canon 400D - problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dmuchany_rekin

canon 400D - problem

witam wszystkich! mam maly problem z moim canonem gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa prosze o pomoc
  • ewa_olsztyn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 311

Sorry za banalne spostrzeżenie, ale najciemniej bywa pod latarnią - może za krótki czas dobierasz? Wybierz scenę, przestaw na AV i zobacz, jaki czas wybrałby aparat dla danej przysłony, a potem porównaj z tym, jaki sam wybrałeś.

Komentarz

• liquidsound
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1956

Kurde strasznie wadliwe canon te puszki ostatnio wypuscil na rynek
      1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
      Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Zamieszczone przez dmuchany_rekin
        witam wszystkich! mam maly problem z moim canonem gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa prosze o pomoc
        A dekielek zdjales?
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• C80
          Uzależniony
          • 2007
          • 855

Myślałem że mnie nic nie zaskoczy, ale takie pytanie związane z absolutnymi podstawami zrzuciło mnie z krzesła.
          [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• ewa_olsztyn
            Początki nałogu
            • 2008
            • 311

Zapomniały woły...?
            Ja jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam co to jest przysłona, a co GO, a że pamięć mam dobrą, to się nie nabijam. Nie przejmuj się rekin tymi Wesołkami, oni też kiedyś zaczynali

Komentarz

• Rafal913
              Bywalec
              • 2007
              • 115

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
              Zapomniały woły...?
              Ja jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam co to jest przysłona, a co GO, a że pamięć mam dobrą, to się nie nabijam. Nie przejmuj się rekin tymi Wesołkami, oni też kiedyś zaczynali
              Dokładnie

Jak ja sobie przypomnę ile to nawalczyłem się z przysłoną i ISO

Jeżeli dobierasz parametry w trybie Tv i któryś z nich miga - oznacza to że zdjęcie będzie najprościej mówiąc złe

Musisz ustawić tak aby cyferki od przysłony nie migały

Komentarz

• 2marekm
                Początki nałogu
                • 2007
                • 419

A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.

Komentarz

• C80
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 855

Ludzie. Od czego jest instrukcja? Przecież to co zostało opisane to podstawy podstaw. Nie przeczytało się instrukcji i zdziwienie że coś nie tak? To są pierwsze strony książeczki.
                  [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Zamieszczone przez 2marekm
                    A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.
                    Moja uwaga z dekielkiem byla z przymruzeniem oka, ale z 2 strony juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie', a potem sie dopiero orientowalem ze tegoz dekielka nie sciagnalem No i C80 tez ma racje, odpowiedzi na takie pytania sa w instrukcji
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• liquidsound
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1956

Zapomniały woły...?
                      Nie jestem profi, nigdy nie bede, jestem amatorem cykam fotki, umiem czytac. Jakos po przeczytaniu instrukcji takich problemow nie mialem
                      Moze kolega jak kupuje telewizor nowy to pierwsze co robi to zaglada na forum i pisze temat "jak wlaczyc to ustrojstwo, chyba nie dziala"?? Prosze Cie, WSZYSTKO na ten temat jest w instrukcji obslugi!! Moze nie ma o kompozycji i innych technikaliach, ale jest na tyle wyczerpujaca ze srednio inteligetny czlowiek po przeczytaniu Jej potrafi zrobic zdjecie. Z mojej strony zero tolerancji dla leni.

BTW ja rozumiem, ze mozna nie wyczaic jak dizala lampa w trybach manualnych, ale to naprawde sa podstawy
                      juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie'
                      I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
                      1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                      Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• sniper88
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1156

Zamieszczone przez liquidsound
                        I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
                        'Na zombie' tzn tak jak kompaktem, wiec wtedy nie patrzysz w ogole przez wizjer
                        WWW | 500px | IG
                        Semper in altum

Komentarz

• ewa_olsztyn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 311

Zamieszczone przez sniper88
                          Moja uwaga z dekielkiem byla z przymruzeniem oka, ale z 2 strony juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie', a potem sie dopiero orientowalem ze tegoz dekielka nie sciagnalem No i C80 tez ma racje, odpowiedzi na takie pytania sa w instrukcji
                          Wiem Sniper, że żartowałeś. Ale z instrukcjami róznie bywa, ja sama nie dalej jak wczoraj zapytałam na PM Mądrego Kogoś, jak wyłączyć mirror lockup, bo kupiłam sobie wężyk, a że 2 lata używałam tego "udawanego" wyzwalacza na 2s - to zapomniałam. A instrukcji nie miałam w ogóle...
                          Początkujący jest wystarczająco przestraszony, że albo coś ma zepsute, albo że sam zepsuje jak zacznie grzebać, nie trzeba mu dokładać. Lepiej spokojnie powiedzieć co i jak.

PS: Z tym dekielkiem to diabelska sprawa, wciąż mi się zdarza, że najpierw wyłączam i włączam, potem pukam w wyświetlacz, a dopiero potem... zdejmuję dekiel

Komentarz

• liquidsound
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1956

A instrukcji nie miałam w ogóle...
                            A wystarczy poszukac na necie (forum).

Komentarz

• jceel
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 282

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                              PS: Z tym dekielkiem to diabelska sprawa, wciąż mi się zdarza, że najpierw wyłączam i włączam, potem pukam w wyświetlacz, a dopiero potem... zdejmuję dekiel
                              Hm, mnie dość często zdarza się wykadrować zdjęcie i dopiero po naciśnięciu spustu migawki zauważyć, że aparat jest wyłączony.

Jeżeli chodzi o czytanie instrukcji, to dość długo zastanawiałem się po co jest trzystanowy włącznik w 40D. W końcu do instrukcji nie zajrzałem, tylko zapytałem innego użytkownika xxD
                              EN57D DIGITAL.

Komentarz

Pracuję...