Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Head

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Jobu Design Black Widow Gimbal Heavy Duty Head

Witajcie,

pomyślałem sobie, że starym a dobrym zwyczajem dobrze by było przedstawić swoją opinię na temat ciekawego sprzętu, tym bardziej że takich opinii w moim przekonaniu jest ciągle za mało, a w polskim necie w zasadzie ich nie ma.

Chcę podzielić się tutaj opinią na temat następującgo klamota:

Rodzaj sprzętu: głowica statywowa do superteleobiektywów (typu gimbal)
    Producent: Jobu Design (Kanada) www.jobu-design.com
    Model: Black Widow Gimbal Heavy Duty
    Cena: 470$ (w Polsce raczej niedostępna)

Głowice typu gimbal służą do obsługiwania najcięższych i najmniej poręcznych super teleobiektywów, w ważących często po 3,4, 5 i więcej kilogramów zestawach z puszką, TC itd. Idea jest ciekawa i jednocześnie prosta: głowica jest tak skonstruowana, żeby punkt ciężkości zestawu do fotografowania znalazł się w osi obrotu głowicy. Dzięki temu eliminujemy działanie siły na ramieniu, czyli moment siły i zestaw nam mówiąc prosto nie spada, nie ześlizguje się, po prostu nic nie waży. Można się skupić na fotografowaniu i nie trzeba się martwić o bezpieczeństwo kosztownego sprzętu ani walkę z grawitacją.

Liderem takich rozwiązań jest niezaprzeczalnie amerykańska firma Wimberley.
    Ja jednak po długich poszukiwaniach opinii i danych, kupiłem głowicę konkurencyjnej formy Jobu Design. Jestem z tego zakupu bardzo zadowolony, i napiszę teraz dlaczego.

Na początek [ogólne warunki użytkowania].
    Głowica, podobnie jak konkurencyjna nie jest wyposażona w płytkę mocującą typu Arca Swiss. Trzeba ją dokupić osobno, odpowiedni model w zależności od posiadanego szkła. Płytkę powinno się dokręcić dwoma lub trzema śrubami do mocowania obiektywu, aby zachowywała pełną stabilność i nie przekręcała się. Problem tylko taki, że płytki Arca Swiss, z niewiadomego powodu posiadają śruby inne niż te, które są w stopkach obiektywów dla których są przeznaczone. Jedna pasuje, a pozostałe są za małe i należy kupić sobie odpowiednie przejściówki (w USA koszt 2$ w Polsce w zestawach po 8 szt za 30 pln w Pstryku). Płytki te nie są płytkami typu Quick Release, ale można je w miarę szybko i bez problemu zamontować w gnieździe. Montowany na głowicy zestaw należy za każdym razem wyważyć, tak aby w zależności od podłączonych elementów trafić ze środkiem ciężkości zestawu w odpowiednie miejsce. Operacja prosta i szybka, ale niesie ze sobą niebezpieczeństwo. Jeśli puścimy źle wyważony zestaw, a nie został on zabezpieczony przez zablokowanie obrotu ramienia odpowiednim pokrętłem, wtedy mamy sytuację jak w taniej kulówce i obiektyw wali z impetem w ziemię/statyw/nasz żołądek. Trzeba to robić ostrożnie.

[Zalety]
    1) Black Widow HD jest tańsza od Wimberley'a o 130$, czyli o ponad 20%
    2) Głowica Jobu to dwa w jednym: standardowo jest to pełna głowica do najcięższych zastosowań, a po demontażu ramienia otrzymujemy rewelacyjną głowicę typu sidekick, przy czym nie jest nam potrzebna dodatkowa głowica kulowa, a nośność pozostaje niezmieniona. W przypadku gdy nie zależy nam na ultra niskiej perspektywie, a zależy na eliminacji ciężaru dźwiganego na plecach jest to świetne rozwiązanie, którego Wimberley nie oferuje.
    3) Black Widow HD posiada specjalny bolec, którym w sekundę można zablokować ruchy ramienia głowicy (czy te które odpowiadają za np. przechył do przodu, czy upadek niewyważonego zestawu). Jest to niezastąpiona pomoc przy szybkim zmienianiu TC, wyważaniu zestawu czy transporcie. W praktyce nie trzeba w ogóle blokować pokrętła dla ruchu w pionie, a już na pewno nie trzeba go zakręcać na maksa na czas transportu czy wyważania z obawy przed upadkiem zestawu. Odblokowanie bolca trwa również sekundę i od razu daje mi dokładnie takie samo ustawienie precyzji ruchu głowicy jak przed zablokowaniem.
    4) Wimberley chwali sie, że gniazdo pod płytki Arca Swiss jest zintegrowane a nie dokręcane, dzięki czemu układ jest lżejszy. W przypadku jego uszkodzenia w Wibmerley'u trzeba wymienić zasadniczo większy i droższy element.
    5) poza wspomnianymi wyżej zaletami reszta funkcjonalności głowic Jobu i Wimberley jest identyczna.

no i [wady]

1) Jobu nie jest tak znanym producentem jak Wimberley i pozostaje faktem, że dla osób pozostających w głębokiej pogardzie dla mojej skromnej osoby brakuje dostatecznej ilości informacji w sieci wspomagających decyzję zakupową
    2) w Europie bardzo trudno dostępna
    3) Wykonanie głowicy Jobu jest mniej finezyjne i widać że projektował ją inżynier, a nie trendsetter
    4) Jobu ma duże plastikowe pokrętła, a Wimberley mniejsze pokryte miluśką gumą. Na pewno guma sprawia wrażenie bardziej profi, choć imho małymi kółkami dokręca się trudniej
    5) głowica Jobu jest zdecydowanie wyższa, 29 cm vs 24 Wimberley'a. Spowodowane jest to funkcją Sidekick'a, ale może komuś przeszkadzać.
    6) zachwalany przeze mnie bolec do blokowania ramienia podobno niektórym lubił się zacinać. Istnieje banalny sposób aby tego uniknąć: wyciągając go należy delikatnie pokiwać ramieniem w przód i w tył. Bolec natychmiast się luzuje

[podsumowanie]
    Waga, minimalna i maksymalna wysokość umieszczenia szkła i zakres ruchów dla obu głowic różnią się w sposób pomijalnie mały.
    Gorąco polecam, jestem niezwykle zadowolony.

Dla osób pragnących poszerzyć widzę podaję linki z których sam korzystałem: http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Jobu/jobu.htm
    i
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Dzięki za test, swojego czasu prawie kupiłem sidekicka Wimberley a generalnie coś takiego mam w planach jakbym się kiedyś dorobił dłuższego szkła...

Zamieszczone przez Kubaman
    Problem tylko taki, że płytki Arca Swiss, z niewiadomego powodu posiadają śruby inne niż te, które są w stopkach obiektywów dla których są przeznaczone. Jedna pasuje, a pozostałe są za małe i należy kupić sobie odpowiednie przejściówki (w USA koszt 2$ w Polsce w zestawach po 8 szt za 30 pln w Pstryku).
    A to dziwne - moje całe dwie płytki które posiadam (Markins) po prostu wkręciłem do korpusu (battery packa konkretnie) i obiektywu i tyle...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez Krzychu
      A to dziwne - moje całe dwie płytki które posiadam (Markins) po prostu wkręciłem do korpusu (battery packa konkretnie) i obiektywu i tyle...
      w supertele masz zazwyczaj dwa otwory na śruby, na jednej śrubie taki klamot by się kręcił. Jedna dziurka ma gwint 1/4 cala, a druga ma gwint 3/8 cala. To standart.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• johan
        Bywalec
        • 2006
        • 118

Jest do kupienia w Polsce:
        http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...8516c5bb0e7fe5
        pzdr

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

cena raczej rewelacyjna, biorąc pod uwagę że Wimberley w Pstryku kosztuje ponad 3 koła.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• ABJ
            Bywalec
            • 2007
            • 234

byles dzis na pikniku lotniczym w Krakowie?
            bo byl ktos z takim wynalazkiem...
            abjphotography.com

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

nie, to nie ja
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• guest1
                Bywalec
                • 2005
                • 164

Jobu nie jest tak znanym producentem jak Wimberley i pozostaje faktem, że dla osób pozostających w głębokiej pogardzie dla mojej skromnej osoby brakuje dostatecznej ilości informacji w sieci wspomagających decyzję zakupową
                niezgodze sie bo widzialem twoja wiec uwazam ze nie jest to zly zakup
                jedynie jest troszke za droga tak jak Wimberley

głowica Jobu jest zdecydowanie wyższa, 29 cm vs 24 Wimberley'a. Spowodowane jest to funkcją Sidekick'a, ale może komuś przeszkadzać.
                dwa w jednym niezawsze jest dobrym rozwiazaniem a tobie wysokosc to przeszkadza szczególnie
                www.marekpaluch.pl
                www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

wysokość usytuowania szkła nad poziomem - tak, jeśli za wysoka to przeszkadza mi bardzo.

Natomiast obie głowice maja ten parametr w zasadzie identyczny. Tak jak pisałem do sidekicka potrzebne jest dłuższe ramię, i tylko gabarytowo Jobu przez to jest wyższa. Może wpływać więc tylko na miejsce w bagażniku czy torbie do samolotu.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Do dużych tele ta głowica zdaje się być idealna. Podoba mi się.
                    Jednak zapytam Was przy okazji o radę dotyczącą głowicy jeśli nie używam nic większego niż 70-200/2.8 i może pokuszę się o zakup 100-400 lub stałki 300 albo 400. Raczej używam krótszych szkieł w przedziale 16-105 mm. Do tego potrzebuję czegoś do makro.
                    Głowicę chciałbym założyć na statyw GITZO 1540.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• foto-net
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 182

Witam serdecznie, dostaliśmy parę dni temu pierwsza partię głowic, szczerze powiem, że są rewelacyjne, postaram się zamieścić niedługo filmy pokazujące jak pracują głowice. Kanadyjczycy je ostatnio zmodyfikowali i na przykład są już gumowane pokrętła a nie plastikowe. Głowice faktycznie są bardzo solidne i przeszły nasz najśmielsze oczekiwania, na dzień dzisiejszy większość jest już posprzedawana i w testach. Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać. Polecam osobiście:
                      http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=21036
                      ten zestaw jest tańszy, dużo lżejszy ale równie funkcjonalny. Zaletą jest to, że można dołączyć kołyskę jak jest potrzebna lub ją zdemontować. Myślę, że 799 zł to dobra cena mając na uwadze co z 500 zł możemy kupić na przykład z manfrotto. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania związane z tym produktem.

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

Użytkuję głowicę od ponad miesiąca i chciałbym podzielić się kilkoma uwagami.
                        Zacznę od zdjęcia z innej strony głowicy( do tego ,które już Kubaman zamieścił) :

gdzie bardzo dobrze widać wszystkie ruchome elementy , blokadę wychyłu ramienia, mocowanie płytki i pokrętło do zmiany wysokości łoża.

Zdjęcie przy odchylonym ramieniu :

Pokrętło regulacji obrotu i łożyskowanie głowicy:

Pokrętło wykonane jest z dobrej jakości tworzywa a łożyskowanie i precyzja obrotu podobna jak w głowicy wimbarleyII.

Głowica w najniższym położeniu oraz widok na sanki do mocowania płytki :

Mocowanie obiektywu 300/2.8L IS za pomocą płytki:

Płytka SF-REG jest zgodna z systemem arca swiss i ma 125 mm długości, z płytką dostarczane są 2 śruby do mocowania.Cena płytki 135 zł.

Na koniec porównanie z głowicą wimbarleyII :

Głowicę jobu design BWG-HD blac widow kupiłem w Polsce za 1499 zł co jest dużo taniej w porównaniu z ceną głowicy wimbarleyII u nas ( obecnie ok.2500 zł) w oficjalnej dystrybucji .
                        Moje wrażenia z użytkowania głowicy są bardzo pozytywne , praktycznie mechanika jest porównywalna z wimbarleyII ( miałem okazję spróbować jak działa wimbarleyII ).Różnica w wysokości jest nieznaczna waga zresztą podobnie wg mnie głowica wimbarleyII jest bardziej finezyjna i pewnie przez to dużo droższa.
                        Nie muszę dodawać ,że głowicę po wyważeniu z obiektywem obsługuje się "jednym palcem" i podobnie jak wimbarleyII pozostaje w dowolnej pozycji.
                        Ostatnio edytowany przez koraf; 7603.

Komentarz

• rycerz
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 227

kusicie, strasznie kusicie
                          nx100

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez koraf
                            Głowicę jobu design BWG-HD blac widow kupiłem w Polsce za 1499 zł co jest dużo taniej w porównaniu z ceną głowicy wimbarleyII u nas ( obecnie ok.2500 zł) w oficjalnej dystrybucji .
                            A kto u nas dystrybuuje Wimberley ? Kupilem Sidekicka (wrzuce za jakis czas zdjecia + wrazenia z uzytkowania) ale cos czuje ze bede musial kupic dluzsza plytke do obiektywu (ta od Markinsa jest chyba minimalnie za krotka zeby dobrze wywazyc zestaw). W stanach juz niestety nie zdaze kupic...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

Zamieszczone przez Krzychu
                              A kto u nas dystrybuuje Wimberley ? Kupilem Sidekicka (wrzuce za jakis czas zdjecia + wrazenia z uzytkowania) ale cos czuje ze bede musial kupic dluzsza plytke do obiektywu (ta od Markinsa jest chyba minimalnie za krotka zeby dobrze wywazyc zestaw). W stanach juz niestety nie zdaze kupic...
                              Z tego co wiem to : http://www.pstryk.pl/details:7196/wi...s+head+ver.+ii .
                              Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...