Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sylwester Samluk
    Początki nałogu
    • 2007
    • 316

Pytanie dla doświadczonych - Dylemat

Witam

Posiadam Canona 400D a obiektywem 18-55mm i L 70-200mm f/4.
    Dziś przyszła mi taka myśl i za bardzo nie wiem jak wybrać co jest ważniejsze?
    O to moje propozycje w Wy doradzcie, którą wybrać.

1. Propozycja.

Do 400D dokupuje gripa, orazobiektywy 10-22mm f 3,5 -5,6 canona oraz stałkę 85mm f/1,8

2. propozycja

Sprzedaje 400D z Kitowym obiektywem, dokładam pieniądze i kupuje 40D + obiektyw 85mm F/1,8

Dodam, że 40D mam okazje nabyć z USA za niecałe 1000$ samo body.
    Sprzedając 400D z KIt obietywem za 1100zł no może 1200zł takie ceny widziałem na zananym wszystkim portalu, dokładam około 1200zł i mam body 40D.

Z 400D jestem zadowolony to udany aparat ale jedna rzecz mi przeszkadza, jest już trochę za mały, Być może dokupienie gripa pozwoli na lepszą ergonomie.

Za 40D przemawia do mnie AF, wszystkie pola krzyżowe, większy wizjer co zdecydowanie poprawia kadrowanie i mniej oko się męczy.
    Jeżli chodzi o live view to nie jest to dla mnie wyznacznik zamiany!
    Jeszcze za 40D przemawia lepsza ergonomi i wykonanie, aparacik ma swoją wagę i dobrze leży w dłoni.

Pytam Was za tem czy lepiej rozszerzać listę obiektywów i jechać na 400D z gripem

czy lepiej kupić 40d ze względu na nowoczesność, krzyrzowe pola AF, 6 kl/s lub 6,5 kl/s ( tego już nie pamiętam), lepszy wizjer.

Pozdrawiam

Sylwek

C
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
  • ToSemJa
    Bywalec
    • 2007
    • 138

Ja Ci powiem tak ... to czy zainwestujesz w sklarnie czy w body to Twoj wybór, jeśli migawka w tym 400D nie jest jeszcze na dorżnięciu to bez wachania kupiłbym gripa + te dwa szkła, do tego jeszcze jakiś zamiennik KITa a zmianę body odłożył na później ...
    50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• RafalTK
      Bywalec
      • 2008
      • 108

Jasne że lepiej dokupić obiektywy ... Jakość zdjęć zależy głównie od szkła a nie puszki... Większa różnicę odczujesz kupując szkła.
      Kup sobie gripa i będziesz widział jaka jest różnica w ergonomii - powiem ci z własnego doświadczenia że to w tym momencie inny aparat
      czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• sylwester Samluk
        Początki nałogu
        • 2007
        • 316

oczywiście, że migawka nie jest zakatowana, ale czemu migawka ma być tym zapalnikiem zachecającym do wymian, czy jej wymian jest tak kosztowna, że trzeba od razy wymieniać body? Przepraszam tak zrozumiałem tą odpowiedź.
        |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
        |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• Mariusz_C
          Uzależniony
          • 2007
          • 577

Wg mnie lepiej inwestować w szkła, a nie w body. Zamiast 40d kupiłbym szkła pod ff, na razie zostawiłbym 400d z gripem, a kiedyś później kupił 5d lub jego nowszą wersję.
          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• RafalTK
            Bywalec
            • 2008
            • 108

Zamieszczone przez Mariusz_C
            Wg mnie lepiej inwestować w szkła, a nie w body. Zamiast 40d kupiłbym szkła pod ff, na razie zostawiłbym 400d z gripem, a kiedyś później kupił 5d lub jego nowszą wersję.
            Po co zaraz piszesz znowu o szkłach pod FF. A skąd wiadomo że kiedyś będzie stać na FF? Wszyscy tylko EF i FF ... a tak naprawdę nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kupi się 5D. Jeżeli ktoś nie zarabia na zdjęciach to po co mu 5D?

Powtórzę jeszcze raz: inwestuj w szkła - nie ważne czy EF-S (10-22 polecam z całego serca - bardzo ostre i dobre szkło!) czy EF. Jak za parę lat faktycznie miałbyś nazbierać na 5D to sprzedasz szkła i i tak odzyskasz 70-80% kwoty którą wydałeś na szkła EF-S.

Odradzać komuś kto nie zarabia na zdjęciach szkła pod cropa to nieporozumienie według mnie. Co ci to da że będziesz mieć same szkła EF jak nigdy nie kupisz FF, co?

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Za przedmowcami-ja bym tez wzial szkla, a body zostawil. 40D nie zwiekszy Twoich mozliwosci, a nowe szkla pozwola Ci zrobic wiecej dobrych kadrow, np. krajobrazy/architektura (10-22) i portrety (85mm)
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• sylwester Samluk
                Początki nałogu
                • 2007
                • 316

Po cichu też tak sądziłem, że szkła są najważniejsze. Po głowie chodzi mi jeszcze szkiełko L 17-40 f/4 zamiast kita, choć Kit w zakresie 18- 30 nie jest taki zły.

Macie racje lepiej odłożyć kase na aparat z FF tym bardziej, że 5D pewnie stanieje gdy wprowadzą jego następce.

A jeszcze takie pytanie do tych co mają 400D z gripem. Czy lepiej aparat leży w dłoni?

Myślę, że większa waga aparatu ma swoje plusy?

Sylwek
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                RafałTK, jeżeli możes wysłać coś ze szkiełka 10-22 na mojego maila to poproszę .

[email protected]
                Ostatnio edytowany przez sylwester Samluk; 11284. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• RafalTK
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 108

Tu masz zdjęcia robione 400d + 10-22 -> http://www.flickr.com/groups/canon/pool/

Co do gripa. Waga to jedna sprawa, ale druga sprawa - nawet ważniejsza to dla mnie ergomonia. Aparat totalnie inaczej leży w dłoni. Ja nie mam dużych dłoni, ale nawet jak dla mnie samo 400d było za małe, już 2 miesiace po zakupie 400d mając raz w ręku ten aparat z gripem nie zawachałem się dokupić grip także do mojego.

Komentarz

• Mariusz_C
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 577

Zamieszczone przez RafalTK
                    Po co zaraz piszesz znowu o szkłach pod FF. A skąd wiadomo że kiedyś będzie stać na FF? Wszyscy tylko EF i FF ... a tak naprawdę nie wiadomo kiedy i czy w ogóle kupi się 5D. Jeżeli ktoś nie zarabia na zdjęciach to po co mu 5D?
                    Napisałem tylko co ja bym zrobił. Sam to przechodziłem wiec wiem, co będzie dalej. Najpierw pucha i jakieś szkła, potem jak się już załapie bakcyla wymiana szkieł na coraz lepsze, potem wymiana puchy. Efs to nie jest zły pomysł ale chyba mniej przyszłościowy. Szkła ef będą pasowały do cropa i do ff i tylko o to mi chodziło.
                    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• bruckner
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 275

Zamieszczone przez RafalTK
                      a jeśli tym FF'em nie będzie 5d tylko Analog to co wtedy?? :rolleyes: :rolleyes:

Fotki Digart
                      FOTOblog

Komentarz

• RafalTK
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 108

Zamieszczone przez bruckner
                        a jeśli tym FF'em nie będzie 5d tylko Analog to co wtedy?? :rolleyes: :rolleyes:
                        A pisał ktoś że chce kupić 5D albo analoga? Waszym myśleniem to powinno się wycofać z rynku EF-Sy bo po co one komu jak i tak przejdzie na FF albo bedzie miał dodatkowo analoga. Nie żebym bronił tak EF-sów ale pomyśl zanim coś napiszesz ... poza tym nie ma konkurencji dla C 10-22 dla cropa. Krążą nawet opinie że jest ostrzejszy od 17-40L - a to już nie jest na cropie szeroko.

Komentarz

• sylwester Samluk
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 316

okey, 10-22 to ma zastosowanie do krajobrazów, architektóry, a jakie jest przeznaczenie 17-40 f/4 ? Czemu warto go kupić? Oczywiście oprócz tego, że to L i nie jest drogi.

Komentarz

• RafalTK
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 108

Zamieszczone przez sylwester Samluk
                            okey, 10-22 to ma zastosowanie do krajobrazów, architektóry, a jakie jest przeznaczenie 17-40 f/4 ? Czemu warto go kupić? Oczywiście oprócz tego, że to L i nie jest drogi.
                            10-22 dla cropa (17-40 to na cropie 27-64, wiec za malo na landszafty i takie tam)
                            17-40 to taki odpowiednik 10-22 dla FF

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

A na cropie 17-40 to zamiennik KITa (jak to gdzieś przeczytałem - proteza )

Komentarz

Pracuję...