EOS 300X/Rebel T2 a podczerwień ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalpolin
    • 2007
    • 10

EOS 300X/Rebel T2 a podczerwień ?

Czytając dostępne w internecie specyfikacje nie znalazłem najmniejszej informacji dotyczącej działania aparatu z filmami na podczerwień, ale czytając już papierową instrukcję dowiaduję się, że filmów do podczerwieni wkładać do tego aparatu nie powinienem Skąd się to bierze Czy da się to jakoś obejść i fotografować EOSem 300X w podczerwieni, a ściślej rzecz biorąc ilfordem SFX 200

pozdrawiam serdecznie
    Michał
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Zamieszczone przez michalpolin
    filmów do podczerwieni wkładać do tego aparatu nie powinienem Skąd się to bierze
    Licznik klatek zlicza dziurki w taśmie za pomocą podczerwieni i będzie zaświetlał klisze uczulone na IR.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• FlatEric
      Uzależniony
      • 2007
      • 574

Bierze się to przede wszystkim z tego, że amatorskie EOSy mają system odmierzania klatek, który liczy dziurki perforacji za pomocą diody podczerwonej - na skutek tego na filmie IR powstaną zaświetlenia. Co prawda spotkałem się z twierdzeniem, że jest to zaświetlenie tylko z brzegu i od biedy da się z tym żyć.
      Do tego - niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę - wyczytałem wieeele lat temu, że filmy IR używać można tylko w aparatach o metalowych korpusach?

Pzdr

Grzesiu

Edit
      Uuups, symultana wyszła.
      SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
      Analogowy DeviantArt
      Wypociny formalne
      Wypociny techniczne

Komentarz

• michalpolin
        • 2007
        • 10

Chamstwo! to dlaczego nie mówią o tym w specyfikacjach
        Da się to jakoś wyłączyć Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety

Komentarz

• FlatEric
          Uzależniony
          • 2007
          • 574

Da się to jakoś wyłączyć Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety
          Zastanów się, proszę, co piszesz? Służy to przede wszystkim odmierzaniu odcinków filmu przy jego przesuwaniu - aparat musi przecież wiedzieć, jaki odcinek filmu musi przewinąć do następnej klatki, niezależnie w którą stronę to robi - więc liczy sobie dziurki po prostu. I choćby z tego powodu jest to niezbędnie konieczne do jego funkcjonowania w ogóle.
          Inna rzecz, że takie odmierzane można zrealizować na różne sposoby - tradycyjnie robiła to zębata rolka, współpracująca z otworami perforacji, jednak rozwiązanie optyczne jest, co by nie mówić, dużo bardziej niezawodne (w mechanicznej metodzie zdarzały się np. zerwania perforacji czy wypadnięcie rolki z dziurek).

Natomiast pomijanie tego milczeniem w specyfikacjach, to osobna kwestia...

Pzdr

Grzesiu
          Ostatnio edytowany przez FlatEric; 11251.
          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
          Analogowy DeviantArt
          Wypociny formalne
          Wypociny techniczne

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Zamieszczone przez michalpolin
            Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety
            Żeby przesunąć film do następnej klatki, aparat musi odmierzyć osiem dziurek w perforacji. Nie może niestety odmierzać tego obrotami szpulki, gdyż wraz ze zmianą ilości kliszy na szpulce, jeden obrót tejże przesuwa inna długość filmu (obwód szpulki, a co za tym idzie przesuw filmu, równa się pi er kwadrat, a "r" zmienia się wraz ze zmiana ilości filmu na szpuli).

Tu http://photonotes.org/articles/eos-ir/ poczytasz o fotografowaniu w IR EOSami.
            Ostatnio edytowany przez bakulik; 3689. Powód: dodany link
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• rallus
              Coś już napisał
              • 2007
              • 63

To nie jest problem tylko amatorskich korpusów. Taki Eos-3 który nie jest amatorski stosuje tę samą metodę i zaświetla brzeg filmu uczulonego na podczerwień. Jest to wyraźnie napisane w instrukcji.

Komentarz

• michalpolin
                • 2007
                • 10

no właśnie, dopiero w instrukcji
                Zresztą na super wypasionego Kodaka mnie nie stać, pomijając już fakt że jest praktycznie niedostępny. Jak uda mi się jakieś testy z ilfrodem zrobić to się jeszcze odezwę.

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

Zamieszczone przez bakulik
                  (obwód szpulki, a co za tym idzie przesuw filmu, równa się pi er kwadrat, a "r" zmienia się wraz ze zmiana ilości filmu na szpuli)
                  dwa pi er ;-)

Komentarz

• bakulik
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 767

Zamieszczone przez ewg
                    dwa pi er ;-)
                    Ano, mea culpa.
                    Pozdrawiam
                    Łukasz Bakuła

Komentarz

• papierzyna
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 122

O ile dobrze pamiętam to w IR można fotografować EOSem serii 600. Ale się mogę mylić...

Komentarz

• michalpolin
                        • 2007
                        • 10

Aparat po przewinięciu kilku klatek ilforda nie zostawił na nim śladu.

Komentarz

Pracuję...