Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Dopiero od niedawna zacząłem zabawę z fotografią. Oczywiście jako tradycjonalista zakupiłem analoga8), a co za tym idzie zacząłem się też bawić w swoją domową ciemnie
Posiadam powiększalnik krokus 66 z obiektywem EMITAR/S 4,5/80 jednak posiada on skazę, która niestety jest widoczna na odbitkach. Tak więc dokupiłem z myślą o moim krokusiku obiektyw MIKAR/S 4,5/55. Jednak po zamocowaniu obiektywu do powiększalnika nie mogłem złapać ostrości przy naświetlaniu.
Miał ktoś może podobny problem? Może ten model powiększalnika nie jest kompatybilny z tym obiektywem?
PS. Wiem, że czasy przygód z ciemnią są już odległe, ale mam nadzieję, że znajdzie sie jakaś doświadczona dobra dusza, która będzie mogła mi pomóc:wink:
PS. 2 Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to wybaczcie. Dla mnie wydaje się logiczne, że powinien się on znaleźć właśnie tu.
Mam oba te obiektywy i nigdy nie miałem z nimi problemu, choć jakościowo żaden z nich mi nie odpowiadał. Rozumiem, że próbowałeś zarówno oddalać/zbliżać głowicę, jak i operować mieszkiem? Możliwe, że w takim razie obiektyw jest uszkodzony (np. ktoś go rozkręcał i coś źle potem złożył).
W wolnej chwili zerknę jak to ię ma u mnie (mam taki sam powiększalnik) i powiem Ci z jakiej odległości u mnie łapie ostrość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... no i się pospieszyłem - akurat 55tki już nie mam. Ale jeżeli chcesz działającą 80tkę, to napisz do mnie na pirva. Praktycznie na niej nie pracowałem - mam Janpola z filtrami i jego używałem. Natomiast jako 50tkę używam CZJ Tessara 3,5/50 - bardzo ostry, może trochę zbyt kontrastowy, ale mi pasuje
Ostatnio edytowany przez mate00sh; 16111.
Powód: Automerged Doublepost
Próbowałem kombinować jak się tylko da i nie dawało to efektu. Obiektyw wygląda na nieruszany i stan wydaję się być dobry. Co prawda zakupiłem niedawno na allegro za 13zł więc niby strata nieduża ale miło by było jakby działał.
No niestety nie sprawdzę jak to u mnie wygląda, bo 55tkę komuś już oddałem. Jeżeli chcesz tą 80tkę (stan bardzo dobry - poprzedni właściciel nie używał, jak pewnie ze dwa razy przykręciłem) to napisz do mnie na priva a ja Ci ją wyślę, nie ma sensu, żeby się u mnie marnowała.
jeśli idzie o ustawianie ostrości to muszisz pamiętać, że ustawisz ją regulując wysokością kolumny i nastepnie miechem. nie wiem czy i jak próbowałeś. a wspomniany Emitar S 4.5/80 to obiektyw do filmów typu 120/220. Mikar 55 przeznaczony jest do klisz małoobrazkowych typ 135... i pozdro dla wszystkich sandomierzan
Robiłem ostatnio odbitki z filmu małoobrazkowego na Emitarze i wyszły lux poza wspomnianą skazą. Na Mikarze za nic nie chce złapać ostrości. Nawet teraz dla pewności sprawdziłem. Ustawiałem wysokość kolumny, mieszkiem kręciłem nawet przesłone domykałem i otwierałem i nie udało mi się.
Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U ) - kolosalna poprawa ostrości.
Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U ) - kolosalna poprawa ostrości.
No to ja posiadam tylko jedną taką oprawę. A obiektyw kupiłem trochę nieświadomy co do jego jakości, a że była to okazja cenowa(przynajmniej tak mi się wydawało) to się skusiłem. Dzięki za radę
Tak, to był obiektyw Vega 11U z gwintem 39. Do jego zabudowy potrzebna jest redukcja 42 na 39. Obiektyw ten wart jest poszukania.
Na tej aukcji widoczne sa te ebonitowe oprawy obiektywów różnej głębokości: http://www.allegro.pl/item357577934_...olautomat.html
Komentarz