temperatura barwy światła diod LED?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

temperatura barwy światła diod LED?

Witam !

Mam pytanie wie ktoś może jaka temperaturę barwy światła mają diody LED?

Interesują mnie konkretnie diody LED o dużej mocy, takie używane do sygnalizacji świetlnej, w samochodach itd ...

Ewentualnie sposób na to jak sobie zmierzyć taką temperaturę ?

Klient prosi o skalibrowanie koloru do wydruku broszury reklamowej, podał mi jakieś specyfikacje wspomnianych diod ale nic nie trzyma się kupy ...

Będę z góry wdzięczny za pomoc ...
    pozdrawiam

V.
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook
  • Amat
    Bywalec
    • 2008
    • 100

Znajdziesz na stronie producenta diod,jeśli nie, zadzwoń/poczta do działu technicznego.

Komentarz

• VanMurder
      Uzależniony
      • 2007
      • 600

Zamieszczone przez Amat
      Znajdziesz na stronie producenta diod,jeśli nie, zadzwoń/poczta do działu technicznego.
      problem taki że nie mam pojęcia kto jest producentem ww. diod, a czas mnie trochę goni ...

Komentarz

• Amat
        Bywalec
        • 2008
        • 100

ale przecież podał ci jakąś specyfikacje ?

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Są różne temperatury barwowe diod led - najgorsze dla Ciebie że zakres jest bardzo szeroki.. spotykane są o ciepłej barwie od ok. 2700 Kelvinów poprzez jakieś porównywalne do halogenu (3000K), światło słoneczne (4500K-5500K) i wyżej w chłodne zakresy (6000K i wyżej).. najczęściej do tej pory są wystepujące raczej barwy zimne (czyli około 6000K) ale coraz częściej pojawiają się w handlu te "cieplejsze" (3000K)... jakiś tam materiałach które udało mi się wygrzebać na dysku firmowym (bo mój szef ma o tym jakieś tam większe pojęcie) udało mi się wygrzebać jeszcze że spora część lepszych diod (czyli pewnie droższych) ma z reguły coś co się nazywa/tłumaczy jako: "wskaźnik oddawania barw RA" równy 95 co jest bardzo dobrą wartością - może tym się kieruj przy wyborze..
          Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez Amat
            Zamieszczone przez Amat
            ale przecież podał ci jakąś specyfikacje ?
            Masz COKOLWIEK do powiedzenia w tym temacie?

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez VanMurder
              diody LED o dużej mocy
              Wszystko zależy od tego o jakich "dużych mocach" mówimy. Moc takich diod zawiera się w przedziale od ok. 1W do ok. 40W (mówimy o seriach standartowych) i wszystkie są diodami mocy. Jeżeli chodzi o temperaturę barwy to zawiera się ona w granicach od ok. 2500K do nawet 10000K i tutaj także wszystko zależy od modelu elementu. Najłatwiej było by odpowiedzieć na Twoje pytanie gdybyś dysponował jakimiś przynajmniej przybliżonymi danymi technicznymi.
              Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• marek808
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 48

tak się zastanawiam ...

a jakby oświetlić jakiś wzornik szarości tymi diodami, następnie w programie ustawić na wzorniku WB to nie otrzymamy przypadkiem temperatury barwowej tych diod ?
                300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

Zamieszczone przez arturs
                  Są różne temperatury barwowe diod led - najgorsze dla Ciebie że zakres jest bardzo szeroki.. spotykane są o ciepłej barwie od ok. 2700 Kelvinów poprzez jakieś porównywalne do halogenu (3000K), światło słoneczne (4500K-5500K) i wyżej w chłodne zakresy (6000K i wyżej).. najczęściej do tej pory są wystepujące raczej barwy zimne (czyli około 6000K) ale coraz częściej pojawiają się w handlu te "cieplejsze" (3000K)... jakiś tam materiałach które udało mi się wygrzebać na dysku firmowym (bo mój szef ma o tym jakieś tam większe pojęcie) udało mi się wygrzebać jeszcze że spora część lepszych diod (czyli pewnie droższych) ma z reguły coś co się nazywa/tłumaczy jako: "wskaźnik oddawania barw RA" równy 95 co jest bardzo dobrą wartością - może tym się kieruj przy wyborze..
                  no to jestem totalnie w proszku, bo wygląda na to że produkt o którego zdjęciach mowa, zbudowany jest z mieszaniny diod (część pracuje nawet w spectrum niewidocznym podczerwonym i ultrafioletowym),

nie chciałbym robić ustawień "na oko" (na oko to umarł chłop w szpitalu)
                  ma ktoś może pomysł jak w takim razie zmierzyć temp tego światła, by przedstawić je w sposób najbardziej zbliżony do tego co widzi oko ludzkie ...

jedno jest pewne diody są bardzo dużej mocy: nie sposób na nie patrzeć na wprost z dystansu nawet kilku metrów...
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: resize image 1200pix -> 800pix

Komentarz

• Tezet-gdynia
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1283

Nie wyglada to na diody naprawde duzej mocy one poprostu maja soczewki dlatego nie mozna patrzec z kilku metrow. Duzej mocy sa diody tak jak w samochodach i sa to philips lumilec - modele luxeon

a wygladaja tak

lub tak
                    i takie sa stosowane w samochodach

skolei te tutaj sa takie

i bedzie ciezko ustalic temperature chyba ze dowiesz sie jakie to konkretnie diody i wtedy mozna poszukac do nich note katalogowa producenta Ale i tak bedzie ciezko bo nie wiadomo jakie zasilane jest na nie podane i czy nie pojawiaja sie na nich przebarwienia itp

Ale ponoc diody maja temperature ok 6000K
                    Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.
                    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Mellan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1851

No VanMurder, wreszcie coś w przyzwoitym rozmiarze To się ogląda! TYlko nie wiem czy nie odezwą się scrollujący.
                      Ciekawy wątek. Przeglądałem net na własną rękę, faktycznie. Temperatury od 2700K wzwyż. Po mojemu nie masz specjalnie wyjścia i musisz jakoś to wypośrodkować do światła w którym się te produkty najczęściej ogląda (dzienne?), w skrajnych przypadkach dostosować punktowo na akceptowalne wizualnie. No ale co ja ci będę mówił, wiesz to przecież.
                      Tak się zainteresowałem, bo czasem też mam trudne tematy. A to śnieżno-lodowe kule z bladymi lampkami choinkowymi wewnątrz (pokazać!na białym tle), to znowu ozdoby choinkowe z powierzchnią lustrzaną (pokazać bez odbić czegokolwiek). Czasem przekonuję szefa do jakiś kompromisów (pokazać choinki w odbiciu lusterka), a czasem jest trudno.
                      Myślę że twojemu zleceniodawcy chodzi by kolory były nie tyle wierne co akceptowalne.
                      Ostatnio edytowany przez Mellan; 10776.
                      C-F-K - forever

Komentarz

• VanMurder
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 600

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                        Nie wyglada to na diody naprawde duzej mocy one poprostu maja soczewki dlatego nie mozna patrzec z kilku metrow. Duzej mocy sa diody tak jak w samochodach i sa to philips lumilec - modele luxeon

i bedzie ciezko ustalic temperature chyba ze dowiesz sie jakie to konkretnie diody i wtedy mozna poszukac do nich note katalogowa producenta Ale i tak bedzie ciezko bo nie wiadomo jakie zasilane jest na nie podane i czy nie pojawiaja sie na nich przebarwienia itp

Ale ponoc diody maja temperature ok 6000K
                        dzięki za info zrobiłem kilka testów i najlepiej wyglądają przy 6000-6500K

dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc efekt kocowy wygląda tak :

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

dentysta sadysta ?

Komentarz

• Tezet-gdynia
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1283

Nie, pewnie naswietlacze do skory promieniowanie i te sprawy w celach dermatologicznych
                            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• minek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1386

Istnieją urządzenia do pomiaru temperatury barwowej, np http://elfo.com.pl/index.php?menu_id...id=0&prodid=52
                              To jest Gossena, są jeszcze minolty, ale nie pamiętam modelu (Mroczek używał, pisze o nim sporo w ,,książce o fotografowaniu''). Urządzenie potrafi podać temperaturę w K a także oznaczenie filtra potrzebnego do skorygowania takiej barwy.

Komentarz

Pracuję...