Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chcialem wykorzystac dzisiaj ladna pogode i porobic troche fotek w stolicy, ale zbytnio nie wiem gdzie. Na starowce juz bylem, wiec fajnie by bylo poszukac fajnych miejsc.
Moze wy macie jakies ciekawe miejsca warte do odwiedzenia??
jak dla mnie najciekawszy w ostatnich dniach widok, to rozbiórka byłych zakładów Róża Luksemburg - koparka z końcówką typu młot pneumatyczny stoi na dachu i kuje dach, operator musi mieć stalowe nerwy aby ciąć gałąź na której siedzi :-)
"nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"
Witam wszystkich,
Chcialem wykorzystac dzisiaj ladna pogode i porobic troche fotek w stolicy, ale zbytnio nie wiem gdzie. Na starowce juz bylem, wiec fajnie by bylo poszukac fajnych miejsc.
Moze wy macie jakies ciekawe miejsca warte do odwiedzenia??
Bede bardzo wdzieczny za pomoc
Z gory dziekuje za odpowiedzi i zycze milego dnia
Piotrek
Może zacznij od klasyki: Łazienki, Wilanów, Ogród Botaniczny w Powsinie, panoramy z PKiN, ZOO ?
Pozdrówka
Ale to mają być takie zdjęcia, żeby było na nich widać, że to w Warszawie? Kolega Moby podał parę przykładów, do których można dorzucić: Krakowskie Przedmieście i Nowy Świat, Muzeum Wojska Polskiego, Plac Trzech Krzyży, Pole Mokotowskie, Park Saski oraz Plac Piłsudskiego, Plac Teatralny, Plac Bankowy, cerkiew i pomnik czterech śpiących trzech walczących przy Targowej, plac Grzybowski, ...
Inne to: skarpa wiślana pomiędzy Ursynowem a Wilanowem, kopiec Powstania Warszawskiego, różne forty (np. Bema, Cytadela), jeziorka przy ul. Vogla i np. Czerniakowskie, AON, Port Praski i Kamionek, Park Skaryszewski, ...
Nasze Miasto jest spore i naprawdę jest co w nim fotografować, wszystko zależy od wybranej "specjalizacji" zdjęć
Ostatnio ciekawie cykało mi się muzeum kolejnictwa na Ochocie, ogród botaniczny UW i kilka kamienic w różnych uliczkach odchodzących od Chmielnej (już nawet nie pamiętam nazw tych uliczek). Wszystko zależy od tego, co chcesz fotografować, możliwości w Wawie jest od jasnej cholery.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Nie jestem z Warszawy ale wyjeżdżając pociągiem z Warszawy, w marcu tego roku, zauważyłem bardzo ciekawą rzecz gdzieś w okolicach pomiędzy Warszawą Centralną a Warszawą Zachodnią bądź w okolicy Warszawy Zachodniej (nie pamiętam dokładnie) - otóż znajduję się tam (chyba) kilka bocznic kolejowych na których stoją stare wagony kolejowe w których mieszkają ludzie - przynajmniej takie odniosłem wrażanie patrząc na zamontowane na tych wagonach anteny satelitarne i dym wydobywający się z kominów wystających ponad wagony. Spróbuj zrobić jakiś reportaż o tym miejscu który wyjasniłby co tam się znajduje i przedstawił los ludzi tam mieszkających- osobiście jestem ciekaw jakie jest wyjaśnienie do tego co widziałem z okien pociągu .
Polecam ulicę Brzeską i Ząbkowską, okolice Szwedzkiej i Stalowej. Najfajniejsze są nocą ;-)
Zastanawiałem się kiedy wypłynie taka ekstremalna propozycja - nb. ja akurat nie jestem z Pragi, lecz moi znajomi z Pragi od jakiegoś czasu namawiają mnie na przejście się strychami i piwnicami kamienic wzdłuż Brzeskiej... Podobno to wykonalne
Zastanawiałem się kiedy wypłynie taka ekstremalna propozycja - nb. ja akurat nie jestem z Pragi, lecz moi znajomi z Pragi od jakiegoś czasu namawiają mnie na przejście się strychami i piwnicami kamienic wzdłuż Brzeskiej... Podobno to wykonalne
Hehe, trochę prowokacyjnie to napisałem. Jeżdżę Ząbkowską codziennie do pracy, poza tym mam rodzinę niedaleko i myślę, że opinia o tej okolicy jest gorsza niż rzeczywistość. Oczywiście nie paradowałbym tam samotnie wieczorem z wielkim aparatem na szyi ;-) ale w dzień lub wieczorem, w kilka osób - powinno być spoko.
Wydaje mi się, że chodzenie z aparatem może być bardziej niebezpieczne w dzień niż w nocy. Ze znanych mi przypadków zamachów na sprzęt fotograficzny określanych mianem rozboju i do tego w biały dzień dotyczą okolic Starego Miasta i Łazienek. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na samej Pradze to nie wydaje mi się aby ta dzielnica odstawała od reszty warszawskich dzielnic. Oczywiście jak zaczniemy naruszać czyjąś własność przemieszczając się strychami lub piwnicami to można sprowokować mieszkańców do agresji. Ale jeśli zaczniemy zdobywać strychy i piwnice na Marszałkowskiej, Hożej czy Poznańskiej prędzej czy później skończy się tym samym.
Ciekawe miejsce to temat zbyt ogólny. Dla jednych będą to okolice Pałacu Kultury a dla innych Port Praski i jego okolice bądź dzikie plaże nad nieuregulowanym brzegiem Wisły. Ciekawe miejsce powinno być powiązane raczej z odpowiednim tematem fotograficznym.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Wydaje mi się, że chodzenie z aparatem może być bardziej niebezpieczne w dzień niż w nocy. Ze znanych mi przypadków zamachów na sprzęt fotograficzny określanych mianem rozboju i do tego w biały dzień dotyczą okolic Starego Miasta i Łazienek. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na samej Pradze to nie wydaje mi się aby ta dzielnica odstawała od reszty warszawskich dzielnic. Oczywiście jak zaczniemy naruszać czyjąś własność przemieszczając się strychami lub piwnicami to można sprowokować mieszkańców do agresji. (...)
To o czym pisałem - po upewnieniu u kolegii - to własność komunalna...
Zatem uwaga bez zastosowania w tym konkretnym przypadku.
Wiesz jak pokonując kolejny strych trafisz na koleżeńskie zebranie sądu lokalnego odłamu gangu podwórkowego lub wąchaczy kleju to możesz mieć mało czasu na wytłumaczenie co to jest własność komunalna. Do tego weź pod uwagę, że język, którym posługują się prascy tubylcy może być dla Ciebie całkiem obcy. Natomiast posiadany przez Ciebie sprzęt w ich oczach będzie stanowił sporą wartość jednej albo kilku działek proszku chwilowo poprawiającego samopoczucie. No ale zawsze dodatkowe ryzyko podczas eksploracji podnosi poziom adrenaliny i fotografowanie staje się niewątpliwie bardziej ciekawe.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Chciałbym odnowić wątek, proszę o wskazówki gdzie znajde ciekawe miejsca, dookreślę że interesują mnie lokalizacje industrialno urbanistyczne- squoty, stare fabryki do których można wejść, kamienice z otwartym dachem, porty, torowiska, lokomotywownie, dużo żelastwa, ciekawe ruiny itp. ktoś może ma jakąś wiedzę na ten temat ? acha, i skad oprócz pałacu kultury można zrobić fajne panoramy miasta?
Komentarz