Tama - Co to za firma

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nandoo

Tama - Co to za firma

Witam.
    Mam takie pytanko wlasnie jak wyzej tylko nie krzyczcie :wink: co to jest wogole za firma znalazlem oferte na zestawik tuleja+UV+dekiel wlasnie tej firmy
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51851038
    Nie chce sie juz pytac o Kinga bo na tym forum ta firma raczej zmieszana z blotem zostala, ale wydaje mi sie ze wykonanie tuleji kinga jest bardziej precyzyjne, polarka kupie za jakis czas ale juz hoya wole w ten filterek pozadnie zainwestowac.

chyba ze znacie jakies dobre, w miare tanie sklepy w wlkp (poznań i okolice), to sam sobie zestawik zloze

pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Gość; 2338.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Tama to firma o nazwie podobnej do Hama prawdopodobnie O drugiej również nie słyszałem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• nandoo

No wlasnie widze ze odpowiedzi chyba tu nie znajde :sad: (nikt z was nie slyszal i pewnie nie chce slyszec o istnieniu takiej firmy) ale mnie na inny nie stac chodzi mi glownie o tuleje i UV jakiej firmy polecicie king czy moze te made in Japan w zestawie sa tansze ;-) ( ale jakie to zestawy)

pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Tuleja moze byc King ale filtry wez Hama - znosna jakosc za znosna cene (choc milsza by byla Hoya serii HMC). Lepiej unikaj dziwnych nazw jak Tama... to tak jakbys kupowal discmana Panasonix i dziwil sie ze nastepnego dnia przestal ci dzialac

Komentarz

• Yooreck
          Coś już napisał
          • 2005
          • 67

Z tego co wiem, to produkuja również .. perkusje, ale pewnie to zupełnie inna Tama

Komentarz

• nandoo

Vitez ale mowisz o zwyklym HMC nie super HMC jezeli dobrze sie orientuje jest to filtr szary 12 powlok? po jednej i po drugiej stronie? (okolo 70 zl)

kurcze Hama nie jest wcale duzo tansza od hoya a nawet drozsza :neutral:
            Dobra dzieki, jednak wole poskubac troche portfel

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez nandoo
              Vitez ale mowisz o zwyklym HMC nie super HMC jezeli dobrze sie orientuje jest to filtr szary 12 powlok? po jednej i po drugiej stronie? (okolo 70 zl)
              Tak, zwykla HMC jest w miare wystarczajaca .

Dobra dzieki, jednak wole poskubac troche portfel
              Tylko nie pisz pozniej watkow ze "ostrosc w Canonach jest do d* " bo z takim tanim niewiadomoco filtrem nie zdziw sie ze ostrosc i kontrasty ci znikna ze o ryzyku przebarwien nie wspomne .
              (mialem Kinga, potem Hame, potem Hoye HMC, obecnie mam B+W MRC choc sie nad Heliopanem tez zastanawiam )

Komentarz

• nandoo

hmmm teraz juz nie wiem o co Ci chodzi," piszac poskubac portfel" chodzilo mi wlasnie o zakup filtra hoya ale z tego co piszesz rozumiem ze z nimi tez sa takie problemy? czy jak to mam rozumiec?

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez nandoo
                  hmmm teraz juz nie wiem o co Ci chodzi," piszac poskubac portfel" chodzilo mi wlasnie o zakup filtra hoya ale z tego co piszesz rozumiem ze z nimi tez sa takie problemy? czy jak to mam rozumiec?
                  Zle zrozumialem stwierdzenie o poskubaniu portfela - jako "bede jednak oszczedzal i kupie najtanszy mozliwy" .

Komentarz

• Wisozup
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 72

No z tego co widze w cennikach (nie wiem czy aktualne) to PL HMC Hoya (w moim przypadku 52mm by sie przydal) kosztuje 170pln. i to sam filtr. A tulejka moze byc firmy nieznanej (made in Japan) i bedzie wszystko gralo?

Komentarz

• nandoo

wlasnie kupilem :grin: tulejke zamowilem made in japan tulejka+dekiel za 53 zl (duzo taniej niz w sklepie gdzie kupilem UV) i uv hoya super HMC za :sad: 76 nawet tak zle nie wyszlo..
                      polarki sa tylko strasznie drogie

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Wisozup
                        No z tego co widze w cennikach (nie wiem czy aktualne) to PL HMC Hoya (w moim przypadku 52mm by sie przydal) kosztuje 170pln. i to sam filtr. A tulejka moze byc firmy nieznanej (made in Japan) i bedzie wszystko gralo?
                        Oby gwint byl taki sam to bedzie gralo .
                        A cena... pomysl sobie ze jesli niczym go nie porysujesz/nie stluczesz to posluzy ci ladne pare lat - tak jak z obiektywami do lustrzanek... niby 2 tys albo i 6 tys ale to zakup na dlugie lata raczej.
                        Na pocieszenie - ja mam 77mm .

Komentarz

• nandoo

Oby gwint byl taki sam to bedzie gralo .
                          Musi pasować
                          a tak przy okazji jak sie czysci takie filtry np moja UV bo to srasznie lapie kusz niedajboze jak paluchem przejade :-?
                          Jak i czym czyscic aby nie uszkodzic tych powlok??

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Kurz - gruszka z apteki (ja mam duuuza taka ,do lewatywy - wygotowana i wysuszona by talku nie bylo, rowniez wnetrze aparatu i matryce nia przedmuchuje)

Paluchy, plamki - zestaw czyszczacy z allegro z plynem Hama + sciereczka mikrofazowa (jest w niektorych zestawach). Pare kropel plynu na filtr i wycieramy sciereczka do sucha, ruchem okreznym od srodka filtru na zewnatrz okregami.
                            Zuzyte miejsce sciereczki najlepiej zapamietac albo czyscic pare rzeczy na raz i sciereczke do prania.

Komentarz

• nandoo

dzieki ale slyszalem ze ten "hamski" plyn nie jest zbyt rewelacyjny,straszne smugi na SHMC zostawia,
                              kots polecil plyn do optyki chemax1 jest takze chemax3 do zastosowania z powlokami antyrefleksyjnymi moze te byly by lepsze.
                              (ale to juz doczytalem w innych postach tego forum)

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...