Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
jestem amatorem i nie mam zbyt dużego doświadczenia po prostu lubię robić zdjęcia posiadam canona 10d z ob. EF 28-105mm f3.5-4.5 i EF 50mm 1.8II - szykuję się do zmiany aparatu na nowszy ale postęp techniczny tak szybko się rozwija że postanowiłem jeszcze poczekać - mam możliwość sprowadzenia z USA sprzętu i postanowiłem to wykorzystać niestety mam mało czasu więc proszę o pomoc - chodzi bowiem o dobrej jakości szkło i nie konkretnie do mojego modelu bo nie wiem jeszcze jak długo będę na nim pracował po prostu chcę zainwestować w coś dobrego - zainteresował mnie ob. Canon 28-300mm F/3.5-5.6 co o nim myślicie? gdzieś wyczytałem że jak ob. jest do wszystkiego to jest do niczego ale może w tym modelu to się nie sprawdza - następny na liście to Canon 35-350mm F/3.5-5.6 i Canon 100-400mm F/4.5-5.6 - widziałem zdjęcia z Canon 70-200mm F/2.8 i jestem pod wrażeniem na koniec dodam że jeśli nie wybiorę czegoś większego to może Canon 16-35mm F/2.8 też proszę o opinie na jego temat - mam mało czasu więc proszę o pomoc
jestem amatorem i nie mam zbyt dużego doświadczenia po prostu lubię robić zdjęcia
a za chwile wymieniasz po kolei co grubsze działa z arsenału Canona.... czegos tu nie rozumiem
Zamieszczone przez dzizi
posiadam canona 10d z ob. EF 28-105mm f3.5-4.5 i EF 50mm 1.8II - szykuję się do zmiany aparatu na nowszy
na jaki?
Zamieszczone przez dzizi
ale postęp techniczny tak szybko się rozwija że postanowiłem jeszcze poczekać - mam możliwość sprowadzenia z USA sprzętu i postanowiłem to wykorzystać niestety mam mało czasu więc proszę o pomoc
znowu nie rozumiem - masz mało czasu, a postanowiłeś poczekać
Zamieszczone przez dzizi
- chodzi bowiem o dobrej jakości szkło i nie konkretnie do mojego modelu bo nie wiem jeszcze jak długo będę na nim pracował
pytam więc ponownie - do jakiego aparatu?
bo dla wyboru obiektywu to jest dość istotna różnica czy chcesz zmienić ten 10D na 40D czy 5D czy może 1D ?
ponadto warto by tez wspomnieć, do jakich celów (tematów) ma być ten obiektyw?
Inwestycje.pl to portal, w którym znajdziesz aktualne wiadomości z kraju, bieżące informacje ze spółek, komentarze, analizy i opinie. Notowania giełdowe.
nazywajmy rzeczy i zjawiska po imieniu - sam wspominasz, że jesteś amatorem; zatem zakup sprzętu fotograficznego to dla Ciebie żadna inwestycja, tylko zwyczajna konsumpcja.
Zamieszczone przez dzizi
zainteresował mnie ob. Canon 28-300mm F/3.5-5.6 co o nim myślicie?
jednym słowem - amfibia :-) Jeździ, pływa, tylko nie lata ;-)
czytaj: specjalistyczne narzędzie o wielkiej wszechstronności...
Tylko czy na niedzielną przejażdżkę też wybierzesz sie amfibią? I czy ta przejażdzka będzie miła i wygodna...?
Zamieszczone przez dzizi
następny na liście to Canon 35-350mm F/3.5-5.6
jak wyzej, tylko starszy model
Zamieszczone przez dzizi
i Canon 100-400mm F/4.5-5.6 - widziałem zdjęcia z Canon 70-200mm F/2.8 i jestem pod wrażeniem na koniec dodam że jeśli nie wybiorę czegoś większego to może Canon 16-35mm F/2.8 też proszę o opinie na jego temat -
"Gdzie się człowiek śpieszy, tam się diabeł cieszy"
pośpiech zdecydowanie złym doradcą....
Poczytaj troche forum, pozbieraj mysli, napisz jaki aparat chcesz kupic w miejsce tego 10D i co najcześciej fotografujesz, a postaramy się doradzić, jaką do tego wybrać optykę.
mam 10d i narazie go nie zmieniam fotografuję wszystko krajobraz,portret,sport - i często zdjęcia rodzinne wypady za miasto itp. - mam możliwość kupić coś taniej więc proszę radę ja skłaniam się do Canon 70-200mm F/2.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
następny aparat będzie z pełną klatką ale jeszcze nie teraz
Ostatnio edytowany przez Gość; 17257.
Powód: Automerged Doublepost
fotografuję wszystko krajobraz,portret,sport - i często zdjęcia rodzinne wypady za miasto itp. - mam możliwość kupić coś taniej więc proszę radę ja skłaniam się do Canon 70-200mm F/2.8
z tego wszystkiego co wcześniej przytoczyłeś to jest rzeczywiscie najsensowniejszy wybór.
Jek będziesz miał mozliwość to zobacz też na miejscu 70-200 f/4 IS. Stracisz 1EV światła, a zyskasz 3-4 EV stabilizacji. Do amatorskich wypadów z rodzinka za miasto to moze byc korzystniejsze.
Teraz lepiej. 70-200/2,8 to absolutnie uniwersalny obiektyw - na crop i na FF. Może IS jakby starczyło kasy...:smile: Mógłbyś sie pośmiać z wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21593:-D
Hm, jakbym ja miał jeden obiektyw i tym jedynym byłby 70-200 to chyba musiałbym sobie odpuścić 90% kadrów które przychodzą mi do głowy podczas robienia zdjęć.
Hm, jakbym ja miał jeden obiektyw i tym jedynym byłby 70-200 to chyba musiałbym sobie odpuścić 90% kadrów które przychodzą mi do głowy podczas robienia zdjęć.
jeden nie!!! mam canona 50 f1.8 28-105 f 3.5-4.5 no i teraz 70 -200 zastanawiam się jeszcze nad czymś szerokim ale jeszcze nie mam typów
Też jestem amatorem. Mam 40 D z KIT EF-S 17-85 i LENS EF 75-300 + jakiś "ruski" lustrzany 500 mm. Do tego teleskop astronomiczny (astrofoto, spoting). Na razie w zupełności mi to wystarcza. Jakieś 70% zdjęć robię KIT-em 20% LENS-em i resztę pozostałymi. Może jeszcze kiedyś jasny, szeroki kąt i jakieś lepsze tele?
Ostatnio edytowany przez Preskaler; 13407.
Powód: Automerged Doublepost
Przy takiej szklarni to sensowne wydaje się 10-22 f3.5-4.5.
Zamieszczone przez Preskaler
Mam 40 D z KIT EF-S 17-85
Koledzy ! Uwaga! w tym wątku jest mowa o 10D, który szkieł EF-S nie akceptuje.
Oczywiście mozna przerobić bagnet, ale wymieniacie obiektywy EF-S z bagnetem metalowym, gdzie przeróbka nie będzie tak banalna, jak w plastikowym kitowcu EF-S 18-55.
Natomiast wszelakie inne obiektywy do małych matryc, a więc Sigmy DC, Tamrony Di II otaz Tokiny DX nadają się do 10D bez problemów.
Komentarz