Piksele w matrycy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurczak

Piksele w matrycy

Słuchajcie bo już się zamieszałem. Jak mam 8,2MP jak to jest że zdjęcie składa się z właśnie 8MP jeśli każdy piksel matrycy rejestruje tylko jedną składową? A właściwie zielona jest podwójnie. Zatem wg bayerowskiego schematu mam 4 miliony "zielonych" pikseli, 2 czerwonych i dwa niebieskich . Zatem jeśli poskłada sobie każdy punkt obrazu z tych czterech składowych (RGBG) to powinienem mieć zdjęcia 2MP. Czy on po prostu oblicza sobie cztery punkty obrazu z ej jednej grupki (RGBG).
    No bo jeśli matryca ma 8 Mega pikseli to powinna mieć 8 milionów punktów rejestrujących ale przecież każdy rejestruje tylko jedna składową. To jak to jest?
  • ags
    Bywalec
    • 2005
    • 185

Masz 8 mln pikseli. Każdy z nich składa się z kilku subpikseli. Tak więc subpixeli (czerwonych, zielonych, niebieskich) masz kilkadziesiąt milionów.
    puszka, szkieko i błyskotka

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez Jurczak
      No bo jeśli matryca ma 8 Mega pikseli to powinna mieć 8 milionów punktów rejestrujących ale przecież każdy rejestruje tylko jedna składową. To jak to jest?
      Rejestruje jedną, pozostałe dwie są interpolowane na podstawie tego, co zarejestrowali sąsiedzi.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Misiaque
        Początki nałogu
        • 2007
        • 392

A to co napisał ags można zastosować tylko do nielicznych aparatów z matrycą Foveon, ale i tam producenci wolą ściemniać i podaję liczbę pikseli x 3, czyli liczbę subpikseli.

Komentarz

• Jurczak

Aha interpolacja od sąsiadów. Dzięki

Komentarz

• thisgay
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

poczytaj o panu Bayerze i będzie wszystko jasne

Komentarz

• VANT
              Bywalec
              • 2005
              • 185

Zamieszczone przez ags
              Masz 8 mln pikseli. Każdy z nich składa się z kilku subpikseli. Tak więc subpixeli (czerwonych, zielonych, niebieskich) masz kilkadziesiąt milionów.
              przestań opowiadać bajki.....żadnych subpixeli nie ma!!!
              Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez ags
                Nie jest tak różowo . Jest 8 mln pikseli (lekko ponad) i tyle reszta to filtr wielokolorowy w odpowiedniej postaci przed matrycą: .
                Jak to działa jest to nieźle opisane tutaj: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm.
                De facto piksel czuły na wszystkie kolory składa się z czterech podstawowych.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Max78
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 172

Jesli masz 8,2MPix, to tak jest i finisz.
                  Uklad+Soft w aparacie dokonuja po pomiarze interpolacji kolorow i na tej podstawie uzyskujesz obraz 8MPix. Koniec i kropka

W matrycach typu FOVEON nie ma siatki Bayer'a - warstwy (o roznej grubosci) ulozono jedna nad druga i nie ma potrzeby interpolowania kolorow.

Oba typy matryc maja swoje zalety i wady - znajdziesz info na optyczne.pl/fotopolis.pl/dpreview.com. Ostatnio wpadl mi w oczy test nowego kompakta Sigmy - DP1 z matryca FOVEON (chyba na fotopolis).

W skrocie - jak dotad najlepsza matryca jest siatkowka ludzkiego oka
                  ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Nie jest tak różowo . Jest 8 mln pikseli (lekko ponad) i tyle reszta to filtr wielokolorowy w odpowiedniej postaci przed matrycą: .
                    Jak to działa jest to nieźle opisane tutaj: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm.
                    De facto piksel czuły na wszystkie kolory składa się z czterech podstawowych.
                    Ta reklama to świadomie dodana, czy forumowy automat ją wcisnął?
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Raczej blokada przed hotlinkiem.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

^^^^^

Tu jest link do artykułu na optycznych, w którym jest obrazek wyjaśniający istotę rzeczy.

BTW: nie wiem czy ta blokada jest taka dobra, bo ich po prostu nie będę więcej cytował . Na obrazku był znaczek optycznych więc nie pisałem, że to stamtąd.
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...