aparatu w ramach crackowania.
              Najbardziej się boję końcowego ERROR i do serwisu.

Więc tak sobie pomyślałm, że może 550EX i bez crackowania.
              A różnica w cenie lamp to tylko 300PLN.

Tylko,że pewnie się mylę.
              Ostatnio edytowany przez Dorn; 1821.
              ---------------------

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Mysle ze nie wiem co na 100% Ci polecic, ale sklaniam sie raczej ku Tamronowi.
                A lampe... Kiedys pewnie i tak kupisz
                ...

Komentarz

• eternus
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 668

Zamieszczone przez Dorn
                  Więc tak sobie pomyślałm, że może 550EX i bez crackowania.
                  A różnica w cenie lamp to tylko 300PLN.
                  300 piechota nie chodzi - to raz. 420 z tego co piszesz wystarczy Ci w zupelnosci (nawet bez hacka) - to dwa.
                  EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                  "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                  że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Dorn
                    Tego crackowania to się troche boję - tzn. uszkodzenia aparatu w ramach crackowania.
                    Najbardziej się boję końcowego ERROR i do serwisu.
                    To sie przestan bac. O takich przypadkach slyszalem moze dwoch, trzech... od czasu jak pojawil sie 300D. A o udanych przypadkach crackowania slyszalem... kilkaset razy?
                    Wgranie nowego firmware to naprawde nic strasznego i szczerze ci radze sie tym nie przejmowac... bo gdy przyjdzie ci matryce swabem czyscic to na zawal zejdziesz zanim wlaczysz opcje sensor cleaning

Komentarz

Pracuję...