400D i ukryte menu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszek32
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

400D i ukryte menu

Witam, podobno jest coś takiego jak ukryte menu w C 400D, gdzie między innymi można odblokować ISO 3200 ?
    Czy jest coś takiego i może coś więcej ?
    Poz
    EOS 450D - Tamron 17-50 f2.8 - Velbon DF50 - i parę innych gratów
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

chyba Ci się pomyliło z 300D :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

Zamieszczone przez leszek32
      może coś więcej ?
      ta...telegazeta jeszcze
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Odpowiem, że nie ma (bynajmniej jeszcze nikt takiego czegoś nie znalazł, a jakby było, to by znalazł.) To o czym słyszałeś to pewnie możliwości wgrania spreparowanego firmware'a do aparatu 300d odblokowującego pewne features'y odblokowane fabrycznie w 10d.

Komentarz

• utente
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 40

Jedyne co możesz sobie ulepszyć do wgrać aktualizacje i mieć menu w języku polskim.
          Pozdrawiam
          Eos 400D, sigma 18-200, tamron 70-300+macro.
          Kilka filtrów

Komentarz

• robert557
            • 2007
            • 6

Wszystko się zgadza ale dlaczego w wielu artykułach mówi się o tym że 400di 450d mogą śmigać na 3200 iso czym to jest uwarunkowane odpowiedni soft ?a może to jakiś mit
            Canon 400D+sigma 17-125+430 i prę innych drobiazgów

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Podaj linka do takiego artykułu
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• asdfasfd
                Zablokowany
                • 2007
                • 341

Oczywiście, że mogą śmigać na ISO 3200. Wystarczy niedoświetlać zdjęcia RAW o -1EV przy ISO 1600, a potem na komputerze podciągnąć ekspozycję o +1EV wywołując surowy plik. Dokładnie tak samo dzieje się z wbudowanym ISO 3200 tylko, że ekspozycja podciągana jest już w aparacie, a nie na komputerze.

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Wydaje mi się, że 3200 z aparatu wygląda lepiej niż (1600 -1EV) + 1EV w domu. Dlatego też pozwolę sobie zaprzeczyć hipotezie podobnego procesu "robienia" iso 3200 w body'ch.

Komentarz

• robert557
                    • 2007
                    • 6

a bardzo proszę tak szybko bo spotkałem się z tym jakiś rok temu jak kupowałem swoją 400 setkę piszą o tym w zakładce iso

Canon 400D+sigma 17-125+430 i prę innych drobiazgów

Komentarz

• asdfasfd
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 341

Zamieszczone przez micles
                      Wydaje mi się, że 3200 z aparatu wygląda lepiej niż (1600 -1EV) + 1EV w domu. Dlatego też pozwolę sobie zaprzeczyć hipotezie podobnego procesu "robienia" iso 3200 w body'ch.
                      Pozwolę sobie zaprzeczyć twojemu zaprzeczeniu i wychodząc z prawa podwójnej negacji udowodnić, iż moja teza jest prawdziwa.

;-) fajnym językiem niektórzy piszą na forum. Życie to nie podręcznik z teorią od matematyki

Wklejam spakowany folder ze zdjęciami. Plik jpg na ISO 1600 został podbity o jeden stopień w DPP. Był niedoświetlony o 1 stopień.

Wyglądają identycznie, a poziom szumów jest taki sam. Aparat robi przy każdym zdjęciu to samo co ja na komputerze.
                      Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez robert557
                        a bardzo proszę tak szybko bo spotkałem się z tym jakiś rok temu jak kupowałem swoją 400 setkę piszą o tym w zakładce iso
                        http://www.cortland.com.pl/go/_info/...2cbf5d2964bec0
                        To błędny opis towaru a nie artykuł. Pewnie copy-paste zrobili z opisu jakiegoś dwucyfrowego body. Bardziej ufasz opisom w sklepach czy temu co napisano w instrukcji?
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• senner
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 328

Zamieszczone przez asdfasfd
                          Wyglądają identycznie, a poziom szumów jest taki sam. Aparat robi przy każdym zdjęciu to samo co ja na komputerze.
                          ale aparat robi to znacznie szybciej :]

in film we trust

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez asdfasfd
                            Wklejam spakowany folder ze zdjęciami. Plik jpg na ISO 1600 został podbity o jeden stopień w DPP. Był niedoświetlony o 1 stopień.
                            Teraz jeszcze doklej do symbolu twojego aparatu jedno zero i wszystko będzie ok :P.

Pamiętam jak dziś, że jak miałem soczyście niedoświetloną fotkę na 350d na iso1600, to jak ją podbiłem, to aż się przestraszyłem szumów, nawet na miniaturce 800pix. Wydawałoby się, że przy iso 3200 nie dostałbym takiego zdjęcia.

Komentarz

• asdfasfd
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 341

Zamieszczone przez micles
                              Pamiętam jak dziś, że jak miałem soczyście niedoświetloną fotkę na 350d na iso1600, to jak ją podbiłem, to aż się przestraszyłem szumów, nawet na miniaturce 800pix. Wydawałoby się, że przy iso 3200 nie dostałbym takiego zdjęcia.
                              Coś musiałeś źle zrobić. Nawet canon opisuje, że podbicie do ISO 3200 to to samo co podbicie o 1EV na komputerze (co udowodniłem wyżej).

Może w 400D nie ma tej funkcji bo matryca bardziej szumi, ale tego, że nie ma w tym nic więcej niż rozciągnięcie histogramu to jestem pewien. Co innego jeżeli robi się w .jpg, a w aparacie włączona jest redukcja szumów. Poza tym zaszumienie bardzo zależy od jakości światła. Jeżeli zrobisz tak samo niedoświetlone zdjęcie w dzień, albo w ciemnym pomieszczeniu to szumy nie będą wyglądały tak samo.

Komentarz

Pracuję...