Do czego stałka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Do czego stałka?

Witam!

Mocno poleca się tutaj Canona EF 50/1.8. Znaczna część forumowiczów ma go "w stopce". Jakie są zalety takiej stałki? Do czego mogą służyć skoro można mieć zooma, który taką ogniskową zawiera?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

to piekielnie ostre szklo. Najlepszy obiektyw na rynku pod wzgledem cena/jakosc. Do tego swietne swiatlo (f1.8 )
    Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

zoom = samochód uniwersalny [tico, matiz, uno ... czasami jakas avensis]
      stałka = samochód specjalistyczny :-) [np. defender, 911]
      Instagram

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

Dlaczego 50... Jest co prawda sporo zoomów zawierających tą ogniskową. Tylko że w najlepszym wypadku mają światło 2,8. A wśród nich te które na tym 2,8 ostro rysują można policzyć na palcach jednej ręki... roztrzepanego pracownika tartaku ;-). I na ogół kosztują do 10 razy więcej niż ta 50/1,8

Krótko mówiąc ta 50 docenisz wszędzie gdzy przy ogniskowej 50 będziesz chciał użyć dużego otworu przysłony - przy słabym świetle, lub nawet przy dobrym, gdy np. chcesz uzyskać małą głębie ostrości.

Komentarz

• Polaco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1135

Zamieszczone przez dentharg
          Witam!

Mocno poleca się tutaj Canona EF 50/1.8. Znaczna część forumowiczów ma go "w stopce". Jakie są zalety takiej stałki? Do czego mogą służyć skoro można mieć zooma, który taką ogniskową zawiera?
          Swiatlo !! zobacz ze ta 50-tka ma swiatlo 1.8 natomiast zoomy w najlepszym wypadku maja 2.8 (sa jakies jasniejsze ??). Jak masz kiepskie warunki oswietleniowe, nie masz statywu a juz nie mozesz bardziej podkrecic ISO, wtedy taka stalka moze uratowac zdjecie.
          Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
          Troche moich knotow

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Zamieszczone przez dentharg
            Do czego mogą służyć skoro można mieć zooma, który taką ogniskową zawiera?
            Poza tym co koledzy slusznie napisali warto zaznaczyc, ze stalka ma b. wiele zalet zdrowotnych: kszczedza nadgarstek (nie trzeba zoomowac) i dba o kondycje (podbieganie i odbieganie w trybie zooma noznego).
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Pszczola
              Poza tym co koledzy slusznie napisali warto zaznaczyc, ze stalka ma b. wiele zalet zdrowotnych: kszczedza nadgarstek (nie trzeba zoomowac) i dba o kondycje (podbieganie i odbieganie w trybie zooma noznego).
              idealnym treningiem jest manualna 50-tka od Praktiki. dodatkowo wyksztalca nadgarstki i miesien oczny ;-)

EDIT: a 50-tki manualne maja najczesciej 6-listne przeslony i rysuja miekszy bokeh
              www albo tez flickr

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Warto pamietac ze troche inne jest zastosowanie 50tki w analogu i cyfrze. W analogu jest to przede wszystkim obiektyw standardowy bardzo zblizony do tego co widzi nasze oko. Taka ogniskowa zapewnia fotografowanie bez znieksztalcen jakie wystepuja w szerszych szklach a jednoczesnie nie ogranicza pola widzenia tak jak obiektywy tele.

Przy cyfrze zaweza sie niestety kat widzenia (przez cropa) co daje krotki obiektyw portretowy. Zmniejsza sie troche jego funkcjonalnosc w fotografowaniu na codzien ale glownie odczuwa sie to w ciasnych uliczkach miast.

Podsumowujac za niewiekie pieniadze (okolo 400 zl) dostajemy ostre szlo do portretu, bardzo dobre swiatlo pozwalajace na fotografowanie z reki przy kiepskich warunkach oswietleniowych i przyjemny bokeh. Nawet do 1000 zl nie znajdzie sie zoom ktory dorownuje ostroscia tej stalce przy 50 mm o swietle nie wspominajac.
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• dentharg
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 867

Zamieszczone przez akustyk
                  EDIT: a 50-tki manualne maja najczesciej 6-listne przeslony i rysuja miekszy bokeh
                  eee.. kwa kwa? Generalnie tyle zrozumiałem właśnie z tego zdania
                  O ile X-listna przesłona mi coś mówi, o tyle 'bokeh' już średnio.

Tyle:
                  "WHAT IS BOKEH ?
                  Bokeh describes the rendition of out-of-focus points of light. "

znalazłem na stronie kenrockwell.com
                  Ale mówi mi to niewiele...
                  Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

bokeh to ta czesc zdjecia ktora jest rozmyta. Poza polem ostrosci. Np rozmyte drzewa jako tlo do portretu. Jasne?
                    Ostatnio edytowany przez tpop; 553.

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

A ja chciałem powiedzieć, że w analogu też używam 50-ki do portretów.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• tpop
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1465

Zamieszczone przez adamek
                        nie widze przeszkód.

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Zamieszczone przez adamek
                          Jasne ze mozna bo tak jak pisalem przy tej ogniskowej nie ma juz specjalnych znieksztalcen ale modelka moze byc troszke spieta jak bedzie sie stalo pol metra od niej i cykalo fotki
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• adamek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2265

Tak jak kiedyś Czacha napisał --> powyżej 50 - ciu to w większosci wypadków dla mnie za wąsko przy portretach (rzadko robię same "główki").
                            Miłego dnia
                            adam jastrzębowski
                            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                            tu tu

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Bokeh z 50 1.4 , czyli to co za igielkami: http://vitez.ceron.pl/IMG_0248.jpg (uwaga, 1.1 MB !)

Komentarz

Pracuję...