Pomozcie: niededykowana lampa!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ozeo66

Pomozcie: niededykowana lampa!

Witajcie.
    Niedawno odkupiłem EOSa5 z obiektywem 28-105 USM. A to wszystko zmieniajac system z Yashici na Canon. Yashica to byly dwa body, piec obiektywow (trzy stalki i dwa zoomy) i lampa. Wlasnie. Czesc sprzetu juz sprzedalem, zostalo jedno body, dwa zoomy i ta lampa...
    Z lampa baaardzo zadko fotografowalem - czasem doswietlenia. Poki co, chcialbym doinwestowac sprzet Canona w szkla. Dlatego moje pytanie i prosba o pomoc. Moze ktos z Was, sznowni forumowicze, uzywal lub wie cokolwiek na temat uzywania EOSów z lampami niededykowanymi? Moja to Yashica CS-220 Auto. Wiem, ze mozliwosci (w porownaniu do dedykowanych) sporo mniejsze, ale... Gdy sie nie ma co sie lubi (poki co :-) ) to sie lubi co sie ma! Czy mi szlag nie trafi elektroniki aparatu? Pomozcie prosze, ktokolwiek, cokolwiek wie...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Liczysz przesłonę w głowie znając odległość i czułość filmu. Taką ustawiasz, czas: najkrótszy synchronizacji. Gdzieś w necie jest tabela.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• ozeo66

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Liczysz przesłonę w głowie znając odległość i czułość filmu. Taką ustawiasz, czas: najkrótszy synchronizacji. Gdzieś w necie jest tabela.
      Dzieki Tomku za pomoc :-)
      Jednak na poczatek meczy mnie pytanie: czy nie spale elektroniki w 5-tce? Czy napiecie na stopce nie bedzie zbyt wysokie? Czy Canon jest bezpieczny z taka lampa?

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Tego nie wiem, nowe mają ograniczenie chyba do 6V (nie pamiętam), gdzieś tu były linki/watki o tym.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Wszystkie lampy Ya... Jaski w tabelce maja ponizej 12V wiec w teorii beda dzialac, ale nie polecam. Szkoda body...

CS-221 ma 1.75... Zmierz sobie ta CS-220 i po sprawie

Canon zaleca 6V na stopke...
          ...

Komentarz

• ozeo66

Zamieszczone przez KuchateK
            Wszystkie lampy Ya... Jaski w tabelce maja ponizej 12V wiec w teorii beda dzialac, ale nie polecam. Szkoda body...

CS-221 ma 1.75... Zmierz sobie ta CS-220 i po sprawie

Canon zaleca 6V na stopke...
            Wiem, ze szkoda body, tak jak pisalem, zamierzam uzywac tej lampy niejako zastepczo, sporadycznie, do czasu dorobienia sie czegos konkretnego pod EOSa
            Piszesz, ze Canon zaleca 6V na stopce, czyli mam rozumiec nie wiecej niz 6V? Mniej nie zaszkodzi?
            Pozdrowienia!

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Tak, nie wiecej niz 6V. W praktyce ludzie wpychaja lampy ktore maja nieco wiecej, ale to taki "ryzyk fizyk"...
              ...

Komentarz

• ozeo66

Dzieki za rady
                Teraz bede spokojniejszy, zostaje mi tylko sprawdzic CS-220
                Udanego weekendu!
                (ciagle 3:3)

Komentarz

• ozeo66

Sprawdzilem - ma ok. 10,25V Chyba nie bede ryzykowal. Pozdrowienia!

Komentarz

Pracuję...