Maksymalna wielkość karty do 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • porter_sc
    • 2007
    • 8

Dzień dobry

Czy orientuje się ktoś jaką można załadować największą pojemność do 300D ? i czy jest sens kupować szybsze karty czy wystarczą standardowe? Obecnie mam 512 Kingstona i zastanawiam się nad zakupem 1GB bądź 2GB ale nie wiem czy mi obsłuży taka pojemność.
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Obsłuży bez problemu.
    Jak robisz seriami to przy szybszej karcie zauważysz różnice .

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

4 Gb też obsługuje

Komentarz

• szymcik
        Coś już napisał
        • 2006
        • 95

generalnie trzysetka zapisuje pliki (z tego co pamietam) z prędkoscia 6MB/s więc teoretycznie szybszej karty nie warto wsadzac bo i tak aparat nie wykorzysta w poełni jej możliwości, ale dla przykładu w sklepie stosunkowo drogim jak fotojoker pojawiły się ostatnio promocej na CF

Ja mam gigowego Kingstona Elite Pro i kupowałem go rok troche mniej niz rok temu w cenie w której dzis można mieć gigowego ekstrima 3...Myśle więc że mozna spokojnie brać sandiska:] sam zastanawiam sie nad dwugigowym
        PS zastanawiałem się czy co obsłuży tego potwora 16 GB...?!
        Musiałbym pogrzebać w jakiejś specyfikacji...ale nie mam dostępu!
        Pozdrawiam!!!
        Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Komentarz

• arkadek

Na stronie SanDisk-a podają maksymalną pojemność dla 300D - 8GB („Maximum capacity for this device: May support up to 8GB”)

Komentarz

• grzanka
            Bywalec
            • 2007
            • 244

2GB pociagnie spokojnie _ znajomy ma _ i jest OK

Komentarz

• LukaszH
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 23

Witam. Mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość...
              Słuchajcie mam pytanko co do kart CF, ich pojemności i obsługi przez 300D. Gdzieś w necie rzuciło mi się na oczy stwierdzenie, że są problemy z obsługa kart 4GB i większych na "hakowanym" sofcie. Czy mógłby mnie ktoś wyprowadzić z błędu i napisać, że ma takowy soft i kartę 4GB i wszystko chodzi jak należy? Jestem przed zakupem więc nie wiem co mam robić. zastanawiam się nad SanDisk'iem 4GB Extreme IV - może i za szybka do trzysetki ale to juz na wyrost - zawsze z czytnika będzie szybiej. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
              Czasem zdjęcie powstaje długo, czasem to krótka chwila. Jeśli masz czym, łap ją bo ucieknie.

Moja pasja, nie skrzywienie, tylko i wyłącznie czysta przyjemność...

Komentarz

• blacha

Witam!
                Niestety nie posiadam papierów do mojego "trabanta" (kupiłem na allegro) i nie mam jak sprawdzić do jakiej pojemności aparat widzi karty. Używam sandisk 1gb ultra II. Ostatnio odkryłem RAWy i raczej mi mało teraz 1gb, zatem moje zapytanie, jakiej pojemności maksymalnie mogę wsadzić kartę do 300-tki żeby działała poprawnie. znalazłem wątek że 4gb robi czasem "puste zdjęcia" http://canon-board.info/showthread.p...light=300d+4gb czy moge uzywać większych kart (w planach zmiana korpusu a karta większa się zawsze przyda.
                Z góry dziękuje za odpowiedzi...

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez blacha
                  jakiej pojemności maksymalnie mogę wsadzić kartę do 300-tki żeby działała poprawnie.
                  2 GB na pewno (przy okazji dowiesz się jakie :-)).
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• poss
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 131

http://www.trec.com.pl/C300d.pdf - instrukcja trabanta (11,88 MB) - jeśli nie masz pewnie się przyda
                    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
                    serwery www bez limitów

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez poss
                      http://www.trec.com.pl/C300d.pdf - instrukcja trabanta (11,88 MB) - jeśli nie masz pewnie się przyda
                      Niestety w instrukcji nie ma żadnych danych mówiących o maksymalnej pojemności karty CF którą jest w stanie obsłużyć aparat. 300D testowałem z kartą 4 GB i działał bezproblemowo. Nie występowały żadne "puste zdjęcia" czy inne tego typu problemy.
                      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• poss
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 131

@axk tak załączyłem, bo blacha pisze że nie ma papierów
                        co do karty, ja używałem 1gb długo, później miałem 4gb i nie miałem problemu z pustymi zdjęciami. Na dpreview ktoś postował, że używał 32GB bez problemów, ale chyba lepiej kupić ze 2 karty 4gb, bo jak któraś padnie, to zawsze coś pamięci zostanie.
                        40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
                        serwery www bez limitów

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

Zamieszczone przez poss
                          ... ale chyba lepiej kupić ze 2 karty 4gb, bo jak któraś padnie, to zawsze coś pamięci zostanie.
                          Jak kto woli, niemniej należy bezwzględnie pamiętać o "Back-Upie" danych zapisanych na karcie :-).
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• TomekS
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 274

300D przeczyta poprawnie 4GB. Wyżej nie.
                            5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
                            Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• blacha

Ok dzięki za wypowiedzi.
                              Zdecydowałem się na 4gb san disk extreme III, tylko tu pojawia się mały problem, otóż http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367597619 20mb/s i piszą że oryginał
                              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367900797 też piszą że oryginał. Doradźcie, bo ja zielony w tej materii, o co chodzi z tymi kartami, czy mogą zdarzyć się podróbki?
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              pardon, zapomniałem napisać ze http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367900797 ma 30mb/s
                              !?
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 14436. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...